9. října 2015 • 17:24

Kiks Čechova rivala mění pravidla. Brankový sudí smí ukázat gól

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankoví rozhodčí ve fotbale doteď nesměli gestikulovat v momentě, když chtěli dát najevo hlavnímu sudímu, aby uznal gól. Tohle nařízení porušil Danny Makkelie v utkání Arsenalu s Olympiakosem Pireus v Lize mistrů, když signalizoval branku domácího týmu po velké chybě brankáře Davida Ospiny. Jednal sice proti pravidlům, ale paradoxně přispěl k tomu, že se situace změnila a brankoví sudí už budou moct naznačit, že gól má platit.



Jejich hlavním úkolem je hlídat dění v pokutovém území. Když ale padne branka, brankoví sudí za vápnem mohli s hlavním komunikovat jen pomocí mikrofonu, v žádném případě nijak gestikulovat.

Co udělal nizozemský sudí Danny Makkelie v utkání Ligy mistrů mezi Arsenalem a Olympiakosem Pireus (2:3)? V momentě, kdy míč po rohovém kopu Kostase Fortounise a chybě Davida Ospiny jen těsně překročil brankovou čáru, rukou jednoznačně ukázal na středový kruh a směrem k hlavnímu ukazoval, aby branku uznal.

Ač se to zdá nelogické, Makkelie si měl takové gesto odpustit. "Podle pravidel při signalizování branky udělal příliš, ale počínal si v zásadě dobře. Sice už jednal trošku za hranou, ale vidím jeho reakci pozitivně," zastal se nizozemského rozhodčího šéf sudích UEFA Pierluigi Collina.

"Nebyl potrestán, naopak jsme ho použili jako správný příklad, jak se z takové situace poučit. Ruka pátého rozhodčího ukazující směrem ke středovému kruhu teď bude jasným znamením, že rozhodčí branku má uznat," dodal bývalý úspěšný arbitr.

Danny Makkelie tak svým jednáním donutil představitele UEFA k tomu, že upravila stávající pravidla pro brankové rozhodčí. Nyní už bude každému divákovi na stadionu i u obrazovek zřejmé, kdy brankový sudí uzná gól.

"Když pátý sudí jen křičel do mikrofonu, nikdo mimo ostatních rozhodčích nevěděl, že chce uznat branku. Proto jsme chtěli změnu a těší nás, že to představitelé IFAB (mezinárodní pravidlové komise fotbalu) schválili," objasnil Collina.

Alfred Finnbogason z Olympiakosu se raduje ze třetího gólu v síti arsenalského Davida Ospiny
Alfred Finnbogason z Olympiakosu se raduje ze třetího gólu v síti arsenalského Davida Ospiny

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud