23. července 2009 • 22:53

Olomouc odvrátila další ostudu a postupuje

Autor: deniksport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olomoučtí fotbalisté postoupili do třetího předkola Evropské ligy. Po domácí remíze 1:1 dnes na hřišti Framu Reykjavík odvrátili hrozbu vyřazení vítězstvím 2:0, které góly ve druhém poločase zajistili Michal Hubník s Rudolfem Otepkou.



 

NA KONCI ČLÁNKU DVOJICE PRO TŘETÍ PŘEDKOLO


Góly Michala Hubníka a Rudolfa Otepky udržely fotbalisty Sigmy Olomouc v Evropské lize. Sigma po domácí remíze 1:1 s Framem Reykjavík nepříjemnou situaci zvládla a na hřišti soupeře po dvou gólech z úvodu druhé půle zvítězila 2:0. V třetím předkole Hanáci narazí na skotský Aberdeen, první zápas se hraje na ostrovech už za týden 30. července.

Olomouc nevděčnou roli vysokého favorita uhájila, zvlášť v první půli však s problémy. Trenér Zdeněk Psotka se sice zařazením Hubníka místo Petra do základní jedenáctky snažil dodat ofenzívě Sigmy chybějící element důrazu a síly v pokutovém území, ale ve střehu musel být v úvodu spíše gólman Drobisz.

Snaživí islandští amatéři si v úvodní dvacetiminutovce počínali aktivněji. Odražený míč našel v 14. minutě ve slibném postavení Haukssona, ale toho zradila technika a zakončení pokazil. Mírný tlak Framu vyvrcholil v 18. minutě gólovou trefou Ormarssona, který však k vlastní smůle střílel z ofsajdové pozice a jeho gól tudíž neplatil.

Hosté pronikali houževnatou obranou soupeře opět velmi lopotně. S míčem dokázali kombinovat pouze ve větší vzdálenosti od gólmana Halldórssona, když už se po ojedinělé chybě domácí obrany mohl před branku natlačit Kaščák, propásl nejvhodnější moment a pak už s jeho pokusem neměl Halldórsson problémy. K těžkému zákroku ho přinutil teprve Hořava, ale i jeho střelu z hranice pokutového území brankář zlikvidoval.

Taktika soustředěné obrany a nečekaných výpadů Framu vyhovovala. V závěru půle hostům několikrát zavařil. Blízko gólu byl ve 41. minutě Thórarinsson, ale hlavou nezamířil přesně a při ráně McShanea vzápětí podržel Olomouc kvalitním zákrokem Drobisz.

Hned ze startu druhého poločasu však Moravané zchladili elán Islanďanů rychlým gólem. Když to Sigmě nešlo s postupným útokem, spasila ji standardní situace: Otepkův roh sice obrana odvrátila, ale opakovaný centr našel hlavu Hubníka, který se na zadní tyči nemýlil. Jediný nováček v základní sestavě obstaral klíčový gól.

Fram se ještě krátce vrhl do útoku, ale druhý gól zlomil jeho odpor. Znovu u něj byl špílmachr Otepka, který se v 58. minutě opřel do balonu na velkém čtverci a Halldórsson skočil do prázdna.

Liduprázdným stadionem Laugardalsvällur se pak už rozléhalo jen oslavné skandování několika desítek olomouckých fanoušků. Fotbal však znovu upadl a favorit už se jen zaměřil na údržbu skóre. S vírou domácím v závěru odcházely i síly. Třetí gól jim mohl vstřelit Hořava, ale Halldórsson i podruhé jeho nebezpečnou ránu z šestnáctky vytěsnil. Územní převahu Sigma brankově nezúročila, postupový výsledek však ohlídala bez komplikací.


Liberec odehraje první zápas 30. července v Lichtenštejnsku, o týden později se představí na domácím stadionu U Nisy. FC Vaduz letos hned po první sezoně mezi elitou sestoupil z nejvyšší švýcarské soutěže do druhé ligy a do Evropské ligy postoupil jen díky vítězství v domácím poháru.

Německý trenér Pierre Littbarski dal v dnešním duelu příležitost sestavě: Jehle - Stegmayer, Steil, Noll, Stuckmann, Cerrone - Koitka (74. Kempe), Bellon, Burgmeier - Colocci (119. Bader), Proschwitz (110. Franjic).

"Čeká nás ambiciózní soupeř, který dnes byl jasně lepší, o čemž vypovídá například i jednoznačná bilance rohových kopů. Zatímco domácí mohli už v základní hrací době vstřelit další branky, hosté se k pořádné příležitosti dostali až v nastavení. Proti týmu, který vede kvalitní trenér Littbarski, to nebudeme mít lehké," uvedl na webu Liberce asistent trenéra Radim Nečas.

Fotbalisté Žiliny vyhráli v odvetě na hřišti moldavské Dacie Kišiněv 1:0 a po domácí výhře 2:0 z minulého týdne postoupili do další fáze. Jedinou branku na půdě soupeře dnes zařídil krátce po poločasu hlavou bývalý žižkovský útočník Tomáš Oravec.

Ve třetím předkole soutěže se svěřenci trenéra Pavla Hapala utkají s chorvatským vicemistrem Hajdukem Split. První utkání se hraje na Slovensku 30. července.

Další slovenský zástupce Trnava doma jen remizoval 1:1 s bosenským FC Sarajevem a po prohře 0:1 z prvního zápasu vypadl.

Postup si naopak pohlídal turecký Galatasaray Istanbul, který porazil kazašský Tobol Kostanaj na své půdě 2:0. Milan Baroš, jenž neproměnil několik příležitostí, odehrál v dresu domácích téměř celý zápas a byl vystřídán až v nastaveném čase.

Los 3. předkola Ligy mistrů >>>

3. předkolo Evropské ligy – skupina 1
zápasy 30. července a 6. srpna
Sarajevo – Helsingborg
Fredrikstad – Lech Poznaň
Rijeka – Metalist Charkov
AA Gent – AS Řím
Vaslui – Omonia
skupina 2
Slavija Sarajevo – MFK Košice
Göteborg – Hapoel Tel Aviv
PSV Eindhoven – Černo More Varna
Metalurg Doněck – IB Lublaň
Valerenga – PAOK Soluň
skupina 3
APOP – Rapid Vídeň
Honka Espoo – FK Karabach
Vaduz – Liberec
St. Patrick's – Samara
Randers FC – Hamburk
skupina 4
Tromso – Slaven Koprivnica
Brondby – Legia Varšava
Vojvodina – Austria Vídeň
CSKA Sofia – Derry
Steaua Bukurešť – Motherwell
skupina 5
Žilina – Hajduk Split
Braga – Elfsborg
Aberdeen – Sigma Olomouc
CRabotnicki – Odense
Sevojno – Lille
skupina 6
FK Petrovac – Sturm Graz
Fenerbahce – Honvéd
Bnei Yehuda – Pacos de Ferreira
Club Bruggy – Lahti
Athletic Bilabo – Young Boys Bern
skupina 7
KR Reykjavík – Basilej
Galatasaray – Maccabi Netanya
Dinamo Tbilisi – Crvena Zvezda
Polonia Varšava – NAC Breda
Vetra – Fulham
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud