18. srpna 2017 • 17:50

Boj fanoušků Legie: choreo s prasetem UEFA a sbírka na pokuty

Autor: Daniel Ryl, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal někdy přesahuje hranice sportu. Fanoušci Legie Varšava to potvrdili v utkání 3. předkola Ligy mistrů proti Astaně kontroverzním choreem, na němž nacistický voják držel pistoli u hlavy malého chlapce. Odkaz na 73. výročí varšavského povstání v roce 1944 však označila UEFA za nevhodný a klubu dala pokutu 35 tisíc eur (přibližně 910 tisíc korun). Polští fanoušci ale ve čtvrtečním utkání 4. předkola Evropské ligy se Šeriffem Tiraspol zareagovali dalším výtvorem, znázorňujícím UEFA jako prase. Aby toho nebylo málo, na internetu spustili sbírku na pokuty a v pátek odpoledne už měli peníze vybrané.



Fanoušci Legie Varšava, kde působí český obránce Adam Hloušek, potvrzují, jak silná dokáže být polská hrdost. A nebojí se ani trestů, které jim UEFA rozdává. Důkaz přineslo i čtvrteční utkání play off Evropské ligy, v němž varšavský celek přivítal moldavský Šeriff Tiraspol (1:1).

Domácí kotel se za jednou z branek vytasil s choreem, na němž je prase, stojící před logem UEFA a držící losovací mísu plnou mincí se znakem Legie. Pod choreem stál nápis: „A 35 tisíc euro míří k…“ Domácí fandové tak naráželi na pokutu, kterou jim UEFA udělila za předchozí prohřešek.

Tehdy šlo o kontroverzní choreo z utkání 3. předkola Ligy mistrů proti Astaně (1:0). Fanoušci před utkáním ukázali transparent, na němž stál německý voják a před sebou měl malého polského chlapce, kterému držel zbraň u hlavy. Jednalo se o vzpomínku na Varšavského povstání z roku 1944.

VIDEO | Choreo fanoušků Legie při výročí Varšavského povstání¨


Pod zmíněným transparentem byl také nápis: „Během Varšavského povstání němci zavraždili 160 tisíc lidí a tisíce z nich byly děti.“ UEFA označila tento transparent za urážlivý a klubu dala pokutu 35 tisíc eur (přibližně 910 tisíc korun). Kdo čekal, že se polští fandové zkrotí, byl už ve čtvrtek při první příležitosti vyveden z omylu.

Transparent s prasetem však nebyl jediným krokem fanoušků Legie. Aby netratil klub, fanoušci na internetu spustili sbírku na 400 tisíc zlotých, což je přibližně 100 tisíc eur. Už v pátek po čtvrté odpoledne měli na kontě přes 250 tisíc zlotých, tedy pokutu dvakrát zaplacenou a vybíralo se dál.

Zřejmě už se fanoušci připravují na další potrestání, které je po čtvrtečním postoji jistě nemine. Zatím se do sbírky zapojilo přes sedm tisíc lidí, kteří přispívají různými částkami. Někteří dávají několik desítek korun, další i tisíce.

A nejde pouze o fanoušky Legie! Mezi přispěvovateli s nejvyšší částkou najdete i fanouška Pogonu Štětín.

VIDEO | Tímto choreem zareagovali fanoušci na pokutu od UEFA


Klub si ovšem finanční prostředky nenechá. V oficiálním prohlášení uvedl, že všechny peníze věnuje organizaci na podporu veteránů z Varšavského povstání prostřednictvím Nadace Legie.

Dá se očekávat, že UEFA polský klub potrestá i za transparent ze čtvrtečního utkání, ale fanoušci k tomuto protestu nesáhli poprvé. Už v roce 2014 znázornili stejné prase s papírem a nápisem "Na fotbale nezáleží, na penězích ano." Tehdy to bylo reakcí na kontumační vyřazení z Ligy mistrů na úkor Celtiku Glasgow, což se fanouškům polského klubu nelíbilo (více čtěte ZDE).

UEFA však letos rozdávala i další tresty. Kvůli řádění fanoušků ve vzájemném utkání o den později v předkole Evropské ligy byly potrestány celky Apollonu Limassol a Aberdeenu. Kyperský klub dostal za zakázanou pyrotechniku a házení předmětů na hřiště pokutu 27 500 eur, zatímco skotský tým zaplatí 10 tisíc eur.

Trest hrozí také Hajduku Split s Evertonem, jejichž čtvrteční duel play off Evropské ligy v Liverpoolu byl na několik minut kvůli příznivcům přerušen. Hrát se začalo až poté, co se situace na tribunách uklidnila po zásahu policie a pořadatelské služby.

Góly

Domácí: 76. Hämäläinen

Hosté: 87. Bayala

Sestavy

Domácí: Malarz – Jedrzejczyk (C), Dabrowski, Pazdan, Hloušek – Moulin, Maczyński, Guilherme (24. Kucharczyk) – Szymański, Sadiku (56. Hämäläinen), Nagy (71. Pereira)

Hosté: Mikulić – Sušić (C), Posmac, Kulušić, C. Da Silva – De Nooijer (87. Balima), Anton, Brezovec (84. Damascan), Tripić (64. J. Da Silva) – Bayala, Badibanga

Karty

Domácí: Pazdan, Hloušek

Hosté: Brezovec, C. Da Silva

Rozhodčí

Alexandar Stavrev – Marjan Kirovski, Dejan Kostadinov (vš. MKD)

Stadion

Stadion Wojska Polskiego, Varšava

Jako reakci na pokutu od UEFA se fanoušci Legie zvolili toto choreo a sbírají peníze
Jako reakci na pokutu od UEFA se fanoušci Legie zvolili toto choreo a sbírají peníze

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud