Karel Häring
31. července 2014 • 04:50

Česko-rumunská bitva o koeficient: Hraje se o PŘÍMOU účast v LM!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři české týmy jdou ve čtvrtek do bojů o účast v základních skupinách Evropské ligy, zároveň se však budou prát o Ligu mistrů. Přesněji o vylepšení koeficientu na takovou hodnotu, aby měl od sezony 2016/2017 český šampion jistotu startu v Champions League.



Ke dvojité česko-rumunské bitvě dojde v rámci 3. předkola Evropské ligy. A ve hře není jen postup do play off kvalifikace, ale i pořadí v tabulce koeficientů. Právě Rumunsko patří k hlavním konkurentům tuzemských klubů v boji o automatické místo v Lize mistrů.

Ideální scénář vypadá takto. Plzeň vyřadí Petrolul Ploješť a Liberec Astru Giurgiu. Tím pádem mírně vylepší český koefi cient, ale především vyřadí ze hry dva ze čtyř rumunských zástupců. To znamená, že by se patnácté Rumunsko, které už teď zaostává o čtyři body, jen stěží dostalo ve zbytku sezony před Česko. To by si už tolik nemuselo hlídat záda, a mohlo se tak soustředit na boj o dvanáctou příčku, protože šestnácté Rakousko by už Spartu a spol. ohrožovalo jen vzdáleně.

Dvanácté místo jako poslední zajišťuje přímý start v Lize mistrů. Momentálně ho drží Turecko s hodnotou 28,475. Za ním figuruje s odstupem 13. Řecko (26,8) a hned po něm následuje 14. Česko (26,625). Ačkoliv pozice Turecka vypadá suverénně, má velký smysl bojovat také o třináctou pozici.

V případech, kdy Ligu mistrů vyhraje tým, který se zároveň do následujícího ročníku kvalifi kuje z vlastní soutěže, přechází místo určené pro obhájce na mistra země na třinácté příčce. Touto cestou se do hlavní fáze letos dostala švýcarská Basilej, v níž působí český brankář Tomáš Vaclík.

Díky velmi dobrým výsledkům z předchozích pohárových sezon, především Plzně a také Sparty s Libercem, si Česko zajistilo pro sezonu 2015/2016 dvě místa v kvalifi kaci Ligy mistrů a tři pro předkola Evropské ligy. Pokud nedosáhne na konci toho ročníku na kýženou dvanáctou pozici a zároveň neopustí první patnáctku, udrží si tuto kvótu i na další rok.

Zástupce Synot ligy ve 3. předkole EL však nečeká nic jednoduchého. Mladá Boleslav se střetne s Olympiquem Lyon, Liberec míří na hřiště rumunského vicemistra Astry Giurgiu a Plzeň ve své komplikované situaci cestuje na půdu týmu Petrolul Ploješť, třetího celku. Zápasy se hrají zítra.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud