22. července 2016 • 21:08

Soupeř Slavie v Evropě Rio Ave: Mourinhův styl, mladíci a nový kouč

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Slavie narazí ve 3. předkole Evropské ligy na portugalské Rio AveFotbalisté Slavie narazí ve 3. předkole Evropské ligy na portugalské Rio AveFOTO: Koláž iSport.cz

    Fotbalisté i fanoušci Slavie si ve čtvrtek mohli oddechnout, pražský tým porazil doma Levadii Tallinn 2:0 a zajistil si postup do 3. předkola Evropské ligy. Tam bude ovšem čekat o něco těžší překážka. Portugalské Rio Ave. Nenápadný klub bez větších hvězd hrozí především perfektní obranou. Na více se podívejte v článku.

  • Mourinhův styl

    Rio Ave skončilo v minulé sezoně portugalské ligy na 6. místě. Dá se ovšem říct, že se k dobrému umístění hlavně probránilo. To dokazuje především celkové skóre, které mělo Rio Ave vyrovnané - 44 vstřelených a 44 obdržených branek.

    To ukazuje hlavní sílu portugalského týmu, která je jednoznačně v defenzivě. Naopak v ofenzivě to bylo dost často trápení, nejlepší střelec týmu Hélder Guedes zaznamenal pouze 8 gólů. Pro srovnání, Milan Škoda jich dal za Slavii v české lize 15.

    Portugalskému týmu každopádně k šestému místu výrazně pomohl „styl Josého Mourinha “, tedy výhry 1:0. Ze čtrnácti ligových výher Rio Ave totiž byla hned polovina právě 1:0.

    Nejlepší střelec Rio Ave v minulé sezoně Hélder GuedesFoto rioavefc.pt

  • Místo velkých jmen mladíci

    Rio Ave je v tuto chvíli týmem bez věhlasných jmen, naopak má kádr prošpikovaný mladými hráči. Fotbalisty ročníku 1994, 1995, 1996, 1997 či dokonce 1998 najdete ve všech řadách včetně brankářů.

    V minulé sezoně nicméně Rio Ave jednu ikonu portugalského fotbalu ve svém týmu mělo. Útočník Hélder Postiga, který s Portugalskem slavil stříbrnou medaili na EURO 2004 a bronzovou na EURO 2012, už ale na oficiální soupisce nefiguruje. V minulé sezoně odehrál 11 zápasů a dal 5 gólů.

    Jeden z brankářů Rio Ave Carlos Alves je ročník 1998Foto rioavefc.pt

  • Trenér nováček

    Rio Ave po nejúspěšnější ligové sezoně za poslední roky opustil trenér Pedro Martins, který byl u týmu dva roky. Šestačtyřicetiletý kouč se totiž přesunul na lavičku jiného portugalského týmu Viktórie Guimarães.

    Tým po něm převzal bývalý portugalský reprezentant Capucho, který má ale jako trenér jen minimální zkušenosti. Ve své krátké trenéřské kariéře zatím vedl pouze dorostenecký tým Porta a druholigový Varzim SC. Jako asistent mezitím působil u „béčka“ Porta.

    Trenér Rio Ave CapuchoFoto rioavefc.pt

  • Plno gólů v přípravě

    V přípravě na novou sezonu se Rio Ave pod novým trenérem činilo. Nejdříve nasázelo sedm gólů týmu Seleção Concelhia, poté uhrálo cennou remízu 1:1 s Portem. Jediná prohra 2:3 přišla s Viktórií Guimarães.

    Na rozdíl od Slavie má nicméně Rio Ave ještě před sebou generálku na novou sezonu. Tu odehraje v sobotu od 18:30 proti španělskému Sportingu Gijón.

  • Menší stadion než Eden

    Stadion portugalského klubu se oficiálně jmenuje Estádio do Rio Ave FC a pojme 12 820 diváků. Postaven byl v roce 1984, oficiálně otevřen pak o rok později.

    Stadion Rio AveFoto wikipedia.org

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud