4. března 2016 • 13:16

Muž, který chce změnit Ligu mistrů: United do ní patří víc než Leicester

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho myšlenky provokují řadu fotbalových fanoušků. Američan Charlie Stillitano stojí v čele agentury Relevant Sports, která se významně angažuje ve vyjednávání se špičkovými anglickými kluby o reformách v Lize mistrů. Ty by měly zajistit tradičním gigantům účast v milionářské soutěži bez ohledu na to, jestli se do ní kvalifikují z domácí soutěže.



Tento týden unikla informace o londýnském setkání šéfů Manchesteru United, Manchesteru City, Arsenalu, Chelsea a Liverpoolu s americkým miliardářem Stephenem Rossem, na níž se probíral vznik předsezonního turnaje s účastí zvučných anglických klubů, ale i změny v nejexkluzivnější pohárové soutěži. Stillitano je jednoznačně pro, aby vše nezáleželo jen na výsledcích, větší váhu dává finančnímu profitu.

Aktuální situace v anglické Premier League k podobným diskuzím vybízí. Nejblíž k účasti v Lize mistrů má nyní vedoucí Leicester a druhý Tottenham. Naopak není vyloučené, že mimo Champions League zůstanou po sezoně někteří giganti jako Manchester United, Manchester City, Liverpool a Chelsea.

Stillitano pokládá řadu otázek, kterými podporuje svoji vizi: „Kdo hraje stabilnější roli v úspěchu, jaký má fotbal po celém světě? Manchester United, nebo Leicester? Ten přináší krásný příběh, ale můžete ho vidět i z pohledu United.“

Liga mistrů jako NFL, NHL a NBA?

Podle Stillitana je taková situace z ekonomického hlediska nevýhodná. „Možná je to absolutně skvělé, ale jen pokud nejste fanouškem Manchesteru United, Liverpoolu, nebo Chelsea. Je to starý spor. Americký model vs. ten, který funguje v Evropě. Je zajímavé hrát o postup a sestup, ale máte i dobré argumenty pro uzavřený systém.“

Kdyby záleželo na Stillitanovi, kterého označují za dobrého přítele třeba Alex Ferguson a José Mourinho , uplatnil by se i v Evropě systém, jenž funguje v zámoří u velkých soutěží jako u basketbalové NBA, hokejové NHL či u amerického fotbalu a NFL.

„Fanoušci radši vidí osmifinále Barcelony s Arsenalem, než Gentu proti PSV,“ vynáší další výrok, který určitě nepotěší fanoušky řady klubů. „Až uvidíte týmy na našem předsezonním turnaji, pokýváte hlavou a zeptáte se: To je Liga mistrů? Ne, Liga mistrů je PSV a Gent,“ kroutí Stilliano hlavou. „Můžu vydělat ještě mnohem víc peněz, být víc vidět, pomoci sponzorům, jenže teď jsem uvězněný v určitých pravidlech, které patří do historie,“ kritizuje pořádky, které by chtěl změnit. Může se mu to povést?

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud