30. září 2015 • 11:54

PĚT důvodů, proč Chelsea dusí krize: Ivanovič, přestupy i konec lékařky

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Chelsea zažívají velmi rozpačitý vstup do sezony. Co je za tím?Fotbalisté Chelsea zažívají velmi rozpačitý vstup do sezony. Co je za tím?FOTO: Koláž iSport.cz

    Další špatný výsledek, další špatný výkon. Chelsea znovu prohrála. Po mizerných výkonech v Premier League nezvládla tentokrát utkání Ligy mistrů na hřišti Porta (1:2). Proč se týmu trenéra Josého Mourinha nedaří? A proč při každém nádechu následuje tvrdý pád? Důvodů je víc: pokles formy Branislava Ivanoviče i dalších hráčů, atmosféra uvnitř klubu, organizace hry nebo podcenění přestupové politiky...

  • 1. Branislav Ivanovič

    Obránce Branislav Ivanovič patří mezi hlavní terče kritiků hry ChelseaFoto Reuters

    V minulé sezoně byl řazen mezi nejlepší beky na světě, teď je mizerný a kupí chybu za chybou. Jako v Portu. Před prvním gólem ho Yacine Brahimi obešel tak snadno, jako by tam Ivanovič ani nebyl. Jeho mobilita a hbitost? Nula. „Stál tam jak malý kluk! Udělej nám laskavost a odejdi do důchodu,“ schytává to od fanoušků na twitteru. „Einstein jednou řekl: Je šílené dělat stejnou věc znovu a znovu a mít stejný výsledek. My prohráváme, když Ivanovič hraje.“ Možná opravdu nastal čas, aby usedl na lavičku náhradníků. V sestavě by mohl dostat šanci Baba Rahman, který nebyl zrovna nejlevnější. Na Ivanovičův post by se přesunul Cesar Azpilicueta.

  • 2. Organizace hry

    Asmir Begovič zatím nezažívá v Chelsea povedené obdobíFoto ČTK

    Petr Čech odešel do Arsenalu a Thibaut Courtois, na kterého si defenziva Chelsea zvykala v minulé sezoně, se zranil. V brance zase stojí někdo nový – Asmir Begovič. Nechápejte to špatně, svými zákroky už mockrát potvrdil, že je adekvátní náhradou. Ale organizace hry přesto trpí. Tvrzení, že Čech si ze všech nejlépe umí zorganizovat hráče před sebou, se kterými hrál pravidelně deset let, nebude daleko od pravdy. A nejde jen o brankáře. Kapitán John Terry už vysedává na lavičce, na jeho místě se zaučuje Kurt Zouma. Pryč jsou také (krátce či delší dobu) další zkušení hráči Frank Lampard nebo Didier Drogba. Chelsea zkrátka hledá nového lídra.

  • 3. Přestupová politika

    Další nepovedené angažmá v Anglii? Radamel Falcao se zatím výrazněji neprosadil ani v Chelsea.Foto EPA

    Zatímco v roce 2014 provedla všechny transfery ukázkově a včas, letos tuto stránku Chelsea podcenila. A tak nakupovala na poslední chvíli (Pedro, Baba Rahman, Papy Djilobodji). Přesto v týmu chybí kvalitní pravý bek, který by se při současné Ivanoviče formě hodil, i šikovný střední záložník. Takový, který má schopnosti zastat v práci nejen v ofenzivě, ale i v defenzivě. Cesc Fábregas v práci směrem dozadu už mockrát Mourinha nepřesvědčil a je vysoce pravděpodobné, že se v zimě po nějakém středopolaři poohlédne. Možná k němu přibere i útočníka, protože Radamel Falcao (náhrada za Didiera Drogbu) se zatím s formou nepotkal. Asi se znovu pokusí také ulovit stopera Johna Stonese z Evertonu.

  • 4. Individuální chyby a forma

    Cesc Fábregas zatím marně hledá formu z minulé sezonyFoto Reuters

    Řeč byla o Ivanovičovi, ovšem v týmu Chelsea najdete i další hráče, kteří se potýkají s výrazným poklesem výkonnosti. Kde je Fábregasova lehkost z minulého ročníku? Kde jsou kličky a bojovnost Edena Hazarda, kterému ještě před pár měsíci mnozí cpali do náruče Zlatý míč? Hráčů bez formy je v kádru „blues“ momentálně víc a je nutnost, aby cítili velký tlak. Mourinho se snaží, dělá změny. Hazarda s Matičem v Portu nepostavil do základní sestavy a trojici Rémy, Falcao, Oscar nechal doma v Londýně. „Hráli jsme dobře, ale dopustili jsme se dvou směšných chyb a byli potrestáni,“ řekl po utkání portugalský kouč. Jinými slovy: svůj tým můžete připravit, jak chcete, individuální chyby vám stejně pokaždé celý systém nabourají. První inkasovaná branka v Portu jde za Ivanovičem, při druhé Ramires s Garym Cahillem nezachytili pohyb Maicona. „Rohové kopy soupeře jsme si přitom pouštěli pořád dokola. Byly jich desítky!“ štvalo Mourinha.

  • 5. Atmosféra v klubu

    Populární lékařka Eva Carneiro už Chelsea po konfliktu s Mourinhem opustilaFoto profimedia.cz

    Není ideální. Dokazuje to častá podrážděnost trenéra Mourinha i vyhazov lékařky Evy Carneiro. Chelsea si zadělala na obrovský průšvih, neboť Carneiro byla mezi hráči velice populární a údajně ne všichni stáli za Mourinhovým rozhodnutím. Jeho kroky jsou každopádně vyústěním dlouhodobě špatných výsledků a výkonů. A jestliže se tým nezvedne, dříve či později dojde na někoho dalšího. Možná i na samotného Mourinha. Samotná příčina bídných výsledků však začala už v letní přípravě. Většina hráčů se vrátila do tréninku 14. července, pouhých 24 hodin před odletem na herní turné do zámoří. Zde odehrála Chelsea tři přípravná utkání a po návratu do Anglie měla pouze dva dny na to, aby se připravila na Community Shield s Arsenalem (0:1). Ani jeden zápas před ostrým startem sezony londýnský klub nevyhrál. První vítězství si připsal až 23. srpna – ve třetím kole Premier League s West Bromwichem. Jenže po něm následovaly porážky s Crystal Palace a Evertonem. Tedy další tvrdý pád...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud