26. listopadu 2014 • 12:59

Protest na stadionu City. Proč fanoušci vypískali znělku Ligy mistrů?

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté nastoupili na hřiště, ve středovém kruhu se třepetala obří plachta a z reproduktorů zněla známá znělka Ligy mistrů. Na stadionu Manchesteru City před úterním zápasem s Bayernem Mnichov (3:2) však zněl ohlušující pískot. Proč tak negativní reakce? Fanoušci obou klubů tím protestovali proti postupu Evropské fotbalové unie UEFA, která jim nedovolila být u zápasů na stadionu CSKA Moskva.



Televizní společnosti mají zákaz při zápasech z Ligy mistrů ukazovat záběry, které by poškozovaly pověst UEFA, ruchové mikrofony však ztlumit úplně nešlo. Pískot při tradičním ceremoniálu byl velmi výrazný.

Před výkopem se jen krátce objevil záběr na transparenty, kterými obě strany vyzývaly k většímu respektu k fanouškům, nálada na stadionu byla před dramatickým obratem v závěrečných minutách dost chladná.

Důvod? Příznivcům obou velkoklubů se nelíbí, že pykali za rasistické projevy fanoušků CSKA Moskva. Kvůli nim ruský zástupce v Champions League odehrál všechny domácí zápasy ve skupině před prázdnými tribunami. Tedy i bez přítomnosti fanoušků hostů.

V zářijovém zápase s Bayernem Mnichov nejdříve dostal trest za ultrapravicové symboly na zápase v Plzni v minulém ročníku soutěže, u dalších dvou podzimních utkáních s Manchesterem City a AS Řím pak byly důvodem trestu rasistické projevy a řádění chuligánů CSKA na stadionu AS Řím.

 

70 fanoušků Bayernu přesto v září vyrazilo na nákladný výlet do Moskvy, protože dopředu neměli informace o tom, že CSKA pyká za provinění z předchozí sezony. Také fanoušci City si po losu hned koupili drahé letenky do ruské metropole. Po rozhodnutí disciplinární komise UEFA zcela zbytečně… Na zápas svého týmu se neměli šanci dostat. A nyní se ptají: Je takový přístup nutný?

Největší fanouškovská organizace Bayernu Club Nr. 12 informovala, že si fanoušci City chtěli vyjasnit se zástupci UEFA v den zápasu svoje postoje. „A promluvit si o trestech pro nevinné fanoušky soupeře. Podle našich informací UEFA na tuto výzvu nereagovala.“

UEFA se pro server ESPN vyjádřila pouze prostřednictvím svého mluvčího. „Nemůžeme hradit cestovní náklady fanoušků, pokud disciplinární komise uzavře hlediště kvůli rasistickým projevům.“ To je vysvětlení, které protesty přímo v hledišti nezastavilo. Při Lize mistrů budou podle všeho pokračovat dál.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud