Karel Häring
13. května 2016 • 04:30

České týmy v předkole LM: Plzni hrozí východ, Sparta bojuje o nasazení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V roli nasazeného celku vstoupí Viktoria Plzeň do klíčového 3. předkola Ligy mistrů. A je pravděpodobné, že ji bude čekat cesta na východ. Sparta ještě své postavení pro los v „nemistrovské“ části kvalifikace nezná. Její šance na výhodnější postavení stále žije, musí jí však pomoct týmy z Ruska a Francie.



Daleký výlet do Kazachstánu za nevyzpytatelnou Astanou, nepříjemný rumunský mistr Astra Giurgiu či příjemnější varianta v podobě Dinama Tbilisi. Viktorii Plzeň se začínají rýsovat soupeři pro boj o Champions League.

Staronový český mistr vstoupí do hry ve 3. předkole a díky vysokému koeficientu (44,585) se ocitne při losu mezi desítkou nasazených celků. Už teď je jisté, že mezi potenciální soupeře patří kvarteto FK Astana, Astra Giurgiu, CZ Bělehrad a Dinamo Tbilisi. S výjimkou rumunského šampiona však musí všechny kluby projít ještě 2. předkolem.

Pokud nedojde k překvapením v polské a dánské lize a titul získají Legia Varšava, respektive FC Kodaň, pak je velmi reálné, že zmíněnou čtyřku doplní Karabach Agdam (Ázerbájdžán), Rosenborg Trondheim, AS Trenčín, Hajnarfjardar (Island) a vítězové albánské a moldavské ligy, pokud se jimi stanou Skënderbeu Korcë a Šeriff Tiraspol. I těchto zmíněných šest celků bude muset nejprve projít druhým předkolem.

Plzeň má každopádně jistotu nasazení i pro rozhodující play off Ligy mistrů, pokud se do něj dostane. V něm by se mohla utkat například s BATE Borisov, Dinamem Záhřeb či Ludogorcem Razgrad, v případě že i tyto celky naplní předpoklady a postoupí do play off.

Možní soupeři Plzně ve 3. předkole LM

FK Astana (Kaz.)
Astra Giurgiu (Rum.)
CZ Bělehrad
Dinamo Tbilisi (Gruz.)
--
Karabach Agdam (Ázer.)
Rosenborg Trondheim
AS Trenčín
FH Hafnarfjardar (Isl.)
Skënderbeu Korcë (Alb.)*
Šeriff Tiraspol (Mold.)*

Pozn. Týmy označeny hvězdičkou musí ještě získat titul. Všechny celky Astry musí nejprve postoupit z druhého předkola. 

Sparta čeká na pomoc jiných

Sparta ještě musí čekat. Z druhého místa vstoupí do 3. předkola „nemistrovské“ části, v níž narazí na druhé či třetí týmy předních evropských soutěží (s výjimkou Španělska, Německa, Anglie či Itálie).

Díky povedené pohárové sezoně si vylepšila vlastní koeficient (40,585) a má šanci na průnik mezi pětici nasazených celků. Musí ovšem spoléhat na cizí pomoc. Šachtar Doněck a Ajax už mají místo jisté, velmi pravděpodobně se tam dostane i Fenerbahce a Anderlecht.

Na poslední „flek“ je několik kandidátů. Letenští se na něj mohou dostat v případě, že Lyon o víkendu udrží druhé místo a do předkola půjde Monaco. To má nižší koeficient než Sparta. Olympique stačí jen bod, což je reálné.

Těžší bude splnění druhé podmínky. V ruské lize nesmí obsadit druhé místo Zenit Petrohrad. Pokud se před něj dostane jeden z dvojice Rostselmash Rostov či FK Krasnodar, český vicemistr získá nasazení a jeden z této ruské dvojice by se pak stal potenciálním soupeřem Sparty, spolu se Steauou Bukurešť, Young Boys Bern, řeckým vicemistrem či zmiňovaným Monakem (pokud skončí třetí). V play off LM by byli Letenští nenasazení.,

Potenciální soupeři Sparty ve 3. předkole LM

Pokud by byla nasazená
Monaco/Nice
Rostov/Krasnodar
vicemistr Řecka
Steaua Bukurešť
Young Boys Bern

Pokud by byla nenasazená

Šachtar Doněck
Ajax Amsterdam
Fenerbahce*
Anderlecht*
Zenit Petrohrad*

Týmy označeny hvězdičkou ještě nemají jistotu druhého místa

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Plzeň 0:3. Viktoria je bod od titulu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud