24. listopadu 2015 • 10:55

Wengera štve, že prohra s Dinamem platí: UEFA schvaluje doping

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Platné regule UEFA trenéra fotbalistů Arsenalu Arséne Wengera pořádně štvou. Po zářijovém utkání Ligy mistrů v Záhřebu (1:2) měl pozitivní test domácí záložník Arijan Ademi a následně vyfasoval čtyřletý zákaz činnosti. Nicméně výsledek se nezměnil. "S tímhle pravidlem nesouhlasím, v konečném důsledku vlastně akceptuje doping," prohlásil francouzský kouč na tiskové konferenci před domácí odvetou s chorvatským mistrem.



Arsenalu by se dodatečná kontumace a tři plusové bodíky náramně hodila. První duel základní skupiny v Záhřebu velký favorit nezvládl a prohrál 1:2. V závěrečných dvou duelech nesmí na postup ze skupiny ztratit ani bod a ještě doufat, že dnes Bayern doma porazí Olympiakos.

Výhra Dinama nad anglickým favoritem způsobila hned na úvod základních skupin Ligy mistrů velkou senzaci. Slušné pozdvižení také vzbudil fakt, že po utkání měl pozitivní test na doping makedonský středopolař Arijan Ademi.

UEFA ho potrestala čtyřletým zákazem činnosti, tři body ale Dinamu zůstaly. Podle regulí nastavené evropskou organizací totiž testem nesmí projít minimálně dva hráči týmu, aby se utkání kontumovalo.

"Jsou dvě věci. Náš výkon, který jsme tam předvedli a fakt, že měli v týmu hráče, který dopoval," uvedl Arséne Wenger na setkání s novináři před domácí odvetou (20:45 ONLINE). "UEFA tohle pravidlo uplatňuje, ale já s tím nesouhlasím. Nemůžete říct, OK, měli jste v sestavě dopujícího hráče, ale výsledek zůstává. To vlastně znamená, že ten doping schvalujete," postěžoval si Wenger.

Wenger před klíčovým duelem Ligy mistrů mluvil o dopingu
Video se připravuje ...

Trenér Arsenalu by přivítal mnohem přísnější kontroly, aby doping z moderního fotbalu vymýtil. "Už jsem říkal, že jsem pro zlepšení kontrol. Jaký byl výsledek? V pátek jsme na tréninku měli dopingovou kontrolu od UEFA, testovali asi deset našich hráčů," uculil se Wenger.

"Nepamatuji se, kdy u nás komisaři byli předtím. Ale mně to nevadí, jsem pro častější kontroly, především u odebírání krevních vzorků," navrhl zkušený kouč s tím, že by fotbalistům zavedl biologické pasy podobné těm, co fungují například v cyklistice.

Chorvatského mistra Wengerova kritika příliš nevzrušovala. "Pan Wenger si může říkat co chce, ale rozhodnutí dělají jiní lidé, kteří jsou k tomu určení," uvedl kouč Dinama Zoran Mamič. "Může zkusit na UEFA začít psát pravidla. Ale nemyslím si, že tohle je téma dnešní tiskové konference," uzavřel.

Trenér fotbalistů Arsenalu Arséne Wenger
Trenér fotbalistů Arsenalu Arséne Wenger

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud