Jonáš Bartoš
24. srpna 2011 • 22:43

Cesta Plzně do Ligy mistrů: Skalp Sparty, Vrbův fén a "Tlustší Hagi"

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celá Plzeň je na nohou. Stotisícové město na západě Čech si naplno vychutnává jeden z nejslavnějších momentů své historie. Fotbalová "Viktorka" dokázala to, co bylo ještě před pár lety prakticky nemožné. Klub to ze středu ligové tabulky dotáhl až do nejslavnější klubové soutěže v Evropě. Nabízíme pět nejvýznamnějších momentů, které Plzeň dovedly do Ligy mistrů.



1. PŘÍCHOD TRENÉRA A GENIÁLNÍHO REŽISÉRA
Píše se rok 2008. Do plzeňské kabiny přichází dvojice, která ovlivní veškerou budoucnost klubu. Na trenérskou lavičku usedá Pavel Vrba, jenž se do Česka vrátil ze Žiliny. Zároveň přichází i Pavel Horváth, kterého vyhostila pražská Sparta.

Horváth si navlékl kapitánskou pásku, stal se lídrem kabiny a hlavním mozkem západočeské ofenzivy. Šestatřicetiletý vtipálek prožívá fotbalové jaro a na stará kolena si užívá vrcholné momenty kariéry.

Klíč k plzeňskému úspěchu jednoznačně přinesl i Pavel Vrba. Kouč z Moravy vtloukl hráčům do hlavy ofenzivní styl, jímž provinční klub během tří let dotáhl až mezi elitu. Nejen českou, ale i mezi evropskou do Ligy mistrů. "Je to nejvíc, co jsem v trenéřině dosáhl," přiznává bez okolků.

2. VSTUP OLOMOUCKÉHO MAJITELE

Pro chod celého klubu naprosto zásadní moment. Plzeň se ještě v létě roku 2010 potýkala se závazky vůči hráčům i klubům, třeba Spartě za přestupy Horvátha, Koláře a dalších dlužila 28 milionů korun. S příchodem Tomáše Paclíka se vše změnilo.

Olomoucký podnikatel vstoupil do klubu místo zmizelého místopředsedy ČMFS (dnes FAČR) Miroslava Kříže. Vyrovnal všechny dluhy, stabilizoval klub a zajistil slušný rozpočet. Díky němu získala Plzeň existenční jistotu a mohla se odrazit směrem k ligovému triumfu. Bonus v podobě 225 milionů korun je nyní pro Paclíka dostatečným zadustiučiněním.

Nelze opomenou ani Adolfa Šádka. Generální manažer Plzně klub před příchodem Paclíka držel nad vodou, přivedl do Vrbu, Horvátha a další klíčové postavy. Sportovní manažer František Mysliveček, který v Plzni působí od ledna 2010, zase vybudoval jednu z nejlepších mládežnických akademií v republice. 

3. SKALP SPARTY A TITUL V GAMBRINUS LIZE

Plzeňská jízda podzimem 2010 brala dech. Viktoriáni neprohráli 12 zápasů v řadě, na čele ligy měli luxusní náskok. V šestém kole si Plzeň smlsla i na obájci titulu Spartě, kterou na Letné porazila gólem Jiráčka 1:0.

Na jaře Letenští chystali mocný atak na čelo ligy, toho chtěli dosáhnout i vítězstvím na Štruncových sadech. Jeden z vrcholů loňského ročníku však opět lépe zvládla Plzeň, Chovancův výběr znovu porazila 1:0 a prakticky rozhodla o ligovém triumfu.

4.  VRBŮV POLOČASOVÝ FÉN
A už jsme v současné sezoně. Plzeň cestu do Ligy mistrů zahájila suverénním výkonem proti jerevanskému Pjuniku, poté si ve 3. předkole z Trondheimu přivezla slibnou výhru 1:0. Do domácí odvety šli Viktoriáni s tím, že v případě postupu si zajistí účast minimálně v základní části Evropské ligy.

Vidina pohárové Evropy však Západočechy notně svazovala. V prvním poločase to byl úplně jiný tým, ustrašený, bojácný. Do přestávky Plzeň prohrávala 0:1, s Horváthem a spol. to vypadalo hodně bledě.

V kabině se pak děly věci. Trenér Vrba pouštěl na své svěřence hromy blesky, které si  nezadaly s pověstným "fénem" Alexe Fergusona. "Takhle na nás trenér ještě neřval," shodovali se po utkání hráči. Vrbův "fén" naštěstí zabral. Po přestávce Plzeň utkání otočila, vyhrála 3:2 a udržela naději na Ligu mistrů.

5. "TLUSTŠÍ HAGI" ODBOUCHÁVÁ ŠAMPAŇSKÉ

Do Kodaně jeli Západočeši jako outsideři, s cílem co nejvíc potrápit ostřílené mužstvo. "Hlavně nedostat gól, i remíza by byla moc dobrá," přál si před odletem do Dánska kapitán Horváth.

Realita? Plzeň v Kodani excelovala, favorita naprosto šokovala. Po famózním výkonu si odvezla vítězství 3:1, což byl klíč k postupu do základní skupiny Ligy mistrů. A kdo výhru v Kodani režíroval? No přeci nestárnoucí Horváth, jehož dánská média překřtila na "tlustší verzi Hagiho".

Místo posměšných přezdívek však měli raději Horváthovi zatleskat. Lídr Plzně uspěl i v odvetě a se spoluhráči si nyní vychutnává vítězné chorály. To Plzeň bude celý podzim poslouchat znělku Ligy mistrů, nikoliv loňský osmifinalista z Dánska...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud