7. srpna 2009 • 16:00

Olomouc má z losu radost, Slavia nadšená není

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Úterní rozlosování určilo dvojice čtvrtého předkola Evropské ligy. V osudí se objevilo hned pět českých týmů. Nejtěžší soupeř čeká Olomouc, která narazí na anglický Everton. Hned trojice mužstev se utká s nevyzpytatelnými celky z jihovýchodní Evropy.



SIGMU ČEKÁ VYSNĚNÝ SOUPEŘ Z OSTROVŮ

Sigma Olomouc dostala z české pětice pravděpodobně nejtěžšího protivníka. O postup do hlavní části Evropské ligy se Hanáci utkají s anglickým Evertonem, pátým celkem loňské Premier League.

Navzdory síle soupeře se trenér Zdeněk Psotka z výsledku losu radoval. Anglický fotbal je Psotkovou vášní, soupeře z Premier League vyhlíží od začátku tažení pohárovou Evropou a na třetí pokus se dočkal.

Losování jsme sledovali ONLINE »

"Začínáme sice venku, ale věřím, že uhrajeme výsledek, který udrží dramatičnost i do domácí odvety," prohlásil Psotka.

Michal Hubník v souboji s Richardem Fosterem Michal Hubník v souboji s Richardem FosteremFoto ČTK

Hanáci si po měsíci zopakují výlet na Britské ostrovy. Aberdeen smetli ve dvou utkáních osmi góly, ale klub z Liverpoolu už bude tvrdší oříšek.

"Jsou jednoznačně favorit. Procentuálně bych to viděl 80:20 pro ně, ale je to kulaté. Ve dvou zápasech se může stát cokoliv," řekl útočník Michal Ordoš, který losování sledoval přímým přenosem v televizi.

"Když se tam objevil Everton, hned se mi vybavila anglická liga, fotbalové prostředí a velká kvalita. Je to super, atraktivní soupeř pro diváky," pochvaloval si vytáhlý olomoucký kanonýr.


SPARŤANÉ SVÉHO PROTIVNÍKA NEHODLAJÍ PODCENIT

Sparťané budou v boji do hlavní části Evropské ligy favoritem. Zahrají si proti slovinskému NK Maribor.

Letenští svého soupeře nehodlají podcenit. Jozef Chovanec dokonce místo koučování sobotního duelu v Příbrami pojede do Slovinska sledovat zápas Mariboru s Olympií Lublaň.

"Nevím, jestli to je lehký, nebo těžký soupeř. Vůbec jsem si nevybíral soupeře, se kterým bych chtěl v předkole hrát," reagoval na dnešní nyonský los Chovanec.

Fotbalisté Sparty se radují z gólu Kamila Vacka do sítě Panathinaikosu Fotbalisté Sparty se radují z gólu Kamila Vacka do sítě PanathinaikosuFoto Jaroslav Legner (Sport)

Sparta mohla místo Mariboru potkat Rapid Vídeň, portugalský Nacional Funchal či irský St. Patrick's. Chovanec si za prvotní cíl vytknul nasbírat o pohárovém soupeři maximum informací, proto hned v sobotu vyrazí na ligové utkání Mariboru.

"Chceme toho vědět co nejvíce, proto se tam okamžitě chystám," vysvětlil Chovanec. Duel Sparty a Mariboru bude soubojem zklamaných mužstev, které v týdnu vypadly ze 3. předkola Ligy mistrů.

Zatímco Sparta neudržela s Panathinaikosem dvoubrankový náskok z prvního utkání a ztratila své šance po prohře 0:3 v Řecku, Maribor dopadl ještě hůř. Na půdě FC Curych sice vyhrál 3:2, ale kolaps v domácí odvetě a debakl 0:3 slovinské mistry odsoudil jen k účasti v předkole Evropské ligy.

"Přehled o slovinském fotbalu máme slušný," pochvaloval si Chovanec. Pražané se na soustředění v Rakousku utkali s Olympijí Lublaň, v kádru Letenských v minulosti působil i slovinský reprezentant Nejc Pečnik.

Slovinská reprezentace je navíc soupeřem českého týmu v kvalifikaci o světový šampionát. Při březnové bezbrankové remíze právě v Mariboru za domácí nastoupili i obránci Suad Filekovič a Aleš Mejač, kteří patří do kádru místního NK.

V Mariboru panuje před jménem Sparty respekt, ovšem podobně jako Pražané se ani zástupci slovinského celku nechtějí pustit do hodnocení protivníka, dokud se s ním blíže neseznámí.

"Dostali jsme soupeře s bohatou historií. Jméno Sparta v evropském fotbalu něco znamená. Pravidelně se objevují v evropských pohárech, z této stránky mají velké zkušenosti a oproti nám výhodu," uvedl trenér Darko Milanič pro klubový web.

"Sparta je dobrý klub, což dokázala výhrou 3:1 doma nad Panathinaikosem. Musíme se pokusit soupeře co nejlépe poznat a zkusit ho překvapit. Podrobné hodnocení si ale udělám, až Spartu uvidím při zápase," dodal kouč Mariboru.


VE SLAVII ZE SOUPEŘE RADOSTÍ DO STROPU NESKÁKAJÍ


Slavia narazí na srbský Crvena Zvezda Bělehrad. Pražané nejsou z nalosovaného soupeře vůbec nadšení. Podle trenéra Jarolíma jde vůbec o nejtěžšího protivníka, kterého mohli "sešívaní" dostat.

"Z mužstev, které jsme mohli dostat, je to jistě nejtěžší protivník. Navíc se v Bělehradě budeme muset vypořádat s bouřlivou diváckou atmosférou. To by nás ale nemělo zaskočit, s tím musíme počítat," reagoval na los Jarolím.

"Říkat, jak soupeř hraje, by bylo asi plácání do vody. Nejprve musíme sehnat všechny potřebné informace," dodal slávistický trenér. Crvena Zvezda ve třetím předkole vyřadila Dinamo Tbilisi, když v Gruzii prohrála 0:2, ale doma zvítězila 5:2.

Fotbalisté Slavie se radují po vstřelené brance Fotbalisté Slavie se radují po vstřelené branceFoto Michal Beránek (Sport)


"Bude to těžký protivník, ale přesto si myslím, že máme dobrou šanci. V poslední době měl jejich klub finanční problémy, museli prodat své nejlepší hráče a tým přebudovat a restartovat," osvědčil znalost prostředí srbský záložník Dušan Vasiljevič.

"Ale na druhou stranu mají výborné fanoušky, o které se mohou opřít, a velký stadion. Když hrají důležité zápasy, tak je tam vyprodáno," dodal bělehradský rodák.

Ani stoper Marek Suchý nad srbským protivníkem nejásal. "Určitě je to nepříjemný a těžký soupeř, ostatně jako většina týmů z bývalé Jugoslávie. Naší povinností je ovšem napravit zaváhání se Šeriffem Tiraspol a postoupit," tvrdí Suchý.

Z možných soupeřů se mohla Slavia opět po roce střetnout i s rumunským celkem Vaslui. "Těžko říci, zda by to bylo lepší," dodal Suchý, který předpokládá, že kvůli prostředí bude především zápas v Bělehradě náročný.

Naopak na straně Srbů panuje spokojenost s losem, protože se vyhnuli silným celkům z Pyrenejského poloostrova. "Když vidím jména Valencia nebo Benfica, jsem spokojen. Slavia nemá žádný velký úspěch v evropských pohárech, a proto jsem přesvědčen, že se jí nebudou moji hráči bát tak jako třeba Valencie," řekl pro klubový web trenér Vladimir Petrovič.

"Nemáme si na co stěžovat. Dopadli jsme při losu dobře. Já osobně si českého fotbalu vážím, je trochu podobný německému, hodně bojovný s mnoha souboji a pevnou disciplínou. Podle mě ale máme na to, abychom přes Slavii přešli," dodal sportovní ředitel John Adžič.


V LIBERCI VYVOLAL BUKUREŠŤ ROZPORUPLNÉ REAKCE

Rozporuplné reakce vyvolal v táboře libereckých fotbalistů dnešní los závěrečného předkola Evropské ligy, který jim přisoudil rumunský celek Dinamo Bukurešť. Severočeši si především posteskli, že je nečeká příliš atraktivní soupeř.

Liberečtí měli před losováním na výběr z kvarteta německý Hamburk, turecké Fenerbahce Istanbul, ukrajinský Charkov a právě Bukurešť. "Z těch čtyř jsem chtěl Bukurešť nejméně, žádné nadšení z toho není. Je to těžký soupeř. Nejsme favoriti, uvidíme, jak se s tím popereme," řekl útočník Jan Nezmar.

Záložníka Bořka Dočkala naopak nyonský los poměrně potěšil. "Z těch čtyř týmů šlo jen o to, kdo bude nejatraktivnější pro lidi. Kvalitou to vyjde asi nastejno, ale Bukurešť je asi herně nejhratelnější," mínil liberecký středopolař.

Andrej Kerič patřil k nejnebezpečnějším hráčům Liberce Andrej Kerič patřil k nejnebezpečnějším hráčům LiberceFoto ČTK


"Charkov loni šel daleko v Poháru UEFA, Hamburk by byl super pro lidi, ale šance by byla asi menší, stejně jako u Fenerbahce. Když jsem viděl, koho můžeme dostat, tak jsem si nejvíc přál Bukurešť," pokračoval Dočkal.

Nezmar se naopak toužil potkat s Davidem Jarolímem a Davidem Rozehnalem v barvách Hamburku. "Sportovní kvalita je u všech čtyř týmů přibližně stejná. Asi by bylo nejlepší dostat Hamburk. Byl by nejatraktivnější, podívali bychom se na krásný stadion a potkali se s Davidem Jarolímem. Docela závidím Olomouci, že si zahraje s Evertonem. Bukurešť asi nebude pro lidi moc atraktivní," přemítal Nezmar.

Klíčové podle něj bude zvládnout první utkání v Rumunsku. "Tam nás čeká bouřlivé prostředí. Doufám, že i přesto to zvládneme a přivezeme si takový výsledek, abychom se v odvetě mohli poprat o postup," řekl zkušený kanonýr.

Za favorita Liberec nepovažuje. "Těžko si to přiznáváme, ale silné rumunské týmy mají úplně jiné možnosti než my v Liberci. Mají rozpočet nějakých 400, 500 milionů a to se projevuje. Rozhodně nejsme favorit. Svým způsobem to ale může být výhoda, tlak bude na Bukurešti," doplnil Nezmar.

EVROPSKÁ LIGA SLIBUJE I DALŠÍ ZAJÍMAVÁ STŘETNUTÍ

Teplice narazí na hratelného soupeře. Los Severočechům přisoudil izraelský Hapoel Tel-Aviv.

O Evropskou ligu se utkají i další zajímavé dvojice. Obhájce loňského titulu Šachtar Doněck narazí na turecký Sivasspor.

Těžkého soupeře mají slovenské Košice, které čeká AS Řím. Jaroslav Drobný si v brance Herty Berlín zachytá proti dánskému Brøndby.

První zápasy čtvrtého předkola se hrají ve čtvrtek 20. srpna, odvety pak o týden později.

 

Evropská liga
Aktualizovat stránku »
PAOK FC (Řecko) vs. SC Heerenveen (Nizozemsko)
NK Dinamo Záhřeb (Chorvatsko) vs. Heart of Midlothian FC (Skotsko)
Werder Brémy (Německo) vs. FK Aktobe (Kazachstán)
Everton FC (Anglie) vs. SK Sigma Olomouc (Česko)
FC BATE Borisov (Bělorusko) vs. PFC Litex Lovech (Bulharsko)
NAC Breda (Nizozemsko) vs. Villarreal CF (Španělsko)
KKS Lech Poznań (Polsko) vs. Club Bruggy KV (Belgie)
Fulham FC (Anglie) vs. FC Amkar Perm (Rusko)
Galatasaray SK (Turecko) vs. FC Levadia Tallinn (Estonsko)
FK Teplice (Česko) vs. Hapoel Tel-Aviv FC (Izrael)
FC Metalurg Doněck (Ukrajina) vs. FK Austria Vídeň (Rakousko)
FC Twente (Nizozemsko) vs. FK Qarabağ (Ázerbajdžán)
AS Řím (Itálie) vs. MFK Košice (Slovensko)
FC Dinamo Moskva (Rusko) vs. PFC CSKA Sofia (Bulharsko)
KRC Genk (Belgie) vs. LOSC Lille Métropole (Francie)
PSV Eindhoven (Nizozemsko) vs. Bnei Yehuda Tel-Aviv FC (Izrael)
S.S. Lazio (Itálie) vs. IF Elfsborg (Švédsko)
Trabzonspor (Turecko) vs. Toulouse FC (Francie)
FK Partizan (Srbsko) vs. MŠK Žilina (Slovensko)
FK Baku (Ázerbajdžán) vs. FC Basilej 1893 (Švýcarsko)
AFC Ajax (Nizozemsko) vs. ŠK Slovan Bratislava (Slovensko)
FC Šachtar Doněck (Ukrajina) vs. Sivasspor (Turecko)
Brøndby IF (Dánsko) vs. Hertha BSC Berlín (Německo)
Athletic Club Bilbao (Španělsko) vs. Tromsø IL (Norsko)
FK Sarajevo (Bosna a Hercegovina) vs. CFR 1907 Kluž (Rumunsku)
SK Rapid Vídeň (Rakousko) vs. Aston Villa FC (Anglie)
FC Steaua Bukurešť (Rumunsko) vs. Saint Patrick's Athletic FC (Irsko)
NK Maribor (Slovinsko) vs. AC Sparta Praha (Česko)
FC Zenit Petrohrad (Rusko) vs. CD Nacional (Portugalsko)
Janov CFC (Itálie) vs. Odense BK (Dánsko)
FC Dinamo 1948 (Rumunsko) vs. FC Slovan Liberec (Česko)
EA Guingamp (Francie) vs. Hamburk SV (Německo)
FC Sion (Švýcarsko) vs. Fenerbahçe SK (Turecko)
SK Sturm Graz (Rakousko) vs. FC Metalist Charkov (Ukrajina)
SK Slavia Praha (Česko) vs. FK Crvena Zvezda (Srbsko)
SL Benfica (Portugalsko) vs. FC Vorskla Poltava (Ukrajina)
SC Vaslui (Rumunsko) vs. AEK Atény FC (Řecko)
Stabæk IF (Norsko) vs. Valencia CF (Španělsko)

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud