Michal Koštuřík
28. března 2012 • 03:55

Spása jménem Torres. Útočník parádní akcí rozhodl o výhře Chelsea

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Nedává góly, dlouhodobě čelí kritice, ale včera se stal spasitelem Chelsea. Vitalita Fernanda Torrese dopomohla londýnskému velkoklubu k vydřené výhře 1:0 na hřišti Benfiky Lisabon. Skvělou akci španělského útočníka dokončil v 75. minutě Salomon Kalou a favorit má nakročeno do semifinále Ligy mistrů.



Podobně hrála Chelsea za vlády Josého Mourinha. Účelně, s jasnou orientací na výsledek, nikoliv na pohlednou hru. Obezřetná strategie v prvním čtvrtfinále slavila úspěch, odbojná Benfica přišla zkrátka a v odvetě na Stamford Bridge se bude pokoušet o zázrak. 

Zkušené záložníky Franka Lamparda s Michaelem Essienem a útočníka Didiera Drogbu, které nechal nový kouč Roberto Di Matteo tentokrát překvapivě na lavičce, musely svrbět nohy.

„Modří“ nemohli chytit rytmus, natož vymyslet souvislou kombinaci s razantní koncovkou. Byla to bída, druhý tým portugalské ligy na jeho Estadio da Luz nepřehrávali, odvaha a přímočarost zůstaly pevně zamčené v kabině.

Drajv z vítězné odvety osmifinále s Neapolí vypadal ve světle včerejšího představení v Lisabonu jako dávná minulost, ke které se Chelsea neumí z vrozeného studu přihlásit.

Jediným opravdovým snaživcem v modrém dresu byl Fernando Torres. Španělský útočník dělal, co mohl, pro míče se stahoval hluboko do pole a vytrvale se snažil něco smysluplného vymyslet.

Ve 39. minutě se mu to podařilo, rychlými zasekávačkami omámil dva protivníky, ovšem ve finále vypálil hodně nad. Daleko lépe utáhnul svou dalekonosnou ránu za moment Raúl Meireles, brankář Artur sebou musel bleskově mrsknout na zem, aby vytáhl prudký balon na roh. Ale pořád to bylo málo, fanoušci měli proti hře favorita mnoho námitek. Oprávněných. 

Chelsea se raduje, z Lisabonu si veze důležité vítězstvá 1:0 nad domácí Benficou
Chelsea se raduje, z Lisabonu si veze důležité vítězstvá 1:0 nad domácí Benficou

Výrazné zlepšení nepřišlo ani po pauze. Hned v úvodu druhé půle měli domácí obří smůlu, když Cardozo trefil pumelicí na brankové čáře Davida Luize, bývalého stopera Benfiky. Kdyby tam nestál, byl by to jasný gól. I tahle akce zdokumentovala nepohodu v táboře Chelsea, která lopotně bránila bezbrankovou remízu.

Nepřesná hlavička Salomona Kaloua patřila mezi hrstku útočných pozitiv anglického celku. Do skromného výčtu je nutné zařadit i Matův průnik a střelu z ostrého úhlu, která z boku narazila na tyč Arturovy branky. Na druhé straně bylo nadále živěji, po Terryho ruce se mohla pískat penalta a Jardelovu hlavičku vyrazil Čech.  

A pak to přišlo! Šok pro Benfiku. Po trávníku už běhal střídající Lampard, když se Torres protáhl po lajně a lahůdkově naservíroval snadný gól Salomonu Kalouvi. Úsporná Chelsea díky této akci šťastně vyhrála.


Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud