Jan Podroužek
27. září 2017 • 18:27

Astana? Hvězdy šetří na poháry, doma neprohrává. Silný soupeř, říká Šilhavý

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ASTANY | Bude důležité převézt Astanu. Obrat ji. Villarreal, ačkoliv zažívá jeden ze svých historicky nejhorších vstupů do španělské ligy, je pořád považován za numero uno ve skupině A Evropské ligy. A zbytek ať se pere o druhé postupové místo. V tomhle duchu se přijela Slavia do kazašské metropole bít. „Postup by pro nás byl prestižní, zvedlo by to renomé klubu,“ ví trenér Jaroslav Šilhavý. Trochu naťukl před časem i svého kolegu Miroslava Beránka, který prostředí FC Astana zná skvěle



Beránek Astanu trénoval v sezoně 2012/2013, tedy v době, když už zhruba rok působil i u kazašské reprezentace. S klubem vyhrál domácí pohár, toť vše. Tehdy totiž ještě zdaleka nebyl v takovém rozkvětu, jako se stalo o chvíli později.

„Jsme s Mírou velcí kamarádi, takže jsme se o tom bavili. Ale už je to nějaký pátek, co tu byl. Má tu ještě nějaké kamarády, znají ho tu lidi, ale ten tým je už dneska jiný. Bavili jsme se o Astaně po losu, ale hodně se tam toho od Mírových dob vyměnilo,“ je si vědom Šilhavý.

Přesto Beránkovi povědomí o svém bývalém klubu zůstává.

„Bude se hrát v 30tisícové Astana Areně, kde je zatahovací střecha, a předpokládám, že bude zakrytá. Hřiště má umělý povrch, někdy v letech 2012 nebo 2013 dávali nový, takže je kvalitní,“ rozhovořil se Beránek pro klubový web o jednom z velkých témat.

Když po umělce jdete, na první našlápnutí si všimnete, jak je měkoučká. Nemusel by to být žádný větší problém.

Sobol a Vukadinovič v souboji o míč
Sobol a Vukadinovič v souboji o míč

„V době, kdy jsem tam byl já, tvořilo tým Astany 8 až 9 hráčů národního týmu. Na klíčových pozicích, dva stopeři, dva střední záložníci, dva útočníci, byli domácí hráči. V tu dobu Astana domácí ligu nevyhrávala, potom generální sekretář svazu přešel do Astany, kde dělá šéfa. Přehodnotili tuto politiku a na všechna klíčová místa vzali cizince. V týmu je 4 až 5 reprezentantů, kteří hrají většinou v krajních prostorech. V Kazachstánu jsou kvóty pro domácí soutěž, ne pro poháry. Astana tak má víc hráčů nad tyto kvóty, a toho využívá v pohárech,“ ukazuje Beránek stále brilantní přehled.

Svoje zkušenosti a znalosti konzultoval nejvíc se skautem Milanem Šimůnkem, který se byl na Astanu podívat osobně na začátku září v ligovém zápase proti podprůměrnému Atyrau. Na drtivé výhře 7:0 ale neměla žádný podíl hlavní hvězda týmu Junior Kabananga, který odpočíval. Vytasit by se měla až ve čtvrtek večer proti Slavii.

„Je to velmi silné pohárové mužstvo, výborné v domácím prostředí,“ připomíná Šilhavý skvělou statistiku Astany. Ta totiž doma neprohrála soutěžní zápas od března letošního roku. Šestnáct utkání čeká ve své moderní aréně na svého přemožitele, mimo jiné tu zde trefila i slavný Celtic Glasgow 4:3.

„Sledoval jsem ji na Villarrealu (3:1), kterého považuji za lídra naší skupiny, a nepůsobila tam jakou outsider. Odehrála vyrovnaný zápas, vytvářela si šance. Má velmi rychlý přechod do útoku, výborně kombinačně vybavené hráče,“ hodnotí Šilhavý čtvrtečního soupeře.

„Přesto se ji pokusíme porazit. Jsem rád, že jsme vyhráli první zápas ve skupině (Maccabi Tel Aviv 1:0), Astana teď o svoje první body bude bojovat s námi. Chceme vyhrát, ale podle vývoje bude třeba dobrý i bod. Postup ze skupiny by pro nás byla prestiž, zvedlo by to renomé klubu,“ klade slávistický kouč na druhé vystoupení svého mužstva v Evropské lize důraz.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud