Jan Haitl
23. listopadu 2017 • 00:32

Hrdina Vaclík vychytal hvězdy United, Mourinho nechápal: Měli jsme vést 5:0!

Autor: Jan Haitl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zázračný večer v Basileji přineslo utkání Ligy mistrů proti Manchesteru United, v němž domácí senzačně zvítězili 1:0 a přiblížili se postupu. Už po půli ale museli mít pocit, jako by přežili klinickou smrt. Anglický celek kontroloval hru, dvakrát nastřelil tyč a stav se neměnil především díky excelentním zákrokům gólmana Tomáše Vaclík. Toho chválil i trenér José Mourinho, jenž po porážce nechápal, co se na hřišti vlastně stalo.



Takovou kanonádu v prvních pětačtyřiceti minutách hráči dlouho nepamatují. Už v 11. minutě čelil Tomáš Vaclík samostatnému úniku Romela Lukaka, o pár okamžiků později se jen ohlédl za hlavičkou Marouane Fellainiho, mířící do sítě. Tentokrát však za gólmana zaskočil obránce, který míč vyhlavičkoval ještě před brankovou čarou.

Gólman Basileje Vaclík o zápase s Manchesterem United.
Video se připravuje ...

„O poločase jsme měli vést 5:0, byli jsme dominantní. V určitých pasážích první půle jsme byli tak dominantní, až se zdálo, že není možné nevyhrát,“ soptil po zápase trenér hostů José Mourinho.

Průběh zápasu mu dává za pravdu. Před koncem prvního poločasu zkoušel Anthony Martial prudkým centrem najít některého ze svých spoluhráčů, ale míč se odrazil až od tyče Vaclíkovy brány.

Basileji gratuloval k senzačnímu úspěchu i tenista Roger Federer

O několik minut později se bývalý brankář pražské Sparty skutečně vytáhl. Ve 44. minutě utekl po levé straně Martial a český reprezentant perfektně zasáhl, když v bezprostřední blízkosti natáhl paži a míč vyrazil loktem.

K bezbrankovému stavu přispěl i kapitán Marek Suchý. Český obránce se zaskvěl, když Marcos Rojo napřáhl ze třiceti metrů a odchovanec pražské Slavie se nebál do tvrdé střely položit na pomezí velkého vápna hlavu. Díky jeho teči nakonec dalekonosná bomba skončila jen na břevně.

Manchesteru nepomohlo ke gólu ani 74% držení míče. Do druhé půle však přišel jiný soupeř. Basilej přidala, Michael Lang dokonce orazítkoval tyč a nepomohl ani příchod Zlatana Ibrahimoviče, který si jako první hráč v historii zahrál Ligu mistrů v dresu sedmi různých klubů.

SESTŘIH Ligy mistrů: Basilej - Manchester United 1:0. Fantastický Vaclík vychytal giganta
Video se připravuje ...

Kapitán Marek Suchý pomohl týmu k nule a senzační výhře...
Kapitán Marek Suchý pomohl týmu k nule a senzační výhře...

V průběhu 89. minuty ovšem znovu úřadoval Michael Lang, který přesnou střelou do odkryté branky rozhodl o překvapivém vítězství. „Pokud bychom hráli deset takových zápasů, devět z nich bychom vyhráli,“ pokračoval Mourinho.

Bohužel pro něj i jeho tým ale anglický celek ztroskotal na defenzivě Švýcarů. Tomáš Vaclík si připsal nejspíš nejcennější nulu kariéry a napodobil tak Chelsea i Liverpool, jediné týmy, které v aktuální sezoně od United neinkasovaly.

Vydřené tři body tak přiblížily Basilej postupu. K jistotě jí stačí v posledním kole na půdě Benfiky zkopírovat výsledek CSKA Moskva v zápase proti Manchesteru United. S CSKA má totiž švýcarský tým lepší bilanci a pokud moskevský celek prohraje, může si Vaclík a spol. také dovolit zaváhání.

Kapitán Basileje Marek Suchý vypráví o své funkci.
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 89. Lang

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vaclík – Akanji, Suchý (C), É. Álvarez Balanta – Lang, Dié (80. Fransson), Zuffi, Petretta – Steffen, Oberlin, M. Elyounoussi.

Hosté: Romero – Darmian, Smalling, Blind, Rojo – Fellaini, A. Herrera – Lingard (63. Rashford), P. Pogba (C) (66. N. Matić), Martial (74. Ibrahimović) – R. Lukaku.

Náhradníci

Domácí: Salvi, Fransson, Ajeti, Riveros, Manzambi, Itten, Bua

Hosté: Lindelöf, Ibrahimović, Rashford, Shaw, Matić, McTominay, Pereira

Karty

Hosté: Darmian

Rozhodčí

Orsato – Di Fiore, Manganelli

Stadion

St. Jakob-Park, Basilej


Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Manchester Utd. 6 5 0 1 12:3 15
2. Basilej 6 4 0 2 11:5 12
3. CSKA Moskva 6 3 0 3 8:10 9
4. Benfica 6 0 0 6 1:14 0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud