Karel Häring
17. února 2017 • 04:40

Debakly Sparty v Evropě: Blamáž s Rostovem i nářez od Barcelony

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mimořádně nepovedený večer zažila pražská Sparta v Rostově, což podtrhuje fakt, že porážka 0:4, kterou utrpěla v úvodním duelu vyřazovací části Evropské ligy, je její třetí nejvyšší prohra v historii klubu od rozdělení federace. Tak vysoký debakl neschytala ani proti gigantům typu AC Milán, Liverpool, Chelsea či Arsenal. A v jakých zápasech podobně vyhořela?



1. Barcelona - Sparta 5:0
prosinec 1999, Liga mistrů

Letenští na podzim 1999 postoupili ze základní skupiny do druhé skupinové fáze (v tehdejším systému) a ve druhém kole je čekala Barcelona. Když se Sparta jakžtakž vyrovnala s počátečním tlakem favorita, ve 38. minutě bylo po nadějích. Martin Hašek dostal červenou kartu. Do té doby byl stav bezbrankový, ovšem poté už šlo o jednoznačnou záležitost a skóre na straně domácích se zastavilo na čísle 5. Dvakrát se trefil Patrick Kluivert i současný kouč Barcy Luis Enrique a jednou také Pep Guardiola.

2. Olympique Lyon - Sparta 5:0
prosinec 2004, Liga mistrů

Zatímco pět let předtím schytala debakl v pokročilé fázi, tady šlo o závěrečné vystoupení v základní části skupiny, která pro Spartu dopadla neslavně. Pod vedením Františka Straky uhrála v těžké skupině (Manchester United, Lyon, Fenerbahce) bod, konkrétně doma proti „Red Devils“. Ovšem závěr jí vůbec nevyšel a účinkování skončila ostudou. Skóre otevřel Michael Essien, pozdější opora Chelsea.

3. Rostov - Sparta, 4:0
únor 2017, Evropská liga

Co dodat? Od úvodu všechno špatně. Nejprve zbytečný gól ze standardní situace, poté červená pro Tiémoka Konatého a sparťanské naděje už se řítily nejkratší cestou k pohárovému peklu. Zatímco před rokem v Krasnodaru vyrovnala svou nejvyšší pohárovou výhru na hřištích soupeřů (3:0), tentokrát se přiblížila opačnému maximu.

4. Dortmund - Sparta 4:1
říjen 1997, Liga mistrů

Při své první účasti v Lize mistrů (nultý ročník se nepočítá) vyrazila Sparta po úvodní remíze s Parmou 0:0 do Vestfálska a tam poznala, s jakou kvalitou má co do činění. Borussia tehdy patřila k nejužší špičce, vždyť do sezony vstupovala coby obhájce trofeje! O jediný gólový úspěch Letenských se postaral Horst Siegl.

5. AC Milán - Sparta 4:1
březen 2004, Liga mistrů

Při poslední účasti Sparty v jarní fázi Ligy mistrů se pražský celek utkal s AC Milán. V prvním utkání na Letné dokázal tým vedený trenérem Jiřím Kotrbou uhrát remízu 0:0. V odvetě na San Siru sice Tomáš Jun v 59. minutě vyrovnal na 1:1, což byl v tu chvíli postupový gól, ovšem favorit si dvěma zásahy Andreje Ševčenka a čtvrtým razítkem Gennara Gattusa nakonec zajistil bezproblémový postup. 

6. Manchester United - Sparta  4:1
listopad 2004, Liga mistrů

O pár týdnu dřív, než si Letenští odvezli zmíněnou dardu z Lyonu, prohráli na Old Trafford 1:4, když předtím doma se slavným soupeřem remizovali 0:0. Nebyla to úplně špatná partie ze strany hostů, ovšem nedokázali si poradit s nizozemským snajprem Ruudem van Nistelrooijem, který se postaral o všechny čtyři trefy. Sparta v pohárech ještě prohrála třígólovým rozdílem (0:3) celkem devětkrát. Ovšem debakl, který si odvezla z Ruska, je první, který se nezrodil na půdě jednoho z evropských velkoklubů.

MATCH OVERVIEW LEGACY
16. 2. • 19:00
FK Rostov
FK Rostov
4:0
ONLINE
16. února
19:00
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha
Góly

Domácí: 15. M. Mevlja, 38. Poloz, 40. Noboa, 68. Azmoun

Hosté:

Sestavy

Domácí: Medveděv – Kalačev, M. Mevlja, Navas, Granat, Kudrjašov – Noboa, Gaţcan (C), Jerochin (83. Prepeliţă) – Bucharov (67. Azmoun), Poloz (74. Děvič).

Hosté: Koubek – Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Nhamoinesu – Vácha (80. Mario Holek) – Albiach (77. Hybš), Dočkal (C) (87. Lafata), Sáček, Konaté – Juliš.

Náhradníci

Domácí: Azmoun, Děvič, Bajramjan, Kirejev, Terentěv, Prepeliţă, Gošev

Hosté: Bičík, Čermák, Havelka, Holek, Hybš, Lafata, Pulkrab

Karty

Hosté: Konaté, Konaté (č), Dočkal

Rozhodčí

Nijhuis – Gözübüyük, Higler (vš. Nizozemsko)

Stadion

Stadion Olimp - 2, Rostov. Kapacita: 15,840.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud