26. července 2017 • 05:00

Co (ne)fungovalo Slavii a Plzni: obrana lepší než útok, Vrba trefil sestavu

Autor: jon, pod
Vstoupit do diskuse
0
  • Co v úvodním duelu 3. předkola Ligy mistrů (ne)fungovalo Slavii a co Plzni?Co v úvodním duelu 3. předkola Ligy mistrů (ne)fungovalo Slavii a co Plzni?FOTO: Koláž iSport.cz

    Vstup do bojů o vysněnou Ligu mistrů mají za sebou. Fotbalisté Slavie i Viktorie Plzeň jdou do odvet 3. předkola ve velmi slušné i zrádné pozici. Slavia porazila doma BATE Borisov 1:0, ale z velkého tlaku proti deseti  mohla vytěžit víc. Plzeň v Rumunsku proti FCSB uhrála remízu 2:2, nicméně dvakrát vedla a oběma inkasovaným brankám se mohla vyhnout. Co se nejlepším českým celkům v úvodních duelech na evropské scéně povedlo a co naopak ne?

  • CO FUNGOVALO SLAVII - šlapala obrana

    Děkovačka fotbalistů Slavie po vítězství nad Borisovem.Foto Michal Beránek (Sport)

    Jedním z hlavních cílů Slavie v utkání s BATE bylo neinkasovat, což je v pohárové matematice pochopitelně velmi důležité. Podařilo se. Domácí obrana fungovala výborně, pokud někdo lehce zaváhal, druhý to hned napravil.

    Spoustu míčů obránci konstruktivně odebrali a rozehráli. Hosté se do velké šance nedostali, brankáře Laštůvku vůbec neohrozili. A nebylo to jen tím, že hráli o deseti. Slavia působila sehraně a několikrát rovněž předvedla výborně nacvičený presink.

  • CO NEFUNGOVALO SLAVII - drhla finální fáze

    Kapitán Slavie Milan Škoda po výhře nad BorisovemFoto Michal Beránek (Sport)

    Slavia držela míč, snažila se kombinovat. Soupeře po většinu zápasu tlačila, někdy drtivě. Jenže ve finální fázi to výrazně drhlo. Ať už se bavíme o koncovce, ve které měli speciálně Hušbauer a Škoda jednou také velkou smůlu, nebo o snaze o finální přihrávky.

    Záložník Danny se snažil tvořit, ale až moc kazil, což ho samotného evidentně štvalo. Mnohokrát zase slávisté volili jednoduché centry, které ale až na výjimky nefungovaly. Proto nepřišel další gól. „Někdy to bylo uspěchané, volili jsme centry z hloubky, takové bochánky, se kterými neměl brankář problémy,“ uznal trenér Slavie Šilhavý.

  • CO FUNGOVALO PLZNI - Vrba na úvod trefil sestavu

    Trenér Plzně Pavel Vrba během zápasu s FCSBFoto ČTK

    Pavel Vrba skládal improvizovanou sestavu. Z obrany mu vypadli tři ze čtyř stoperů, ke vší smůle nemohl nasadit ani zraněného Václava Pilaře. Nakonec od prvních minut ukázal na Davida Limberského, který se posledních 14 dní dostával ze svalového zranění. Západočeská opora si stoupla nezvykle na pravou stranu obranné čtveřice. Můžete si o něm myslet cokoliv, ale fotbalovou kvalitu i ve 33 letech pořád má. Limberský podal nadstandardní výkon, v těžkých podmínkách se rval do roztrhání těla. U druhé branky si s Petrželou nestihli pořádně přebrat centrujícího hráče, jinak ale svůj tým podržel.

    Vrba trefil i další místa v sestavě. Výborně zahrál Jan Kopic, který šel na levou stranu zálohy místo Pilaře. Rumunské obraně solidně zatápěl a svůj povedený výkon korunoval gólem na 2:1. Utkání poctivě odpracoval i hrotový útočník Michael Krmenčík, autor úvodní branky zápasu. Gól slavil stejně jako na startu minulé sezony v předkole Ligy mistrů v Karabachu, kde jeho vyrovnávací trefa na 1:1 znamenala postup do play off Ligy mistrů. Těžkou roli zvládli i Tomáš Hájek a Milan Havel. Tak náročný a důležitý zápas ani jeden z obránců ještě nehrál, ale svých rolí se zhostili se ctí a po uhrané remíze si mohli zhluboka vydechnout.  

  • CO NEFUNGOVALO PLZNI - zbytečné chyby

    Plzeňský Jan Kopic (vlevo) v souboji s hráčem FCSBFoto ČTK

    Zápas byl kvůli velké vlhkosti a vedru extrémně fyzicky náročný, navíc domácí hlavně v ofenzivě neustále zlobili. Agresivně napadali a hráli na samé hranici, někdy i za ní. Západočeši měli problémy, v některých fázích utkání se nechali hodně zatlačit ke své brance. Kolem vápna zastavovali soupeře často až za cenu faulů, po jednom takovém přišlo vyrovnání z přímého kopu na 1:1. Při druhé brance se nedomluvili Petržela s Limberským, nechali útočícímu hráči prostor na centr a následně zůstal volný útočník na přední tyči, který hlavou vyrovnal na konečných 2:2.

    Západočeši sice jdou do domácí odvety s velmi slušným výsledkem, navíc se dvěma vstřelenými brankami do sítě soupeře. Nicméně duel ve Štruncových sadech bude ještě hodně náročný – jako varování slouží Viktorii 3. předkolo Ligy mistrů z léta 2015. V Izraeli proti Maccabi Tel-Aviv Plzeň vyhrála 2:1, jenže odveta skončila 2:2 a do Ligy mistrů se nepodívala.

    SESTŘIH: Slavia - BATE Borisov 1:0. Z penalty se trefil Škoda
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud