Karel Häring
30. září 2014 • 11:05

Messi a Neymar, zabijácké duo. Zařídili DVĚ TŘETINY ligových branek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

O Neymarovi se po přestupu do Barcelony tvrdilo, že zůstane jen ve stínu Lionela Messiho. Brazilcova první sezona na Nou Campu nedopadla podle představ, ovšem v tomto ročníku ti dva rozjeli ďábelskou spolupráci a ničí jednu obranu za druhou. 



 Neymar má na kontě šest gólů, Lionel Messi pět. Společně obstarali dvě třetiny ligových branek Barcelony v tomhle ročníku. Teď se chystají předvést své umění na hřišti Paris St. Germain v rámci druhého kola Champions League (20.45, ONLINE iSport.cz). 

„Jsou to vynikající hráči, kteří předvádí víc než jen dobrý fotbal, a pro tým je to jen dobře,“ prohlásil sportovní ředitel klubu Andoni Zubizarreta po sobotní výhře Barcy nad Granadou 6:0. Lionel Messi vstřelil dvě branky, u dalších dvou si připsal asistenci, jednu z nich na Neymarův třetí zásah.

Brazilec Neymar slaví s Argentincem Lionelem Messim vítězství Barcelony na půdě Bilbaa v utkání španělské ligy.Foto Reuters

Pro Brazilce to byl první ligový hattrick v dresu katalánského týmu, ovšem rozhodně ne první branka po spolupráci s argentinským parťákem. V téhle sezoně započali s pleněním soupeřových snů na bodové zisky v duelu s Bilbaem. Athletic dlouho vzdoroval, jenže v závěrečné čtvrthodině Neymar dvakrát skóroval, vždy po přihrávce Messiho.

„La Pulga“, jak je přezdívaný, připravila i úvodní branku extravagantního útočníka v utkání na hřišti Levante (5:0) a poté, co si dali pauzu proti Málaze, rozjeli své kejkle proti Granadě. Bývalý hráč Santosu si partnerství se zkušenějším kolegou nadmíru pochvaluje.

„Na hřišti hledá všechny své spoluhráče... Ale ano, můžu říct, že se z nás stává dobré duo. Stále se poznáváme a hrajeme lépe a lépe,“ nechal se slyšet Neymar. Když před rokem přicházel na Nou Camp, leckdo prorokoval, že se nevymaní z Messiho stínu, protože se Argentinec nebude chtít podělit o svou neotřesitelnou pozici v klubu. Ale brazilský reprezentant během mistrovství světa popřel, že by s ním nevycházel.

„Messi mě překvapil ve všech oblastech. Než jsem přišel do Barcelony, slyšel jsem o něm strašné věci. Například to, jak je zdrženlivý a jak s nikým nemluví. Teď to vidím úplně jinak. Kromě toho, že je to génius, byl mi velmi nápomocný i mimo hřiště,“ prohlásil letos v létě.

Výtečné statistiky Lionela Messiho a Neymara v probíhající sezoně Výtečné statistiky Lionela Messiho a Neymara v probíhající sezoněFoto Sport

Neymar? Na gól potřebuje víc času i Ronaldo

A tato usnadněná, a zřejmě dokončená adaptace v novém prostředí se na Neymarovi podepisuje velmi pozitivně. Kdo by si dnes vzpomněl na to, že start sezony vynechal kvůli následkům zranění zad z mistrovství světa? Poprvé nastoupil na závěrečnou půlhodinu druhého kola, zhruba stejnou porci odehrál ve třetím proti Bilbau. Na svých šest tref potřeboval pouze 272 minut, což činí průměr 45,3 minuty na gól.Dokonce i Cristiano Ronaldo, jenž vévodí žebříčku střelců s deseti zásahy, má průměr o minutu vyšší.

Neymarův vzestup si v Barceloně pochvalují. „Je to bezesporu superstar. Nehodnotím to jen na základě jeho gólů, ale také podle chuti zlepšovat se, schopnosti adaptovat se a vztahu ke každodenní práci. Z tohoto pohledu nás nezklame,“ uvedl Zubizarreta.

Argentinsko-brazilská mašina se dnes představí v rámci Ligy mistrů na hřišti Paris St. Germain a trenér Laurent Blanc moc dobře ví, jaké hrozbě jeho tým čelí, i kvůli Messiho výborné formě.

„Hraje jako devítka, jenže nikdy se nepohybuje jen v tomto prostoru, Messi vždycky hledá balon. Je schopný dát gól, obejít tři čtyři hráče a skórovat nebo dát gólovou přihrávku.“ Ano, jako by nestačilo hlídat LM10 před jeho slalomy a přesnými střelami. Teď už hrozí i asistencemi, z nichž těží nejvíc právě Neymar.

Neymar s Messim si na hřišti náramně rozumí a ničí soupeře na potkání
Neymar s Messim si na hřišti náramně rozumí a ničí soupeře na potkání

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud