Pavel Janega
10. dubna 2014 • 17:30

Nový prvek ve fotbale: Bayern hrál s „falešnými“ beky

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Vymýšlet pořád něco nového – tím je trenér Bayernu Mnichov Pep Guardiola pověstný. Miluje taktické inovace a nebojí se různých experimentů. Jeden takový si vyzkoušel i proti Manchesteru United (3:1) ve čtvrtfinále Ligy mistrů: Alaba s Lahmem se ocitli v roli „falešných krajních obránců“.



Philipp Lahm se vrací na pravý kraj obrany? Při oznámení sestavy Bayernu šlo o menší překvapení. Ovšem zůstalo jen na papíře. Od úvodního hvizdu, když Guardiolův tým držel míč, se šikovný německý reprezentant přesouval do středu zálohy. V obraně ho nenahradil nikdo. Lahm se musel včas vracet. Pro něj to ale nepředstavovalo tak značný problém, neboť United nastoupili bez klasického levého křídla.

Rozestavení Bayernu s falešnými beky Alabou a Lahmem.Foto this11.com, spo

David Alaba měl stejnou roli. Jakmile Bayern rozjel postupný útok, už jste ho viděli v záloze. Jeho úkol byl ale o poznání náročnější kvůli rychlému Antoniu Valenciovi. Byl to on, kdo unikl po pravém křídle a přihrál Evrovi na gól.

Netradiční rozestavení 2–3–2–3 (nebo 2–3–4–1) dávalo hostům šanci podnikat rychlé protiútoky do volných prostorů. Být na jejich místě tým v lepší formě, Bayern by zřejmě za jeho experimenty ztrestal.

Nová taktika příliš nefungovala ani směrem dopředu. Silné kraje byly ochuzeny o krajní obránce, kteří Ribéryho a Robbena zpravidla podporují. Přitom jde o jednu z nesilnějších zbraní Bayernu.

Guardiola to věděl. A včas se vrátil k systému 4–2–3–1, se kterým Bayern vyhrál pod Juppem Heynckese celou Ligu mistrů. Vyřešilo to jediné střídání: Maria Götzeho nahradil Rafinha, jenž zaujal roli pravého obránce a Lahm se už mohl naplno věnovat povinnostem v záložní řadě.

VIDEO: "Falešní" beci se přesouvají do zálohy

Rozestavení obou týmů v průběhu zápasu.
Rozestavení obou týmů v průběhu zápasu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud