16. dubna 2015 • 17:30

Na Královce se zlobili ŠPATNĚ! Sudí pískl penaltu podle pravidel

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český rozhodčí Pavel Královec to od fotbalistů Monaka pořádně schytal, když proti nim odpískal penaltu se po úterní prohře 0:1 v prvním zápase čtvrtfinále Ligy mistrů na půdě Juventusu Turín. Jak se ukazuje, Královec postupoval přesně podle pravidel. Zatímco hosté si mysleli, že se faul odehrál ještě před pokutovým územím, předseda pravidlové komise je usvědčuje z opaku.



Sporná situace nastala jedenáct minut po přestávce, kdy si domácí Álvaro Morata naběhl na dlouhý pas a na hranici pokutového území ho povalil Ricardo Carvalho. Královec mu udělil žlutou kartu, nařídil penaltu a Arturo Vidal z ní rozhodl o výhře Juventusu.

"Můžete tvrdit, že to pokračovalo ve vápně a že to byl bez debat faul. Ale když se na tu situaci podíváte, je vidět, že to bylo mimo vápno. Rozhodčí odpískal penaltu, která nebyla, ale má na rozhodnutí jen pár sekund," řekl monacký obránce Andrea Raggi. "Je to obrovská nespravedlnost. Jsem přesvědčený o tom, že výsledek určilo nesprávné rozhodnutí rozhodčích,“ byl ještě přísnější trenér Leonardo Jardim.

Jenže v tom se podle Kureše oba mýlí. "Jestliže se samotný fyzický kontakt neodehraje v jednom okamžiku, nebo v jednom místě, ale je v déle trvajícím čase, nebo v dráze pohybu hráčů, nesmí být při rozhodování o místu přestupku zvýhodněn tým, jehož hráč se dopustil přestupku," uvedl Kureš v prohlášení s odkazem na pravidlo 12 - zakázaný způsob hry.

Když tedy obránce útočníka chytne před vápnem a drží ho až do pokutového území, posuzuje se místo přestupku tam, kde bylo držení ukončeno. "Tedy v pokutovém území a je nařízen pokutový kop. Kdyby ale například útočník byl v pohybu směrem ven z pokutového území a obránce ho chytil ještě uvnitř a držel až za pokutové území, je místo přestupku na začátku držení, čili uvnitř a je nařízen pokutový kop, aby opět nebylo zvýhodněno provinivší se družstvo," řekl Kureš.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud