Jonáš Bartoš
5. srpna 2015 • 04:59

PĚT důvodů, které ženou Plzeň a Spartu: Jde nejen o 292 milionů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Důležitější zápasy snad neexistují. Fotbalisty Sparty a Viktorie Plzeň dnes čekají klíčové odvety 3. předkola Ligy mistrů, které napoví o úspěšnosti celé sezony. V 18:45 je na programu odveta Sparty s CSKA Moskva (první zápas 2:2), od 20:45 vyběhnou na trávník týmy Plzně a Maccabi Tel Aviv (první zápas 2:1). O co českým klubům dnes půjde?



1. STOVKY MILIONŮ NA ÚČET

Obrovská motivace, která kluby žene do vysněné soutěže. UEFA před rozbíhajícím se ročníkem své finanční bonusy ještě navýšila, v sázce jsou pohádkové jackpoty. Pokud Sparta a Plzeň projdou do play off Ligy mistrů, do klubových kas od UEFA přiteče každému jistých 146 milionů korun. Jestliže vyjde postup v obou případech, bude český fotbal bohatší 292 milionů korun. Podobně závratná suma ještě nikdy v minulosti v sázce nebyla.

A to není všechno. Případná účast v základní skupině Ligy mistrů otevírá ještě jiný finanční svět. Na konto jde zúčastněným týmům automaticky 12 milionů eur (336 milionů korun), další zajímavé bonusy se odvíjí od úspěšných výsledků (ve skupinové fázi 1,5 milionu eur za výhru, 500 tisíc za remízu).

Koubek: Prohru na Dukle jsme hodili za hlavu
Video se připravuje ...

2. JISTÝ PODZIM V POHÁRECH

Sparta i Plzeň v případě postupu do play off Ligy mistrů splní jeden stěžejní cíl – oba kluby si jistě zahrají v základní skupině evropských pohárů. Vyřazené celky z play off jdou automaticky do hlavní fáze Evropské ligy, postupující získají vstupenku do elitní Ligy mistrů. Postup nejlepších tuzemských klubů by se hodil celému českému fotbalu kvůli klubovému koeficientu. Česko vyslalo pro ročník 2015/16 do pohárů pět zástupců (vyřazená už je Mladá Boleslav), potřebuje získávat body, aby své postavení udrželo. Momentálně se v pořadí zemí nachází na 13. místě s koeficientem 26,325.

Kapitán Lafata: Snad nás nakopne výhra nad Baníkem
Video se připravuje ...

3. FORMA PRO REPREZENTACI

Trenéři českého národního týmu to neustále zdůrazňují. Pro podzimní finiš evropské kvalifikace bude velice důležité, aby klíčové opory reprezentace neztrácely kontakt s mezinárodní scénou. Pavel Vrba o tom mluvil jako o jedné z příčin špatných výsledků na jaře (remíza s Lotyšskem, prohra na Slovensku a na Islandu), kdy nefigurovala v Evropě už Plzeň ani Sparta. Právě na jejich hráčích reprezentace v posledním kvalifikačním cyklu stojí. Při postupu do Ligy mistrů samozřejmě rapidně roste tržní cena hráčů, kteří se v pohárech mají možnost zviditelnit před skauty z celé Evropy.

Limberský: Nejsme tým, který by mohl hrát na 0:0
Video se připravuje ...

4. SLAVNÝ SOUPEŘ PRO SPARTU

Letenský tým bojuje o miliony z Ligy mistrů v nemistrovské části kvalifikace, kde číhají mnohem nepříjemnější soupeři. Už postup přes silné CSKA Moskva by byl obrovským úspěchem. V play off by Sparta narazila jistě na další velký tým – z pětice Valencia, Sporting Lisabon, Manchester United, Leverkusen a Lazio zní nejzvučněji posilami našlapaný klub z Old Trafford.

5. NAVÝŠENÍ PLZEŇSKÉHO REKORDU

Viktoria Plzeň se pyšní unikátní bilancí. V předkole Ligy mistrů bojuje potřetí a zatím všechny zápasy vyhrála. Dělá to celkem třináct výher, což je už teď absolutní rekord milionářské soutěže (Plzeň výhrou 2:1 v Izraeli nad Maccabi překonala Arsenal). „Na statistiky moc nekoukáme, ale zaregistrovali jsme to. Rádi bychom sérii natáhli minimálně o jeden další zápas,“ burcuje kapitán David Limberský .

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud