29. července 2014 • 04:50

O co hraje Sparta s Malmö: desítky milionů, prestiž i podzim v Evropě

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 19:30 | V duelu 3. předkola Ligy mistrů Sparty se švédským Malmö půjde opravdu o hodně. Pražský klub hraje v klíčovém dvojzápase nejen o splnění snu v podobě základní skupiny nejprestižnější evropské soutěže, ale také o pořádnou finanční injekci. Fotbalisté Sparty zároveň doufají, že si po loňském propadáku zlepší v Evropě reputaci.



MATCH OVERVIEW LEGACY
29. 7. • 19:30
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha
4:2
ONLINE
29. července
19:30
Malmö FF
Malmö FF
Góly

Domácí: 22. Lafata, 51. Lafata, 53. Kováč, 70. Lafata

Hosté: 17. Forsberg, 27. Thelin

Sestavy

Domácí: Bičík – Kadeřábek, Kováč, Holek, Costa – Hušbauer, Vácha, Matějovský (84. Vacek) – Dočkal, Přikryl (71. Breznaník) – Lafata (87. Bednář)

Hosté: Olsen – Concha (53. Nazari), Hammar, Helander, Ricardinho – Tinnerholm, Halsti (85. Kroon), Adu, Forsberg – Thelin (75. Mehmeti), Rosenberg

Karty

Domácí: Hušbauer

Hosté: Forsberg

Rozhodčí

Özkahya – Satman, Kan (vš. Turecko)

Stadion

Generali Arena

Návštěva

12 833 diváků

Miliony za postup

Pokud sparťané dvojzápas zvládnou a přes Malmö postoupí, vyinkasují okamžitě velmi příjemnou prémii 57,5 milionů korun. To ovšem není všechno. Postupem si zároveň zajistí minimálně skupinovou fázi Evropské ligy, v lepším případě Ligy mistrů. A tam už hovoříme o výdělku v řádech stovek milionů.

Podzim v evropských pohárech

V případě postupu má Sparta jistotu - celý podzim bude hrát v Evropě. Pokud v dalším kole prohraje, čeká ji skupinová fáze Evropské ligy, když vyhraje, půjde do Ligy mistrů. Tak jako tak bude v pohárech pokračovat, výhra nad Malmö se rovná pohárové jistotě. Naopak v případě prohry se bude muset pražský klub ještě prokousat zrádným play off o Evropskou ligu.

Koeficient

Už tato sezona je výjimečná, v příštím roce půjdou do bojů o Ligu mistrů hned dva české týmy. Vzhledem k dalším úspěchům by se Česko už v tomto ročníku mohlo posunout na 12. místo pohárového koeficientu, které zaručuje nasazení mistra rovnou do základních skupin Ligy mistrů.

A to je obrovské lákadlo. Kromě Sparty ale musí zabrat i ostatní čeští zástupci Viktoria Plzeň, Slovan Liberec a Mladá Boleslav. Velký úspěch ale není vyloučen.

Dočkal před Malmö: Prohru s Häckenem jako strašáka nevnímáme
Video se připravuje ...

Jak přelstít Spartu? Kouč Malmö konzultuje s kolegou z Häckenu
Video se připravuje ...

Zvýšení ceny hráčů

Sparťanští hráči si už v loňské sezoně české ligy vydobyli značný respekt zahraničních klubů. Ovšem úspěch v evropských pohárech je o level výše. Hráči jako Hušbauer, Krejčí či Kadeřábek mají jedinečnou příležitost, aby dosáhli na lukrativní angažmá. A Liga mistrů je jinak sledovaná, než chudší Evropská liga. To samé platí o předkolech.

Zvýšený zájem o sparťanské hráče může být ale pro klub samozřejmě zároveň nepříjemný. Sparta se netají ambicí obhájit titul a být v pohárové Evropě důstojným soupeřem. Proto bude chtít klíčové hráče udržet.

Zlepšení reputace

Loňské fiasko s Häckenem straší sparťany ještě teď. Po vypadnutí s papírovým outsiderem byl pražský klub na dně, trenér Lavička to málem neustál. Od té doby šla ale Sparta výrazně nahoru, což dokázala nejen mistrovským titulem, ale i začátkem aktuální sezony.

Sparťané nyní chtějí ukázat, že jsou skutečně lepším týmem. „Bude to pro nás ukázka, kam jsme se za ten rok posunuli,“ přiznal kouč Lavička. Další vyřazení by se skousávalo těžce.

Na tréninku Sparty nechyběl obránce Costa ani staronová posila Kamil Vacek
Na tréninku Sparty nechyběl obránce Costa ani staronová posila Kamil Vacek

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud