6. června 2015 • 22:40

Barcelona vládne Evropě! Ve finále LM zdolala Juventus 3:1

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Barcelony porazili ve finále Ligy mistrů Juventus Turín 3:1 a soutěž ovládli popáté v klubové historii a počtvrté za posledních deset let. První branku zápasu na vyprodaném Olympijském stadionu v Berlíně vstřelil už ve čtvrté minutě Ivan Rakitič. Po přestávce vyrovnal Álvaro Morata, ale vedení katalánskému celku vrátil Luis Suárez a v nastavení ještě skóroval Neymar.



Juventus poslal na trávník druhou nejstarší jedenáctku v historii finále Ligy mistrů a i když v úvodních vteřinách soupeře zaskočil rychlým nástupem, ve čtvrté minutě inkasoval. Turínskou obranu rozebrali Iniesta s Neymarem a Rakitič bez problémů uklidil do odkryté branky.

Chorvatský záložník se postaral o třetí nejrychlejší gól finále Ligy mistrů. Paolo Maldini v roce 2005 skóroval už po 51 sekundách a Gaizka Mendieta v roce 2001 po třech minutách. "Byl to nejdůležitější gól v kariéře," prohlásil Rakitič.

Ve 13. minutě to mohlo být 2:0, ale Juventus zachránil skvělým zákrokem po Alvesově střele do protipohybu brankář Buffon. Jakoby tím turínské hráče vyburcoval a ve 25. minutě poslal tvrdou ránu těsně nad Marchisio. Na druhé straně chyběl ještě menší kousek Suárezovi.

Druhý poločas začal velkou šancí Barcelony, která po rohu Juventusu šla do brejku pěti proti třem, ale Suárezovu střelu vyrazil Buffon na roh. O chvíli později na sebe poprvé výrazněji upozornil čtyřnásobný držitel Zlatého míče Messi, jenže mířil nad a 78. gól v Lize mistrů, kterým by se osamostatnil v historické tabulce střelců, nepřidal.

Místo toho z ničeho nic udeřilo na druhé straně. Marchisiova patička odstartovala bleskovou akci, po které Ter Stegen vyrazil Tévezovu střelu, ale na Moratovu dorážku už nestačil. Útočník, který loni vyhrál Ligu mistrů s Realem, skóroval ve třetím utkání za sebou.

"Měli jsme dost šancí, ale neproměnili jsme je," poznamenal Morata. "Ale máme skvělý tým a když budeme dál tvrdě pracovat, tak nás v budoucnu nic nezastaví," dodal.

Juventus pokračoval v tlaku, jenže v 68. minutě nechal rozeběhnout Messiho, který z hranice vápna vystřelil a Suárez z dorážky vrátil Barceloně vedení. Vzápětí přidal třetí branku katalánského celku Neymar, který však zahrál rukou a rozhodčí gól neuznali. "Sezona byla náročná a hodně nás bolela a tohle je odměna. Je to ocenění i pro moji rodinu, která se mnou občas trpěla," řekl v televizním rozhovoru Suárez.

V závěru se dostal na hřiště také záložník Xavi, který se rekordním 151. zápasem v Lize mistrů rozloučil po 17 letech s dresem Barcelony, s níž včetně dnešního triumfu získal 25 trofejí. Byl tak přímo na hřišti u posledního gólu finále, který v nastavení vstřelil Neymar.

Katalánský klub ovládl Ligu mistrů také v letech 1992, 2006, 2009 a 2011. Trenér Luis Enrique hned v první sezoně na lavičce Barcelony získal po úspěchu v domácí soutěži a poháru prestižní treble. Juventus, v jehož vedení působí bývalý kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd, naopak devatenáctileté čekání na triumf v Lize mistrů neukončil.

"Takový je sport, patří k němu i zklamání a musíme se s tím smířit. Je škoda, že jsme to nedotáhli do úspěšného konce, ale i tak jsme měli skvělou sezonu a zase jsme se o kus zlepšili," řekl Buffon s nadějí, že by se triumfu v Lize mistrů mohl v budoucnu dočkat. "Nekončím, chci hrát ještě tři roky, takže čas na splnění snů ještě mám," dodal.

Fotbalisté Barcelony oslavují gól do sítě Juventusu
Fotbalisté Barcelony oslavují gól do sítě Juventusu

Juventus Turín - FC Barcelona 1:3 (0:1)
Branky: 55. Morata - 4. Rakitič, 68. Suárez, 90.+7 Neymar. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun. ŽK: Pogba, Vidal - Suárez. Diváci: 70.500.

Juventus: Buffon - Lichsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra (89. Coman) - Marchisio, Pirlo, Vidal (79. Pereyra), Pogba - Morata (85. Llorente), Tévez. Trenér: Allegri.
Barcelona: Ter Stegen - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Rakitič (90.+1 Mathieu), Busquets, Iniesta (77. Xavi) - Messi, Suárez (90.+5 Pedro), Neymar. Trenér: Enrique.

MATCH OVERVIEW LEGACY
6. 6. • 20:45
Juventus FC
Juventus FC
1:3
ONLINE
6. června
20:45
FC Barcelona
FC Barcelona
Góly

Domácí: 55. Morata

Hosté: 4. Rakitić, 68. L. Suárez, 90+7. Neymar

Sestavy

Domácí: Buffon (C) – Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra (89. Coman) – Marchisio, Pirlo, Pogba – Vidal (79. Pereyra) – Tévez, Morata (85. Llorente).

Hosté: ter Stegen – Dani Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Rakitić (90+1. Mathieu), Busquets, Iniesta (C) (78. Xavi (C)) – Messi, L. Suárez (90+6. Pedro), Neymar.

Náhradníci

Domácí: Storari, Ogbonna, Padoin, Sturaro, Pereyra, Coman, Llorente

Hosté: Bravo, Bartra, Adriano, Mathieu, Xavi, Rafinha, Pedro

Karty

Domácí: Vidal, Pogba

Hosté: L. Suárez

Rozhodčí

Cüneyt Çakır – Bahattin Duran, Tarik Ongun (všichni TUR)

Stadion

Olympiastadion, Berlín

ONLINE: Juventus - Barcelona (20:45)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud