Karel Häring
21. října 2016 • 14:18

Plzeňské čekání na výhru trvá 12 duelů. Do rekordu Slavie má daleko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před více než rokem vytvořila Viktoria Plzeň evropský rekord v počtu výher v řadě v rámci kvalifikace Ligy mistrů. Teď se jí drží také jedna dlouhá série, ovšem vůbec ne tak atraktivní. Na výhru v evropských pohárech čeká už dvanáct zápasů. Překonání českého antirekordu se bát nemusí. Zatím.



Ještě loni v létě to vypadalo, jako by byla Viktoria zrozena pro evropské poháry. Jakmile vstoupila do kvalifikace Ligy mistrů, vyhrála. Pod trenérem Pavlem Vrbou zvládla všech dvanáct utkání při cestách za vysněným postupem do základní skupiny (2011, 2013). V létě 2015 přidal kouč Miroslav Koubek číslo třináct výhrou na hřišti Maccabi Tel Aviv.

Jenže tím pohárové štěstí pro Plzeň symbolicky skončilo. V odvetě prohrála a následně se musela spokojit s Evropskou ligou. Tu začala vítězstvím nad Dinamem Minsk. Jenže v dalším utkání prohrála na půdě Villarrealu a od té doby odstartovala její černá série, která ji v minulé sezoně připravila nejen o postup ze skupin EL. Následně sice přes dvě remízy se štěstím přelezla přes Karabach Agdam, ale už ji nepustila ke třetí účasti v LM.

Nejdelší série českých klubů bez výhry
Počet zápasů Klub Začátek Konec
17 Slavia říjen 2007 srpen 2009
12 PLZEŇ  říjen 2015 ??? 
12 Sparta  září 2004 září 2006 

Pravda je, že ve dvou případech měla k ukončení šňůry velmi blízko, ovšem ať už doma s Villarrealem nebo s Razgradem přišla o vedení v posledních vteřinách. Včera si každopádně připsala dvanáctý duel do série bez výhry. Vyrovnala tak evropské maximum pražské Sparty. Ta si něco podobného prožila od září 2004 a následujících dvacet čtyři měsíců, během nichž jen třikrát remizovala a devětkrát prohrála. Je nutné podotknout, že ve všech případech šlo o utkání skupiny Ligy mistrů.

Českým rekordmanem je nicméně pražská Slavia. Ta nedokázala vyhrát v Evropě sedmnáct zápasů po sobě! Paradoxně začala krátce po historickém postupu do Ligy mistrů. Své úvodní vystoupení ještě „červenobílí“ vyhráli proti Steauě Bukurešť, ovšem v rámci ročníku 2007/2008 nabrala 7 utkání bez výhry, což prodloužila v následujícím o osm a vše vygradovalo zpackaným dvojbojem s Šerifem Tiraspol. Teprve po něm se dočkala konce, když porazila CZ Bělehrad 3:0.

V Plzni mají ještě rezervu, nicméně doufají, že sérii utnou už v odvetě na hřišti Astry. Tím by si navíc oživili naděje na postup do vyřazovací fáze. „Samozřejmě teď šance klesly, ale ještě máme před sebou tři zápasy a budeme bojovat až do konce,“ nechal se slyšet Tomáš Hořava. „V Rumunsku to bude to úplně jiný zápas. Tady spíš zalezli a hráli na brejky, doma třeba budou muset oni tvořit a získáme tam víc prostoru pro nás. Takže věřím, že můžeme vyhrát,“ uvedl reprezentační záložník.

Z pohledu Plzně a jejich ambicí už je nejvyšší čas.

Plzeňská série v evropských pohárech

Villarreal 0:1, Rapid 2:3, Rapid 1:2, Dinamo Minsk 0:1, Villarreal 3:3, Karabach Agdam 0:0, Karabach Agdam 1:1, Ludogorec Razgrad 0:2, Ludogorec Razgrad 2:2, AS Řím 1:1, Austria Vídeň 0:0, Astra Giurgiu 1:2.

Pozn.: tučně jsou zápasy doma

Zklamaný Baránek: Alibec nám čtyřikrát utekl, to se nesmí stát
Video se připravuje ...

Hořava: Velká komplikace. Porazit Astru doma bylo stěžejní
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud