19. října 2017 • 08:57

Mladíček chytal v LM. Chyba i chvála od Mourinha: Měli jsme na něj taktiku

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejde o to, jestli je hráč dost starý, ale zda je dost dobrý, řekl kdysi Johan Cruyff. Právě touhle filozofií se nejpíš inspirovali v Lisabonu, tamní Benfica v těžkém zápase proti Manchesteru United (0:1) nasadila do brány teprve osmnáctiletého gólmana. Mile Svilar se stal nejmladším brankářem, který kdy v Lize mistrů nastoupil, a nevedl si vůbec špatně. Jeho výkon ale potopila hrubka při gólu United.



Není velkou nadsázkou říci, že Mile Svilar má chytání v krvi. Jeho otec a největší idol v jedné osobě Ratko byl též brankář, reprezentoval Jugoslávii. Největší slávu ale zažil v Antverpách. Právě tam se Mile narodil, v občanském průkazu tak nemá srbskou, ale belgickou státní příslušnost.

VIDEO | Podívejte se na sestřih zápasu

SESTŘIH Ligy mistrů: Benfica - Manchester United 0:1. Mladíčka překonal Rashford
Video se připravuje ...

Dlouhovlasý brankář prošel slavnou akademií Anderlechtu Brusel, v létě se ale vydal na zkušenou do Portugalska, kde si ho vyhlédla Benfica. Mladý supertalent se v těžké konkurenci veterána Julia Cesara a Bruna Varely, nástupce Edersona, těžko prosazoval, dosud nastoupil jen v pohárovém utkání na hřišti třetiligového Olhanense. Pět dní nato už ale dostal důvěru proti sokovi z největších - Manchesteru United. Koneckonců, Benfica po výprasku 0:5 od Basileje potřebovala v bráně nový impuls

V 18 letech a 52 dnech se Svilar stal nejmladším brankářem, který kdy v Lize mistrů nastoupil. A uvedl se parádně, už v úvodu zápasu vyběhl po vzoru jednoho ze svých idolů, Manuela Neuera, daleko před branku a hlavou dostal míč mimo dosah útočné hrozby Romela Lukaka.

Svilar se v zápase neztratil, proti všem pěti střelám na branku zakročil. Jeden zásah se mu ale počítat nebude, přišel totiž příliš pozdě. Největší zbraň mladého Belgičana, vybíhání daleko od brankové čáry, se totiž stala i zdrojem jeho největší chyby.

Svilar stál při standardní situaci moc daleko od branky a centr, který Marcus Rashford kroutil mezi tyče, chytil až za čárou. Rozhodčí sice na uznání gólu potřeboval dva pokusy, nakonec ale uznal, že Svilarův zásah nepřišel včas, ač jen o pár milisekund a centimetrů.

Mladý brankář si vysloužil pochvalu i od kouče anglického celku Josého Mourinha.

"Věděl jsem, že je dobrý a hráče jsem na něj upozorňoval," prohlásil portugalský kouč. "Měli jsme na něj speciální taktiku, hlavně při standardních situacích, kdy jsme se ho snažili rozhodit. Věděli jsme, že při přímých kopech hodně riskuje a to dělají jen nejlepší brankáři. Dneska při něm akorát nestálo štěstí," dodal.

Svilara podpořil i vlastní kouč Rui Vitória. "Je to skvělý brankář, který má velkou budoucnost. Stále se učí a roste," řekl trenér a dodal, že nešťastný okamžik rozhodně nebude stát mladého gólmana místo v sestavě. "V neděli bude hrát," uvedl směrem k ligovému utkání s Avesem.

United vítězstvím prodloužili skvělý vstup do sezony, v níž v Lize mistrů ani domácí soutěži ještě neprohráli. Mourinho ale po utkání čelil výtkám za příliš defenzivní strategii. "Někdy mám pocit, že dobře bránit je zločin, přitom je to cesta k výsledkům. Jeden bod nás dělí od postupu a jedno vítězství od triumfu ve skupině," uvedl.

"Ta chyba na mě nemá vliv, psychicky jsem určitě připraven chytat dál," ujišťoval po zápase Svilar. Mladíčka po chybě utěšoval jeho slavnější krajan, kanonýr Manchesteru Romelu Lukaku. Chybné vyběhnutí bylo naštěstí pro Svilara jedinou kaňkou na jeho výkonu, novopečený rekordman se mezi tyčemi Benfiky jistě neobjevil naposledy.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud