Hynek Preisler
3. listopadu 2016 • 11:00

Skvělý hráč, srdcař a krásný chlap. Ujfaluši zůstal ve Florencii legendou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FLORENCIE | Jen málo českých fotbalistů zanechalo v zahraničním klubu tak silnou stopu, jako Tomáš Ujfaluši ve Fiorentině, se kterou se dnes večer (21.05, Nova Sport 1) na jejím hřišti utká Liberec ve 4. kole základní skupiny Evropské ligy.



Za „fialky“ hráli i další čeští hráči jako Tomáš Řepka či Luboš Kubík a zkoušel to tam i obránce Ondřej Mazuch se záložníkem Janem Hablem, ale Ujfaluši má nejen mezi nimi naprosto mimořádné postavení.

Pojďme se zeptat například do fanshopu, který leží přes ulici hned naproti stadionu Artemia Franchiho. „Tomáš Ujfaluši? Samozřejmě si ho pamatuji, byl to skvělý hráč a krásný chlap,“ směje se prodavačka Antonella Bottai, která v obchodě se suvenýry pracuje shodou okolností od stejného roku, ve kterém rodák z Rýmařova začal za „fialky“ hrát. Jejich dres nosil v letech 2004 až 2008 a za italský klub nastoupil k celkem 149 zápasům, což je nejvíce odehraných utkání ze všech jeho působišť.

ONLINE: Zápas Fiorentina - Liberec sledujte od 21.05 zde »

Ujfaluši v TAK URČITĚ: Byl jsem nejslavnější, když jsem zranil Messiho
Video se připravuje ...

Důkazem toho, že je klubovou legendou, je na zdi stále vyvěšený dres českého hráče s Ujfalušiho podpisem a číslem 21, který visí na čestném místě hned vedle rumunského reprezentnta Adriana Mutua.

„V těch letech byl pro náš tým velmi důležitým hráčem, Fiorentinu tehdy trénoval Cesare Prandelli a myslím, že si spolu velmi dobře vyhověli. Ano, byl opravdu důležitým článkem týmu,“ dodává velká fanynka italského klubu a ukazuje na Ujfalušiho dres.

„Podle mého názoru to byl jeden z nejlepších defenzivních hráčů v historii Fiorentiny. Měl v týmu velmi silnou pozici a rovněž byl důležitou personou, co se fanoušků týká. Hodně fandů Fiorentiny na něj rádo vzpomíná,“ říká italský novinář Luca Cellini.

Ujfaluši patří do nejlepší jedenáctky v historii klubu

Ostatně při příležitosti oslav devadesáti let od založení klubu v roce 1926 příznivci ACF olomouckého odchovance zvolili do nejlepší jedenáctky v klubové historii! „Pocta,“ konstatoval tehdy Ujfaluši na svém Twitteru. Aby ne, když se ocitl ve společnosti Roberta Baggia či Gabriela Batistuty.

„Byl to velký srdcař. Na oslavy devadesáti let od založení Fiorentiny v létě Tomáš dorazil a mnoho fanoušků se s ním fotilo. A vím, že i Tomáš si Florencii velmi oblíbil,“ dodává Cellini. A věřte, že doma uchovává jeden dres hráče Fiorentiny. Uhodnete koho? Ano, Tomáše Ujfalušiho! „Je to pravda,“ dušuje se. „Byl to vážně fantastický hráč,“ chválí. A ve Florencii je to stále patrné.

Podepsaný dres Tomáše Ujfalušiho ve fanshopu Fiorentiny. Český obránce je zde stále hodně oblíbený.
Podepsaný dres Tomáše Ujfalušiho ve fanshopu Fiorentiny. Český obránce je zde stále hodně oblíbený.

Ostatně fotbal je prostě pro Italy vášní, což poznali i liberečtí fotbalisté. „Šli jsme se projít po městě a kromě toho, že Florencie je opravdu krásné město, narazili jsme asi na devadesát devět fanshopů a všude nám říkali, že se ve čtvrtek uvidíme na stadionu. Chtěl bych, aby přišel plný stadion, což se tedy asi nestane (návštěva se odhaduje na dvanáct až patnáct tisíc, pozn. red.), ale bylo by to krásné,“ uzavírá liberecký kapitán Vladimír Coufal.

A se svými parťáky věří, že „fialky“ nebudou na Liberec vzpomínat tak vroucně jako na Tomáše Ujfalušiho.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud