15. dubna 2016 • 04:50

Sparťané, co zaujali v Evropě: Nahrávač Dočkal, kanón Juliš i Frýdek

Autor: pod, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Sparťanští fotbalisté, kterým se vydařila Evropská ligaSparťanští fotbalisté, kterým se vydařila Evropská ligaFOTO: Koláž iSport.cz

    Pouť Evropskou ligou skončila. Sparta na domácí půdě nestačila na Villarreal a po prohře 2:4 do semifinále druhé nejprestižnější evropské soutěže neprošla. Přesto se může za svou cestou ohlížet s hrdostí. Několik hráčů se navíc možná přiblížilo k zajímavému zahraničnímu angažmá. Kdo ze sparťanů na sebe v Evropské lize upozornil?

  • David Bičík

    Brankář, 35 let

    Zkušený brankář o angažmá v nejlepších ligách Evropy určitě nehraje, ale kvalitou se gólmanům z top týmů jednoznačně vyrovnal. Za celou dobu udělal vlastně jen jednu viditelnou hrubku, když daroval Villarrealu gól v prvním utkání. To ale mnohonásobně vynahradil. Svůj tým držel ve skupinové fázi a hlavně ve vyřazovacích bojích. Bičík často přiváděl ofenzivní hráče soupeře svými zákroky k šílenství. Potvrdit by to mohli v Krasnodaru, Laziu a za první zápas i ve Villarrealu.

    Sparťanský gólman David Bičík po výhře nad SlaviíFoto Dominik Bakeš Sport

  • Martin Frýdek

    Obránce/ záložník, 24 let

    Za poslední roky udělal obrovský výkonnostní skok, v Evropské lize v dresu Sparty jeho forma gradovala. Frýdek se stal motorem sparťanské zálohy, s ním ve středu pole byli Letenští mnohem silnější a fyzicky „nadupanější“. Zatímco soupeři důrazného záložníka na hřišti určitě rádi neviděli, pro trenéra Zdeňka Ščasného se stal nepostradatelným. V Evropské lize každopádně nezaujal jen agresivitou, ale také krásnými góly v Krasnodaru a hlavně doma s Laziem. K tomu přidal tři asistence.

    Otřesený sparťanský univerzál Martin Frýdek (vpravo) spolu s gólmanem Davidem BičíkemFoto Michal Beránek Sport

  • Bořek Dočkal

    Záložník, 27 let

    V naprosté většině zápasů byl tvůrcem, na kterého se Sparta mohla spolehnout. Společně s Denisem Suárezem je Dočkal nejlepším nahrávačem celé Evropské ligy. Pro své spoluhráče připravil hned pět branek, většinou šlo o přesné centry, kterými je vyhlášený. K tomu přidal dva góly. Sedmadvacetiletý záložník oslnil nejen produktivitou. Zatímco v české lize je mu často právem vyčítáno laxnější bránění a menší zápal, v Evropské lize se činil. Mnohokrát zvládl vypomoct obraně či tvrdě zajel do soupeře.

    Bořek Dočkal a Lukáš Vácha se radují po postupu přes Lazio Řím v Evropské lizeFoto Reuters

  • Ladislav Krejčí

    Záložník, 23 let

    Jeho skvělý vzestup už byl vzpomenut mnohokrát. Zatímco na podzim se Krejčí trápil, na jaře zahájil velký výšlap směrem nahoru. To poznali fanoušci nejen v Česku, ale také v Evropě. Ve vyřazovacích bojích byl totiž šikovný levák dominantní. S jeho výpady po levé straně měli problém obránci Krasnodaru, Lazia i Villarrealu. Není tak divu, že si Krejčí připsal dva góly a dvě asistence. Už před odvetným zápasem s Villarrealem ředitel agentury Sport Invest Jindřich Šťastný potvrdil, že právě na Krejčího se zahraniční skauti hodně zaměří. Na zajímavé angažmá má určitě šanci.

    Sparťanský záložník Ladislav Krejčí se snaží vystřelit přes Erika Baillyho z VillarrealuFoto ČTK/AP

  • Lukáš Juliš

    Útočník, 21 let

    Když Lukáš Juliš nastoupil v Evropské lize v základní sestavě, dal gól. Tohle „pravidlo“ platilo až do zápasu s Villarrealem. Mladý útočník se postupně prosadil proti APOELU, Krasnodaru i Laziu. Překvapil sebevědomými a nečekaně vyspělými výkony. Mnohokrát ho chválil i přísný kouč Zdeněk Ščasný, který v něm vidí obrovský potenciál. Aby ne, když byl Juliš oficiálním webem UEFA dokonce zařazen mezi největší talenty Evropské ligy. Navíc dokázal, že není sobec. Důkazem budiž dvě asistence.

    Lukáš Juliš ve sparťanském dresuFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud