14. dubna 2015 • 14:40

Stadion Atlétika chátrá. Málo místa na nohy i rezavějící tribuny

Autor: Radek Macháček
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA KOMENTÁTORA PRIMA COOL | Rok se s rokem sešel a já jsem se vrátil s Ligou mistrů do Madridu na stadion Vicenteho Calderona. Moc jsem se těšil. Loni jsem v téhle aréně zažil asi nejlepší atmosféru v sezoně. Když Atletéco vyřadili Barcelonu, dokonce jsem se trochu bál, aby ty oslavy stařičký stadion vydržel. A letos se při zápasem s Realem budu bát ještě víc. Na stadionu se nezměnilo vůbec nic. Je zase o rok starší, víc opotřebovaný a špinavější.



Atlético Madrid loni v nejlepší klubové soutěži Evropy zazářilo, probilo se až do finále a i letos zvládá nástrahy Ligy mistrů úspěšně. Atleti našli i nového investora a peníze se tedy sypou. Že by se ale nějaké to euro pustilo do stadionu? Tak na to zapomeňte.

Je pravda, že Atlético má obrovské dluhy, plánuje přesun na nový stadion, přesto mi oprýskané tribuny, chybějící žulové desky na obvodovém plášti, drolící se beton všude, kam se podívám, špinavé a oprýskané stěny uvnitř spojovacích chodeb, k nablýskané Lize mistrů jednoduše nepasují.

Na stadionu jsem nezaregistroval jedinou drobnější investici. Jediné, co se v aréně Vicenteho Calderona blýská, jsou reklamní panely s logy sponzorů Ligy mistrů a informační desky UEFA.

Atmosféra bývá na stadionu Vicenteho Calderona parádní, domácí fanoušci tenhle stánek milují, ale pokud se na něj vypravíte, na nějaké pohodlí rychle zapomeňte. Většina sedaček se nedá sklopit, dvě třetiny ochozů nejsou kryté střechou, sedačky jsou špinavé a někdy i prasklé.

V sekci VIP sedadel na hlavní tribuně je sice polstrování, ale lidé s výškou 160 centimetrů a víc, tam podle mého názoru sedět nemohou. Kolena mezi sedačky není možné nacpat. Zkoušel jsem to otestovat během předzápasového tréninku a jedinou možností, jak se slušně usadit, bylo obrat o místo vašeho souseda. Východ z hlavní tribuny přímo na chodník, který sousedí se čtyřproudovou rychlostní komunikací, také není úplně příjemná záležitost.

Místa na nohy není na starém stadionu Atlétika příliš
Místa na nohy není na starém stadionu Atlétika příliš

Stadion, který byl otevřen už v roce 1966 a má kapacitu skoro 55 tisíc diváků prostě chátrá. Po několika rekonstrukcích mu v roce 2003 UEFA dala pět hvězdiček, v posledních letech se ale nic neinvestuje a zub času si vybírá svojí daň. Stará železobetonová konstrukce na některých místech i děsí.

Pokud tedy Atleti vyhrají úvodní čtvrtfinále nad městským rivalem, zase se na tribuně budu bát, aby něco nespadlo. Atlético, které v posledních letech sbírají jednu trofej za druhou, by si zasloužilo lepší domov. Snad vyjde přestěhování na nový stánek Estadio de la Peineta, což ale fanoušci ponesou těžce. Stadion Vicenteho Calderona by pak čekala demolice, a jak jsem to omrknul, nemusela by být náročná.

Bitvu o Madrid v Lize mistrů UEFA Atlético – Real vysílá v úterý 14. dubna ve 20.15 živě Prima COOL. Ve studiu samozřejmě nebude chybět vítěz Ligy mistrů z roku 2007 Marek Jankulovski. Zápas přímo z Madridu komentuje Radek Macháček.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud