14. července 2017 • 12:18

Los Ligy mistrů: Slavia zamíří na východ, Plzeň čeká bývalá Steaua

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo bude soupeřem českých zástupců v v 3. předkole Ligy mistrů? Dnešní losování určilo, že fotbalisté Slavie musí na svého soupeře ještě počkat. Jisté je, že vzejde ze souboje mezi BATE Borisov a arménským Alaškertem Jerevan, jejich první zápas v Bělorusku skončil překvapivou remízou 1:1. V nemistrovské části se utká Plzeň s rumunským FCSB, známým dříve jako Steaua Bukurešť. Ta v minulé sezoně vyřadila Spartu. První zápasy se hrají 25. a 26. července, odvety jsou na programu 1. a 2. srpna. Slavia začne dvojzápas doma, Plzeň na soupeřově hřišti.



Slavia byla jako jediná z českých zástupců při dnešním losování pohárů nenasazená, ale měla štěstí a vyhnula se papírově nejtěžším soupeřům Olympiakosu Pireus, Celticu Glasgow, FC Kodaň či Ludogorci Razgrad.

Jasným favoritem dvojzápasu mezi Borisovem a Alaškertem byl běloruský celek, který ale nečekaně klopýtl a dvojnásobný arménský šampion si odvezl nadějnou remízu. Domácí vedli po trefě Alekseje Riose, ale stejný hráč si dal v 78. minutě vlastní gól.

Na Borisov má příjemné vzpomínky Plzeň, která v roce 2011 při první účasti v základní skupině Ligy mistrů prošla na jeho úkor z třetího místa do jarní fáze Evropské ligy. Doma s ním remizovala 1:1 a venku zvítězila 1:0. Borisov ovládl jedenáctkrát za sebou běloruskou ligu a základní skupiny LM si zahrál už pětkrát.

To Alaškert startuje v pohárech teprve od sezony 2015/16 a na české kluby dosud nenarazil. V předchozí sezoně Ligy mistrů vypadl v 2. předkole s Dinamem Tbilisi, v 1. předkole současného ročníku přešel po výsledcích 1:0 a 1:1 přes Santa Colomu z Andorry.

"Papírově byli v osudí asi těžší soupeři, ale Borisov má obrovské zkušenosti z pohárů. Je favorit na postup, ale budeme čekat, jak dopadne odvetné utkání, které určitě uvidíme. Pokud chceme být úspěšní, musíme tento dvojzápas zvládnout," řekl pro web Slavie kouč Jaroslav Šilhavý .

Úřadující šampion Slavia nehrála Ligu mistrů od roku 2009 a smolného vyřazení v předkole od Šeriffu Tiraspol. Do pohárů se Pražané vrátili vloni a v kvalifikaci Evropské ligy přešli přes dva soupeře do 4. předkola, kde jim vystavil stopku Anderlecht Brusel.

Proti rumunským týmům se Plzni nedaří

Plzeňský soupeř FCSB, který kvůli udělení licence musel změnit tradiční název Steaua, před rokem vyřadil ve stejné fázi Spartu. Rumunský vicemistr nejprve remizoval na Letné 1:1 a v domácí odvetě zvítězil 2:0.

Plzni se proti rumunským soupeřům nedaří, ze čtyř zápasů uhrála jen dvě remízy. Před třemi lety vypadla ve 3. předkole Evropské ligy s Ploještí po výsledcích 1:1 venku a 1:4 doma, vloni v základní skupině stejné soutěže doma podlehla Astře Giurgiu 1:2 a venku hrála 1:1.

Pod oba soupeřovy góly na západě Čech se podepsal útočník Denis Alibec, který v lednu přestoupil právě do týmu FCSB, vítěze Poháru mistrů evropských zemí z roku 1986. Plzeň si vloni vyzkoušela domovský stadion FCSB pro 55 tisíc diváků, kde musela Astra hrát kvůli špatnému terénu.

"V této soutěži už si těžko vyberete, jestli je někdo slabší nebo horší, v nemistrovské části je to ještě složitější. Už z několika zápasů českých týmů proti rumunským víme, že to vůbec nebude snadné. O víkendu hrají první ligový zápas, máme možnost je vidět minimálně ve dvou ligových zápasech, v tom máme trošku výhodu," řekl staronový kouč Plzně Pavel Vrba .

Viktoria si pod ním dvakrát zahrála skupinu Ligy mistrů v letech 2011 a 2013, poslední dva pokusy o postup z kvalifikace v mistrovské části ale nezvládla. Tentokrát bude mít situaci o to těžší, že se jí na soustředění v Rakousku vážně zranili klíčoví obránci kapitán Roman Hubník s Davidem Limberským .

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů (první zápasy 25. a 26. července, odvety 1. a 2. srpna):

Mistrovská část:

Slavia Praha - BATE Borisov/Alaškert Jerevan, Spartaks Jurmala/FC Astana - Mariehamn/Legia Varšava, Zrinjski Mostar/Maribor - Hafnarfjördur/Víkingur Göta, Žilina/FC Kodaň - Malmö/Vardar Skopje, Linfield/Celtic Glasgow - Dundalk/Rosenborg Trondheim, Hapoel Beer Ševa/Honvéd Budapešť - Žalgiris Vilnius/Ludogorec Razgrad, Viitorul Constanta - APOEL Nikósie/Dudelange, Hibernians/Salcburk - Rijeka/The New Saints, Karabach/Samtredia - Šeriff Tiraspol/Kukësi, Partizan Bělehrad/Budučnost Podgorica - Olympiakos Pireus.

Nemistrovská část:

FCSB - Viktoria Plzeň, Nice - Ajax Amsterodam, Dynamo Kyjev - Young Boys Bern, AEK Atény - CSKA Moskva, Bruggy - Basaksehir.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud