11. prosince 2017 • 15:40

Soupeř Plzně? Hrobaři z Bělehradu vychovali hvězdy nejen pro City

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jejich fanoušci si říkají "hrobaři" a uznávají motto, že jen smrt je férový byznys. To nezní jako atmosféra, do které byste se těšili, že? Přesně taková ale čeká na fotbalisty Viktorie Plzeň, kteří v prvním kole play off Evropské ligy změří síly s Partizanem Bělehrad. Tradiční srbský klub ale není známý jen pro divoké fanoušky, ale i kvůli výchově velkých talentů srbského fotbalu.



Partizan Bělehrad vznikl před dvaasedmdesáti lety díky iniciativě mladých vyšších důstojníků jugoslávské lidové armády. Vojáci se zálibou ve sportu založili klub po konci druhé světové války mužstvo, které mělo na žebříčku priorit hraní zábavného fotbalu výš, než vyhrávání trofejí.

Svou pověst si klub z hlavního města Srbska založil i na kvalitní akademii. "To je v naše tradice, už když jsme v roce 1966 hráli finále Evropského poháru, měli jsme v základu sedm nebo osm hráčů, kteří byli známí jako "Děti Partizanu." Od té se koncentrujeme na to, abychom v jádru klubu měli především kvalitní mladé hráče," řekl serveru Copa90 Momčilo Vukotič, legendární záložník, který se nyní stará o naděje "Černobílých" z pozice ředitele mládeže.

Akademie Partizanu se skutečně může měřit se světovými velikány. Dva roky stará zpráva CIES ukázala, že hned 74 odchovanců bělehradského klubu nastupuje v A týmech napříč 31 nejlepšími prvními ligami Evropy. Lepší produkci mladých talentů má jen Ajax Amsterdam, který byl reprezentován 77 hráči, třetí Barcelona jich zaznamenala 57.

Kdo jsou některá známá jména, která prošla akademií Partizanu? Například Mateja Kežman, kontroverzní bývalý útočník Chelsea, který momentálně působí jako hráčský agent, obránce Schalke Matija Nastasič, bývalý útočník Manchesteru City či Monaka Stevan Jovetič, nebo bývalá hvězdička AS Řím Adem Ljajič. Svou u čenobílých nastartoval i útočník Benfiky Andrija Živkovič, teprve jednadvacetiletý talent, který hrál za áčko už v 17 letech a byl nejmladším kapitánem v historii Partizanu.

K současným tahounům patří například kamerunský útočník Leandre Tawamba, s osmi brankami v 21 zápasech průběžně nejlepší střelec týmu, nebo bývalý tahoun CSKA Moskva Zoran Tošič, který se do Bělehradu vrátil před touto sezonou. Zaujme jistě i Danilo Pantič, jeden z produktů slavné akademie, který nyní náleží Chelsea, v týmu, který jej vychoval, ale pro tuto sezonu hostuje. V mužstvu se navíc stále drží brzy 40letý kapitán Saša Ilič, rekordman v počtu startů v černobílém dresu s více než osmi sty zápasy.

Dvojice v 1. kole play off Evropské ligy

 Borussia Dortmund - Atalanta Bergamo
 Nice - Lokomotiv Moskva
 Kodaň - Atlético Madrid
 Spartak Moskva - Athletic Bilbao
 AEK Atény - Dynamo Kyjev
 Celtic Glasgow - Zenit Petrohrad
 Neapol - Lipsko
 Crvena Zvezda Bělehrad - CSKA Moskva
 Olympique Lyon - Villarreal
 Real Sociedad - Salcburk
 Partizan Bělehrad - Viktoria Plzeň
 FCSB - Lazio Řím
 Ludogorec - AC Milán
 Astana - Sporting Lisabon
 Östersund - Arsenal
 Olympique Marseille - SC Braga

Partizan hned jedenáctkrát vyhrál jugoslávskou první ligu, osmkrát si podmanil společnou soutěž Srbska a Černé Hory, stejný počet triumfů má i ze samostatné srbské ligy. Ten poslední z letošního léta. Partizan sice v základní části skončil druhý za nesmiřitelnými rivaly z Crvene Zvezdy, v nadstavbové části o titul ale své soupeře přeskočil.

I díky skvělým individuálním výkonům útočníků Uroše Djurdjeviče a Leonarda, kteří dali shodně po 24 gólech. Ani jeden už ale v Bělehradě nepůsobí, první jmenovaný odešel do řeckého Olympiakosu, druhého zlákalo saudskoarabské Al-Ahli. V současné sezoně je Partizan také zatím druhý, jedenáct bodů za Crvenou Zvezdou.

Když už jsme nakousli městského rivala - vězte, že derby o Bělehrad patří k těm nejvyhrocenějším na světě. Výmluvný je komentář jednoho z fanoušků u reportáže serveru Copa90 ze vzájemného zápasu obou soků: "Na tohle derby jsem šel, a upřímně jsem si myslel, že umřu."

"Je to jedno z posledních derby, ve kterém jsou fanoušci tak aktivní a tak hluční," okomentoval rivalitu známou jako "Věčné derby" Bratislav Živkovič, bývalý hráč Crvene Zvezdy. Jeho komentáři se nelze divit, koneckonců fanoušci se mnohdy nebojí stadion konkurenčního týmu doslova zapálit. Partizan je v poslední době v derby úspěšnější - to nejnovější, srpnové, skončilo remízou, "černobílí" ale ovládli předchozí dvě klání v poháru i ligové skupině o titul. To další se odehraje už 13. prosince.

Partizan kvůli svým fanouškům nedávno musel i platit pokutu. Rasistické pokřiky příznivců, házení předmětů na hrací plochu, použití pyrotechniky a vniknutí na trávník sečetla UEFA celkem na 130 tisíc eur. 

Viktoria Plzeň se do téhle bouřlivé atmosféry může těšit 15. února, týden nato je plánována odveta ve Štruncových sadech. Trenér ligového lídra Pavel Vrba soupeře rozhodně nepodceňuje. "Všichni víme, že fotbal v bývalé Jugoslávii byl vždy fantastický a čeká nás těžký soupeř. V zimě uděláme vše pro to, abychom byli kvalitně připraveni," řekl klubovému webu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud