Jakub Konečný
21. října 2010 • 23:46

Horší než okresní přebor. Příčiny výbuchu Sparty

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to tak - Sparta v této sezoně střídá dvě tváře. Jednou působí jako dokonale fungující stroj, podruhé připomíná partu z okresního přeboru. Proti Lausanne to navíc stihla během jediného zápasu. Portál iSport.cz našel pět důvodů letenského selhání v klíčovém duelu o postup ze skupiny Evropské ligy. Ničím jiným totiž remíza 3:3 s druholigovým švýcarským celkem není.



1. BLACK-OUT V DRUHÉ PŮLI
Snad sparťany ukolébalo dvoubrankové vedení, možná prostě považovali chaoticky (ne)bránícího soupeře už za odepsaného. Každopádně do druhé půle borci v rudých dresech vyběhli jako parta z pralesní ligy, která se jde na hřiště – s odpuštěním – vyprdět. „Od začátku druhé půle si Sparta říkala o malér, dalo se čekat, že přijde trest za lajdáckost,“ všiml si její někdejší trenér Zdeněk Ščasný.


2. ACH, TY STANDARDKY
Už je to obehraná písnička – Sparta je při obranných standardních situacích, zejména pak rozích, nezvykle zranitelná. Proti Lausanne tak inkasovala dvakrát, její mix zónové a osobní obrany zkrátka nefunguje. „Při prvním gólu neuhlídal svého hráče Bony, nebylo to poprvé,“ mračil se sparťanský šéf Jozef Chovanec. Co takhle to tedy konečně změnit?
Libor Sionko, Jaromír Blažek a Erich Brabec v šoku po vyrovnávacím gólu Lausanne
Libor Sionko, Jaromír Blažek a Erich Brabec v šoku po vyrovnávacím gólu Lausanne

3. ZAHOZENÉ ŠANCE
Na kdyby se fotbal nehraje, jenže pokud by Sparta využila jen jednu z mnoha svých dalších šancí, Lausanne by se už nezvedlo. Stačila úplně ta poslední, kdy se v nastaveném čase řítil na branku Libor Sionko. Jenže místo přihrávky nabíhajícím spoluhráčům volil kličku, po níž jen stačil trefit z kroku brankáře...

4. SPÍCÍ LAVIČKA
Ztratit jasně vyhraný zápas, to je vždy špatná vizitka pro tým – a hlavně pro jeho trenéry. Ti sparťanští se tedy ve studeném čtvrtečním večeru rozhodně nepředvedli. Žalostnému výkonu svých svěřenci v druhé půli jen nečinně přihlíželi, z jejich strany nepřišel žádný impuls v podobě střídání nebo aspoň přeskupení řad. „Lavička s tím bohužel nechtěla udělat nic včas, ještě když to bylo ještě 3:1. To bylo trestuhodné,“ usoudil i Ščasný.

5. OBRANA V NEDBALKÁCH

Ano, Silvio si při vyrovnávacím gólu pomohl trochu i rukou. Jenže především vyhrál osobní souboj ve chvíli, kdy čelil přesile tří sparťanů, kteří při tom vypadali jako cukrové panenky. A vše začalo beztak střelou do břevna, což byl hřích domácí obrany bez debat. Tak, tak, kdysi pýcha letenského klubu začíná být jeho achilovou patou. Svědčí o tom osm inkasovaných gólů ve třech dosavadních zápasech Evropské ligy.

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud