26. srpna 2016 • 13:42

Italský los pro české trio! V Evropské lize potkají AS Řím, Inter a Fiorentinu

Autor: iSport.cz, pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká konfrontace českého a italského klubového fotbalu bude k vidění v Evropské lize. V základní skupině se Plzeň potká s AS Řím, kromě toho ji čeká Austria Vídeň a Astra Giurgiu, Sparta změří síly s Interem Milán, pak také se Southamptonem a izraelským Hapoelem Beer Ševa, Liberec vyzve Fiorentinu, PAOK Soluň a Karabach. Rozhodl o tom dnešní los v Monaku.



Rozlosování skupin Evropské ligy

Skupina A Skupina B Skupina C Skupina D
 Manchester United  Olympiacos  Anderlecht  Zenit Petrohrad
 Fenerbahce  APOEL Nikósie  St. Etienne  AZ Alkmaar
 Feyenoord  Young Boys Bern  FSV Mainz  Maccabi Tel Aviv
 Zorya Lugaňsk  Astana  Gabala  Dundalk
       
Skupina E Skupina F Skupina G Skupina H
 Viktoria Plzeň Athletic Bilbao  Ajax   Šachtar Doněck
 AS Řím  Racing Genk  St. Lutych  Braga
 Austria Vídeň  Rapid Vídeň  Celta Vigo  AA Gent
 Astra Giurgiu  Sassuolo  Panathinaikos  Konyaspor
       
Skupina I Skupina J Skupina K Skupina L
 Schalke 04  Fiorentina  Inter Milán  Villarreal
 FC Salcburk  PAOK Soluň Sparta Praha   Steaua Bukurešť
 FK Krasnodar Slovan Liberec   Southampton  FC Curych
 OGC Nice Karabach Agdam   Hapoel Beer Ševa  Osmanlispor

Ze čtyřčlenných skupin postoupí vždy dva kluby do vyřazovací fáze. První zápasy se hrají ve čtvrtek 15. září, poslední šesté kolo je na programu 8. prosince.

Sparta obhajuje čtvrtfinálovou účast z minulého ročníku. Liberec v předešlé sezoně do posledního zápasu bojoval o postup ze skupiny, naopak Plzni se nedařilo a získala jen čtyři body.

Plzeň jako jediná z českých zástupců figurovala v prvním losovacím koši, z toho druhého ale dostala jednoho z nejtěžších možných soupeřů. AS Řím obsadil v minulém ročníku italské ligy třetí místo, na startu letošní sezony se však zatím nepotkal s formou a ve 4. předkole Ligy mistrů vypadl s Portem po domácí porážce 0:3. V týmu trenéra Luciana Spallettiho stále figuruje devětatřicetiletá legenda Francesco Totti, další římský útočník Edin Džeko dříve hrával v Teplicích.

Plzeň si rovněž zopakuje souboj s vídeňským týmem. Vloni ve skupině nestačila na Rapid, nyní se pokusí o lepší výsledek proti Austrii, kde v minulosti působilo několik českých hráčů a nyní je na soupisce český obránce Patrizio Stronati. Třetím soupeřem Viktorie je rumunská Astra Giurgiu, která v sezoně 2014/15 vyřadila ve 3. předkole soutěže Liberec po výsledcích 3:0 doma a 3:2 venku.

Pivarník: AS Řím je favorit skupiny, my se ale pokusíme postoupit
Video se připravuje ...

United nevyšli, Sparta ale do Anglie pojede

Také Spartě, která figurovala v druhém koši, přisoudil los italského soupeře. Letenští se poměří se slavným Interem Milán, který v minulém ročníku Serie A skončil hned za AS Řím na čtvrtém místě. Slavný klub je trojnásobným vítězem Ligy mistrů, naposledy ji ovládl v roce 2010 pod vedením nynějšího kouče Manchesteru United Josého Mourinho.

"Udělalo to radost nejenom mně, ale i celé Spartě a klukům. Před losováním jsme si přáli Manchester (United), pak nejčastěji padal právě Inter. Je to tradiční velkoklub s historií, má toho hodně za sebou, krásné město i italský fotbal... Z hlediska atraktivnosti těžký soupeř, ale s tím prvním košem jsme nadmíru spokojeni," uvedl obránce Michal Kadlec.

Na Old Trafford si sice sparťané nezahrají, přesto se do Anglie podívají, los jim totiž přidělil i šestý tým uplynulé sezony Premier League Southampton. Pražané po čtyřech letech také znovu pocestují do Izraele, kde se utkají s posledním soupeřem ve skupině tamním mistrem Hapoelem Beer Ševa.

Vácha o losu Evropské ligy: Chtěl jsem anglického soupeře
Video se připravuje ...

Mírný optimismus, hlásí Trpišovský z Liberce

Liberci nevyšlo přání zahrát si s Manchesterem a místo toho se Slovan utká s pátým týmem minulého ročníku italské ligy Fiorentinou. Severočeši se také poměří s řeckým PAOK Soluň, odkud ve středu získala Plzeň albánskou posilu Ergyse Kaceho. Liberec čeká rovněž nepříjemná cesta do Ázerbájdžánu k duelu s Karabachem. Tamní šampion nedávno ve 3. předkole Ligy mistrů trápil Plzeň, s níž vypadl po remízách 0:0 venku a 1:1 doma gólem Michaela Krmenčíka pět minut před koncem.

"Ze sportovního hlediska to bude hodně vyrovnaná skupina, která by mohla být hratelná. Z tohoto pohledu jsem spokojen. Celkově bych to nazval takovou střední spokojeností, mírným optimismem. Všichni jsme si přáli Manchester, ale takto máme zase z prvního koše relativně hratelného soupeře," uvedl trenér Jindřich Trpišovský na adresu Fiorentiny.

Kluby za postup do základní skupiny inkasují 2,4 milionu eur, což je v přepočtu asi 65 milionů korun. Za každé vítězství získají 360 tisíc eur, za remízu 120 tisíc eur a prémie jsou vypsány i za další postupy.

Program českých klubů

15. září 19:00 Plzeň - AS Řím, 21:05 Southampton - Sparta, Karabach - Liberec
29. září 19:00 Sparta - Inter Milán, Liberec - PAOK Soluň, 21:05 Austria Vídeň - Plzeň.
20. října 19:00 Hapoel Beer Ševa - Sparta, Liberec - Fiorentina, 21:05 Plzeň - Astra Giurgiu.
3. listopadu 19:00 Astra Giurgiu - Plzeň, 21:05 Sparta - Hapoel Beer Ševa, Fiorentina - Liberec.
24. listopadu 19:00 Sparta - Southampton, Liberec - Karabach, 21:05 AS Řím - Plzeň.
8. prosince 19:00 Plzeň - Austria Vídeň, 21:05 Inter Milán - Sparta, PAOK Soluň - Liberec.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud