Jakub Dvořák
25. srpna 2016 • 04:58

Neúčast českých klubů v Lize mistrů? Realita, řekl Ščasný a chválil Plzeň

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta čeká dlouhých 11 let, Plzeň už 3 roky. Český fotbal bude v letošní sezoně opět bez svého zástupce v Lize mistrů. Zatímco Letenští neprošili ani přes 3. předkolo, Západočeši bojovali až do poslední chvíle v play off. Ani jednomu se však nakonec mezi elitu dostat nepodařilo. „Je to realita. Nemám rád úvahy, či prohlášení, že se v českém fotbale dá vybudovat silné mužstvo bez silných ekonomických základů, co se týče srovnání s Evropou, ale bohužel…,“ řekl o absenci českých klubů v milionářské soutěži sparťanský trenér Zdeněk Ščasný.



Každý rok je to v létě hlavním tahákem. Zápasy dvou nejlepších českých celků v předkolech o postup do Ligy mistrů. Jenže v posledních letech musí fanoušci pokaždé vzít za vděk „pouze“ sesterskou Evropskou ligu. Na Champions League kluby nedokážou dosáhnout. Sparta letos narazila již v 3. předkole na rumunské Steaue Bukurešť, Plzeň po šťastném postupu přes Karabach vypadla po souboji s bulharským Ludogorcem Razgrad.

Když dostal sparťanský trenér na předzápasové tiskové konferenci před play off Evropské ligy dotaz, co říká na úterní výkon plzeňských fotbalistů, nejdříve volil opatrná slova.

„Nezlobte se, nechci se do něčeho pouštět. Sám si nedokážu představit, že by se zítra ptali někoho z Plzně, jak se mu líbila Sparta…“ Pak však otočil. „Já jsem ten zápas samozřejmě viděl a odpovím jednou větou, že Plzeň neskutečně pracovala a hrála dobře,“ pochválil svého ligového rivala, který i přes kvalitní výkon nedokázal postoupit. Poté se sparťanský kouč pustil do menší analýzy, proč české celky nejsou schopny držet krok s Evropou.

Ščasný: Musíme zvládnout roli favorita
Video se připravuje ...

„Nemám rád prohlášení, že se v českém fotbale dá vybudovat silné mužstvo bez silných ekonomických základů, co se týče srovnání s Evropou. Bohužel, sice se Sparta nebo Plzeň mohou přiblížit, ale bez větších investic do mužstva… Podívejte se třeba na Bulhary, když už jsme u Razgradu. Kolik mají cizinců, jak drazí jsou, kvalita je naprosto patrná,“ uznal trenér Letenských.

On sám měl možnost vést řecké kluby OFI Kréta či Panathinaikos, a tak nabídl své poznatky, které na zahraničních štacích poznal.

„Byť to není žádný vyspělý fotbalový stát, tím nechci Řecko urazit, vím, jakou kvalitu tam zahraniční hráči přinesli a za jaké částky tam chodili. To samé, když jsme loni hráli ve skupině s APOELem či Asterasem. Když se podívám na jejich rozpočet…Neříkám, že je rozdíl mít 10 nebo 15 milionů euro rozpočet. Ale když má někdo 10 a ten druhý 100, tak ten rozdíl musí být viditelný,“ snažil se Ščasný porovnat podmínky v Česku a v zahraničí. „Tím však nechci říct, že v jednom zápase nemůžete překvapit,“ dodal.

Zatímco Plzeň má účast ve skupině Evropské ligy jistou, Sparta musí ve čtvrtek přejít přes dánské Sönderjyske. „Jsme favorit a tu roli musíme zvládnout a musíme podat i takový výkon,“ prohlásil Ščasný ve středu. „Jinak to bude obrovské zklamání,“ dodal.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O KLÍČOVÉM UTKÁNÍ SPARTY ČTĚTE V ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.
Elektronickou verzi včetně archivu novin najdete ZDE »

Titulní strana čtvrtečního vydání deníku SportFoto sport

Zde si vyberte, zda si chcete aktuální či archívní vydáníku Sport přečíst ve vašem počítači, nebo ve smart phonech či tabletech.

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud