Jakub Konečný
9. dubna 2016 • 18:00

Spartu dusí žlutá hrozba. Každý sedmý faul v EL končí kartou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do stavu personální nouze se Sparta dostala zčásti vlastní vinou. Zatímco kalamita zranění patří do kategorie vis maior, distanc klíčových zadáků Jakuba Brabce a Costy je dílem špatné disciplíny, která letenský klub provází po celou sezonu. A hrozí, že jej v náročném závěru sezony naprosto paralyzuje.

 



Spanilá jízda posledního českého zástupce v Evropské lize se dá vyjádřit mnoha pozoruhodnými čísly. Až do čtvrtka byla Sparta jedním ze dvou neporažených celků v soutěži, vstřelila třetí nejvyšší počet gólů a Bořek Dočkal zatím s pěti asistencemi kraluje nejlepším nahrávačům. Český vicemistr je však bohužel vidět i v negativních statistikách – a to může jeho ambice v závěru sezony fatálně ohrozit.

Největší problém je zřejmý – žluté karty. Sparta jich dosud nasbírala v Evropské lize 29, což je po tureckém Fenerbahce (30) druhý největší počet. Osudnou třetí dostali ve Villarrealu obránci Jakub Brabec a Costa , a pražská odveta se tak bude muset obejít bez nich. Obě napomínání přitom patřila do kategorie zbytečných a výkon obou hráčů na stadionu El Madrigal výrazně ovlivnila.

„Přiznám se, že to byla věc, která mě hodně trápila už v průběhu zápasu. Myslím, že kluci měli strach, aby neudělali zákrok na červenou, nebyli tak důrazní, jak bych si představoval,“ uvedl trenér Zdeněk Ščasný, který své hráče k agresivitě a hře na samé hraně pravidel neustále nabádá.

Výsledky mu dávají za pravdu, jenže nelze přehlížet ani vedlejší příznaky této kúry. Sparta v Evropské lize spáchala suverénně nejvíc faulů (195), při počtu karet to vychází tak, že téměř každý sedmý faul končí žlutým napomenutím. Z toho vyplývající kumulace žlutých karet na účtech jednotlivců postupně vyřazuje klíčové členy základní sestavy ze hry, což je ve spojení s rozsáhlou marodkou vražedná kombinace.

Sparta přitom neřádí pouze v Evropě, hřeší i na domácí scéně. V Synot lize má průměr 2,55 žluté karty na utkání, což je nejvíc ze všech šestnácti klubů, a jako jediná má už dva hráče (Costu a Martina Frýdka) na osmi napomínáních.

Konkrétně Frýdek je v tomto ohledu úplný extrém, vždyť už má na kontě celkem sedmnáct (!) žlutých karet, a kdyby k němu ve čtvrtek nebyl rumunský sudí Ovidiu Hategan shovívavý, přišel by o pražskou odvetu čtvrtfi nále Evropské ligy rovněž.

„Někdy karty dostávám oprávněně, někdy bych spíš řekl, že za jméno. Ale je pravda, že si je vyčítám čím dál víc, přišel jsem kvůli nim o další čtyři zápasy,“ uvedl Frýdek v rozhovoru pro MF Dnes.

Jak v tomto ohledu vypadá účinná lítost, naznačuje zatím třeba Dočkal. Zatímco na podzim si zástupce kapitána zapsali sudí mezi potrestané osmkrát, jarem zatím proplouvá bez napomínání. Spoluhráči by si z reprezentačního záložníka měli vzít příklad, je potřeba ubrat. Jinak dojdou lidi.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud