David Pávek
2. června 2017 • 15:46

Nechtěný „šmejd“ míří mezi legendy. Allegriho mají v Juventusu za génia

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neměli k němu slitování. Když Massimiliano Allegri v létě 2014 přebíral trenérský post v Juventusu Turín, od fanoušků se okamžitě dočkal jen nadávek. O tři roky později s týmem slaví třetí titul v řadě, získal i italský pohár a jako teprve třetí kouč v historii může "starou dámu" dotáhnout k evropskému poháru. Pokud skutečně završí historický treble, dokoná i svou cestu z role kouče z nouze do pozice jednoho z nejúspěšnějších trenérů italského giganta.



Je pozoruhodné, že Allegri zdaleka nebyl pro Juventus první volbou. Turínský gigant plánoval, že pokud z týmu odejde Antonio Conte, převezme mužstvo Siniša Mihajlovič ze Sampdorie Janov. Zatímco se zdálo, že situace mezi Contem a vedením se vyjasňuje, Mihajlovič podepsal v Janově novou smlouvu, takže když italský kouč nakonec stejně odešel, "stará dáma" neměla kde brát.

Nakonec sáhla po Allegrim, který v lednu roku 2014 po třech a půl letech skončil u rivalů z AC Milán. Právě milánská historie nového kouče fanouškům přidělala vrásky. Stovky z nich vyjádřily svůj protest přímo na stadionu při trenérově představení, při zápasech pak ukazovali chorea proti vedení a pěli chorály, které vzývaly Conteho.

Massimiliano, nebo chcete-li Max, jak je známý, se ale nenechal vyvést z míry. Nezboural principy, na kterých tým pod Contem vyhrál třikrát Scudetto, naopak na nich budoval. Zadarmo získal hvězdy jako Dani Alves a Sami Khedira. A na Conteho šňůru tří titulů plynule navázal třemi dalšími, navíc v každé sezoně přidal i italský pohár.

Teď už neposlouchá řeči, že je "červenočerný šmejd," jak jen označili někteří ultras po příchodu z Milána. Teď se o Allegrim mluví v superlativech, sportovní ředitel Pavel Nedvěd se jej nebál označit za génia.

Ronaldo a Benzema, nebo Buffon a Hiquaín. Kdo ovládne utkání sezony?
Video se připravuje ...

Inteligent i mimo hřiště

Ač to zní neuvěřitelně, ani zpočátku nenávistná atmosféra nebyla zdaleka to nejhorší, co brzy padesátiletý kouč ve své kariéře zažil. V AC Milán se situace obracela přesně naopak, Rossoneri hned v první sezoně pod Allegrim vyhráli titul, první po sedmi letech.

Jenže pak přišel výprodej. Ve jménu odlehčení účtu ze San Sira odešli Alessandro Nesta, Clarence Seedorf, Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic... Rozprodaný kádr nakonec chtě nechtě opustil i sám Allegri.

A to i přesto, že se mu dařilo držet dobrou náladu i v potápějící se bárce. Uměl totiž potvrdit slova mladšího kolegy Juliana Nagelsmana: "Jen 30 % trénování je taktika, dalších 70 % je sociální kompetence." Jeho bývalý asistent Andrea Maldera, který nyní sekunduje legendárnímu kanonýrovi Andreji Ševčenkovi na lavičce ukrajinského národního týmu, na něj vzpomíná jako na mimořádně chytrého člověka.

"Je velmi inteligentní. Obecně, ne jen co se týče fotbalu. Rozumí lidem, umí dobře zacházet s velkými hráči," řekl Maldera britskému listu Daily Mail. "Jeho další silnou stránkou je čtení hry a reagování na vývoj zápasu. Skvěle dokáže měnit formaci uprostřed zápasu," dodal. Jeho slova potvrzuje i sám Allegri, který v jednom z rozhovorů přiznal, že pro hru jeho Juventusu je klíčové umět změnit rozestavení ze 4-2-3-1 na 3-5-2 v průběhu rozehraného klání.

Viceprezident Juventusu Nedvěd: Na trofej z Ligy mistrů čekáme 21 let, očekávání jsou obrovská
Video se připravuje ...

Max Allegri po svých hráčích požaduje perfektní taktickou připravenost, rozhodně ale nechce, aby se jim ze samého přemýšlení zavařil mozek. Zní to nadsazeně? Právě tak ale reagoval v rozhovoru pro list Gazzetta dello Sport. "Jsem velmi uvolněný, v tom je moje síla. Vždy připomínám hráčům, že by si měli zachovat zdravý, bezstarostný přístup, protože příliš mnoho přemýšlení vám škodí," řekl italskému deníku.

I tak pohodvý člověk jako Massimiliano Allegri ale musí cítit tlak. Jeho sveřence čeká v sobotu finále Ligy mistrů proti obhájci trofeje, Realu Madrid. Pokud uspějí, Allegri bude teprve třetí kouč po Giovannim Trapattonim a Marcellu Lippim, který "starou dámu" k titulu v prestižní soutěži dovede k triumfu. Ve hře je navíc poslední kousek skládanky jménem treble, neb ligu, pohár i evropskou soutěž v jediné sezoně ještě Juventus nikdy neovládl. Z kouče, který přišel jako nouzové řešení a fanoušci se na něj dívali skrz prsty, by rázem byla legenda.

Finále LM na O2 Sport
Přímý přenos finále Ligy mistrů sledujte v sobotu na O2 TV Sport
(v 18:10 expertízy Jaroslava Hřebíka a Václava Kotala, 20:45 přímý přenos zápasu s Patrikem Bergrem a Františkem Strakou ve studiu)

MATCH OVERVIEW LEGACY
3. 6. • 20:45
Juventus FC
Juventus FC
1:4
ONLINE
3. června
20:45
Real Madrid
Real Madrid
Góly

Domácí: 27. Mandžukić

Hosté: 20. Ronaldo, 61. Casemiro, 64. Ronaldo, 90. Asensio

Sestavy

Domácí: Buffon (C) – Barzagli (66. Cuadrado), Bonucci, Chiellini – Dani Alves, Pjanić (71. Marchisio), Dybala (78. Lemina), S. Khedira, Sandro – Higuaín, Mandžukić.

Hosté: Navas – Carvajal, Ramos (C), Varane, Marcelo – Kroos (89. Morata), Casemiro, Modrić – Isco (82. Asensio), Benzema (77. Bale), Ronaldo.

Náhradníci

Domácí: Neto, Benatia, Cuadrado, Marchisio, Lemina, Asamoah, Lichtsteiner

Hosté: Casilla, Fernández, Bale, Kovačić, Asensio, Morata, Danilo

Karty

Domácí: Dybala, Pjanić, Sandro, Cuadrado, Cuadrado

Hosté: Ramos, Carvajal, Kroos, Asensio

Rozhodčí

Felix Brych – Mark Borsch, Stefan Lupp (vš. GER)

Stadion

National Stadium, Cardiff, Wales

Finále Ligy Mistrů: Zvládne zápas roku Real nebo Juventus?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud