Jonáš Bartoš
28. září 2017 • 13:00

Čeští soupeři: Izraelce zvedla žena, nová Astana šokovala Ligou mistrů

Vstoupit do diskuse
0
  • Čím jsou zajímaví čeští soupeři? Lokomotiv Moskva se může pochlubit hvězdami, Astana hrála LM už sedm let po založeníČím jsou zajímaví čeští soupeři? Lokomotiv Moskva se může pochlubit hvězdami, Astana hrála LM už sedm let po založeníFOTO: koláž iSport.cz

    Není to Real Madrid, Manchester United ani Bayern. Přesto jsou soupeři českých klubů v Evropské lize hodně zajímaví. V Plzni se představí Hapoel Beer Ševa i s českým útočníkem Tomášem Pekhartem, Slavia odletěla na horkou půdu do kazašské Astany. Oba kluby mají své atypické zvláštnosti – ať už majitele v podobě úspěšné a ambiciózní ženy, tak v unikátním projektu, který pár let po svém vzniku senzačně dokráčel až do Ligy mistrů.

  • Majitelka vytáhla Beer Ševu na vrchol

    Alona Barkatová, majitelka Hapoelu Beer ShevaFoto twitter @alonabarkat

    Před deseti lety si Alona Barkatová řekla: „Koupím fotbalový klub!“ Vzdělaná, úspěšná a bohatá žena se rozhodla vstoupit na pole, kde téměř výlučně funguje mužské pohlaví. Pro svou investici si v roce 2007 vybrala tehdy malý, druholigový celek Hapoel Beer Ševa. V Izraeli se stala první ženou, která vlastní fotbalový klub.

    Nejdřív se musela vyrovnávat s posměšky, těžkosti jí přidělávali i horkokrevní fanoušci. Vysnila si, že se v Izraeli chce vyšplhat až na samotný vrchol a šla si tvrdě za svým. Na jaře 2016 se poprvé dočkala, když se svým klubem oslavila mistrovský titul. To samé zopakovala i na konci minulé sezony.

    Osmačtyřicetiletá manželka bohatého izraelského investora není obyčejná majitelka. Se svým klubem žije a dýchá, často chodí do kabiny. Osobně se stará o hráče, nechybí na většině zápasů. Klub i díky ní funguje skvěle, je stabilizovaný a pyšní se nádherným, téměř pořád zaplněným stadionem. „Děním v klubu žije. S týmem chodí na večeře, o všechno se zajímá a snaží se pomáhat,“ sděloval své dojmy o nové šéfce Tomáš Pekhart, když v létě do klubu přestupoval.

    Velkým snem celé organizace je postup do Ligy mistrů, která mužstvu už dvakrát těsně unikla. Před rokem vypadla Beer Ševa v závěrečném play off o jediný gól se Celtikem (2:5 ve Skotsku, doma 2:0), letos mužstvu dveře do elitní soutěže zavřel v závěrečném kole slovinský Maribor (2:1 doma, odveta 0:1).

    Izraelský šampion znovu musí vzít zavděk Evropskou ligou, opět narazí na český tým. V minulé sezoně v základní skupině dvakrát padl se Spartou (0:1, 0:2), teď změří síly s Viktorií Plzeň. „Oba týmy jsou zvyklé z vlastních lig v zápasech dominovat, jsem na to zvědavý a moc se těším,“ řekl před utkáním Tomáš Pekhart, který si poprvé v zahraničním dresu zahraje na českém území.

  • Lokomotiv disponuje hvězdami

    Jefferson Farfán v dresu Lokomotivu MoskvaFoto Profimedia.cz

    Ruský celek se stejně jako Fastav dostal do Evropy díky triumfu v domácím poháru. V ruské lize totiž dokončil minulou sezonu až na osmé příčce. To ovšem neznamená, že se nejedná o kvalitní tým. Momentálně drží po jedenácti odehraných kolech druhé místo za Zenitem Petrohrad. První zápas ve skupině Lokomotiv odehrál s FC Kodaň a oba týmy se rozešly smírně 0:0.

    Rozpočet moskevského bratra Spartaku a CSKA se vyšplhá až ke dvěma miliardám korun. I proto si v klubu mohou přivádět zvučná jména.

    Na soupisce Lokomotivu nyní najdete Jeffersona Farfána, který zažil nejslavnější roky své kariéry v bundesligovém Schalke. Dále tým disponuje například portugalským útočníkem Ederem, který na EURO 2016 ve Francii rozhodl o triumfu Portugalska a nebo třeba Igorem Denisovem, bývalá opora Zenitu.

    Své zápasy hraje Lokomotiv v RZD Areně, která byla postavena v roce 2002 a její kapacita dosahuje přes 27 tisíc diváků.

  • Astana? Sedm let po založení hrála LM

    Kazažská Astana už po sedmi letech od založení hrála Ligu mistrůFoto Profimedia.cz

    Kazašská FC Astana, jak je k vidění teď, funguje teprve devátým rokem. Vznikla spojením dvou klubů - Megasport a Alma-Ata, teprve tím se majitelům podařilo vyrobit fungující a úspěšný celek. Do klubu se investovaly nemalé částky, nakoupili se zajímaví hráči z ciziny, kteří postupně přebrali důležité role na hřišti.

    Všem se vryje do paměti léto 2015. Astana totiž před dvěma lety naprosto šokovala, když se z druhého předkola probila až do hlavní fáze Ligy mistrů! Postupně odstranila z cesty mnohem ostřílenější Maribor, HJK Helsinky a na závěr APOEL Nikósii a sedm let po vzniku klubu se probojovala do základní skupiny milionářské soutěže!

    Ani tam si nevedla špatně, na domácím hřišti sebrala body Galatasarayi, Atlétiku Madrid i Benfice (všechno remízy) a jen těsně skončila na posledním místě skupiny. Právě domácí hřiště s umělým trávníkem je to, na co Astana nejvíc spoléhá, opřít se o něj bude chtít i v duelu se Slavií.

    „Město je nádherné, stadion taky, hřiště umělka, která je ale na nejvyšší úrovni. Takže mně to tam vyhovuje a věřím, že bude vyhovovat celému týmu,“ prohlásil před odletem do Kazachstánu útočník Slavie Tomáš Necid novinářům. „My v Česku odmalička kopali na umělkách, takže by s přechodem a adaptací neměl být problém,“ dodala letní posila klubu.

    Osmadvacetiletý hráč má na Kazachstán výborné vzpomínky -  před čtyřmi lety v dresu PAOK Soluň zvítězil v kazašské metropoli 2:0 nad Karagandou a o rok později opět jako střídající na stejném stadionu pro 30 tisíc diváků jedním gólem přispěl k výhře české reprezentace 4:2 nad domácím výběrem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud