22. dubna 2015 • 16:51

Příběh z Monaka: Z druhé ligy zpátky s ruskou pomocí na výsluní

Autor: Jiří Vrba
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA KOMENTÁTORA PRIMA COOL | Vítězství a porážky mají k sobě blíž, než to na první pohled může vypadat. Odobí úspěchů a beznaděje se ve fotbale střídají rychlejším tempem, než si dokážete představit. Proto je dobré užívat si výjimečných roků na výsluní, ale přijímat je s pokorou. A současně nepanikařit, když to vypadá, že dočista všechno je nenávratně ztraceno. Chcete příklad?



Je začátek roku 2004 a po AS Monako a jeho příznivce vypadá svět jako pohádka. Má za sebou úspěšný podzim ve fotbalové Lize mistrů, vyhrál základní skupinu a chystá se na cestu vyřazovacími boji. Červenobilý klub postupně nechává za sebou Lokomotiv Moskva, Real Madrid i londýnskou Chelsea. Nad jeho síly je až ve finále tenkrát mimořádný tým, který poskládal stratég Mourinho v Portu. Třešnička na dortu schází, ale kdo by smutnil po tak znamenité sezoně?

Ale někdo se přece jen našel. A bohužel to byli ekonomové, kteří spočetli, že rok 2004 skončil největší ztrátou v osmdesátileté historii klubu. A jak se v dalších letech snažili splácet nahromaděné dluhy, fotbal postupně umíral.

Šlo to pozvolna, třetí, desáté, pak dvanácté místo... V roce 2010 už byla situace neudržitelná, klub z monackého knížectví skončil poslední a sestoupil. Ale konec tobogánu ještě stále nebyl vidět. V zimě 2011 byl na chvostu druhé ligy a s bodoucností to vypadalo všelijak.

Jenže v tu dobu už se začalo blýskat na lepší časy. Pric Albert II. odsouhlasil odprodej dvou třetin klubu významnému ruskému byznysmenovi a Dmitrij Rybolovlev se začal činit. Peníze, které do klubu investoval hned další sezonu vynesly postup zpět mezi francouzskou elitu a společně s ním se Monako stavělo na přestupové burze k těm největším hráčům.

Za velké peníze přišli Falcao, James Rodriguez, nebo Moutinho. Po vypršení smlouvy přišel zdarma stoper Carvalho a řada mladých, ještě méně známých hráčů. A začala prudká jízda, tentokrát vzhůru. Ve své první sezoně po návratu skončilo Monako druhé a vrátilo se zpátky do Ligy mistrů. A vracet se začala i investice ruskému miliardáři. James odešel za balík do Realu Madrid a velké peníze začaly proudit zase už i zpátky do klubové kasy.

Po krátké době červenobílí mají znovu fungující ekonomiku a také sportu se daří velmi slušně. Aktuální třetí místo ve francouzské lize slibuje pohárovou Evropu i příští rok a jak daleko to půjde v Lize mistrů se ukáže dnes večer, v odvetě proti Juventusu.

Ale i kdyby to třeba vyšlo, v Monaku zůstanou při zemi. Moc dobře totiž vědí, že vítězství a porážky mají k sobě blíž, než to na první pohled může vypadat.

Čtvrtfinálovou odvetu AS Monaco – Juventus Turín vysílá živě od 20.15 Prima COOL. S moderátorem Radkem Šilhanem nebude ani tentokrát chybět ve studiu vítěz Ligy mistrů z roku 2007 Marek Jankulovski a bývalý úspěšný brankář Martin Vaniak. Zápas z Monaka komentuje Jiří Vrba.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud