11. března 2015 • 11:27

Jak se uklízí stadion Bayernu. Na zemi nenajdete ani smítko

Autor: Michal Micka
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA KOMENTÁTORA PRIMA COOL | Většina Čechů má německé sousedy spojené především s neobyčejnou pracovitostí, smyslem pro pořádek a také úžasnými dálnicemi s neomezenou rychlostí. Představy v tomto případě jasně odpovídají realitě a hlavní město Bavorska, Mnichov, rozhodně není výjimkou. Na stadionu Bayernu má i před dnešní odvetou osmifinále Ligy mistrů proti Šachtaru Doněck všechno svůj smysl a řád.



Když se rozhlédnete kolem arény, která tak trochu připomíná nafukovací matraci do vody, ovšem má neoddiskutovatelné kouzlo, nenajdete na zemi ani smítko. Úklidové čety pilně pracují dlouhé hodiny před zápasem, aby vše vypadalo dostatečně reprezentativně. A nutno říci, že po zápase si asi také příliš neodpočinou.

Přímo na stadionu je potom každé místo velmi přehledně značeno. Od jednotlivých sektorů pro fanoušky až po přesně vymezený prostor, kde bude stát stánek s pizzou nebo klasickým bavorským párkem.

Z novinářského hlediska je práce taktéž značně zjednodušená, zvláště u zápasu Ligy mistrů. Každý zaměstnanec je přesně instruován a s úsměvem zodpoví i ty nejvšetečnější dotazy. Mimo samotné utkání třeba i za kolik se dá pořídit nejlacinější lístek na metro na zastávce u stadionu.

V místní MHD se to už od včerejšího večera hemžilo fanoušky s červenými šálami, kteří samozřejmě intenzivně, leč distingovaně, diskutovali o možném výsledku zápasu. A minimálně třetinu diskutujících překvapivě tvořily slečny a paní.

Z odposlechu se potom dalo usoudit, že důvěra v domácí tým je vysoká a to i přes nevýrazný výkon Bayernu na Ukrajině. Liga mistrů a touha po zopakování triumfu ze sezóny 2012/13 je v Mnichově prostě téma číslo jedna. A pokud bude vyprodáno, má se Šachtar na co těšit.

Možná právě tohle vycítil už před tiskovou konferencí tréner hostů, Mircea Lucescu. Přes skvělou organizaci a přátelskou atmosféru se mu s novináři příliš komunikovat nechtělo. Ani s domácími, ani s těmi, kteří přicestovali s týmem z Ukrajiny.

Ať už přišel jakýkoliv dotaz týkající se zápasu nebo postupových peripetií, odpověděl dvěma strohými větami a z tváří hráčů, kteří s ním na konferenci přišli, se dalo vyčíst, že respekt k soupeři je vysoký. Možná až příliš.

V úvodní části předzápasového tréninku, která je otevřena veřejnosti, po hřišti chodil se sklopenou hlavou a úsměv se tak podařilo zachytit jen málokomu.

Jedna věc je ovšem jasná. Pokud by se Šachtaru podařilo na Bayern vyzrát, čtvrtfinále Ligy mistrů by rumunskému trenérovi náladu bleskově zlepšilo. Za to úklidové čety v Mnichově, ty by se zapotily dvojnásob.

Zápas Bayern Mnichov - Šachtar Doněck vysílá Prima COOL dnes od 20:15. Moderátor Radek Šilhan přivítá ve studiu Marka Jankulovského a bývalého reprezentanta a účastníka EURO 2008 Václava Svěrkoše . Zápas z Mnichova komentuje Michal Micka.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud