14. září 2017 • 13:06

Trenér soupeře Slavie? Syn legendy Cruijffa hrál za Barcelonu i United

Autor: iSport.cz, jp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho táta byl bůh fotbalu. Fenomén, který řídil z hřiště jednu velkou herní revoluci a pak pomohl vybudovat na vlastních myšlenkách a praktikách milovaný Ajax a Barcelonu. Ani syn se nenechal tolik zahanbit. Jordi Cruijff , syn slavného Johana, hrál taky v reprezentaci a Barceloně, chvíli i v Manchesteru United. Teď trénuje Maccabi Tel Aviv a chystá se s ním dnes v prvním utkání základní skupiny Evropské ligy na Slavii (dnes od 19:00).



Úplně celé jméno se často neuvádí, vlastně skoro vůbec. Tak si ho připomeňme. Johan Jordi Cruijff. Junior nese odkaz svého mimořádného táty nejen ve svém srdci, ale i v rodném listě. Používá ale téměř vždy jen Jordi.

Po fotbalové kariéře, v níž chvíli válel v Barceloně, v Manchesteru United i v reprezentaci, si ho pamětníci možná nejvíc vybaví při jeho konfrontaci s českým fotbalem. Coby záložník Deportiva Alavés totiž nastoupil v květnu 2001 ve finále Poháru UEFA proti Liverpoolu. Proti Patriku Bergrovi a Vladimíru Šmicrovi , kteří oba naskočili do zápasu ve druhém poločase. A slavili právě oni.

Famózní představení, které skončilo v základní hrací době 4:4 a které dospělo do prodloužení jenom proto, že v 88. minutě vyrovnával právě Cruijff , rozhodl tři minuty před koncem vlastní gól.

Už je to víc než šestnáct let. Za tu dobu Cruijffova kariéra skončila a vrhnul se na bafuňařinu. Ne trénování, jak by se teď mohlo zdát, ale na ředitelování.

„Doteď všude působil jako sportovní manažer, teď je poprvé jako hlavní kouč,“ říká o něm izraelský novinář Jacob Ziv. Tím se stal teprve letos. „Má za sebou pár zápasů, hráči ho velmi uznávají, má u nich velký respekt. Ale taky je pravda, že Maccabi se teď příliš nedaří. Výkony hodně stojí na defenzivě, na útoku se teprve pracuje. Je to tím, že mužstvo je docela nové a je pod tlakem,“ vysvětluje Ziv současnou situaci v Maccabi.

Ve třech ligových vystoupeních Cruijffův výběr dvakrát vyhrál a jednou prohrál, skóre má vyrovnané 4:4. Do skupiny Evropské ligy se musel protlouct přes všechna čtyři předkola. A teď konečně vstoupí do hlavní fáze.

Dva Cruijffové v Barceloně. Legenda Johan a jeho syn Jordi.
Dva Cruijffové v Barceloně. Legenda Johan a jeho syn Jordi.

Šilhavý před vstupem do EL: Postup chceme všichni, nůž na krku nemáme
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud