3. listopadu 2008 • 12:53

Giganti v Lize mistrů vyhlížejí postup

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úterý mohou být známí první dva osmifinalisté fotbalové Ligy mistrů. Mezi elitní šestnáctku mají nakročeno giganti a tradiční spolufavorité prestižní klubové soutěže: Chelsea a Barcelona.



Chelsea s brankářem Petrem Čechem získá dvě kola před koncem základních skupin jistotu při výhře na hřišti AS Řím, Barcelona bude mít mnohem lehčí úlohu, protože jí doma stačí porazit Basilej, která ještě nezískala ani bod.

A ve středečním programu bude mít první osmifinálový mečbol i Manchester United, pokud naplno zaboduje v ostrovním derby v Glasgowě proti Celtiku.

Především šance Barcelony jsou velmi vysoké. Bylo by prvotřídní senzací, kdyby Katalánci, kteří jako jediní v dosavadním průběhu Ligy mistrů neztratili ani bod, klopýtli se švýcarskými šampiony.

Navíc Barca v posledních týdnech chytila oslnivou formu: sedmkrát za sebou triumfovala i ve španělské lize. Všechno podtrhla vysoká sobotní výhra 4:1 v Málaze. "Potvrzuje se, že jsme pořád silnější. Ale ještě je před námi velmi dlouhá cesta," krotil bezbřehý optimismus kouč Josep Guardiola.

V "céčku" se čeká i přímý souboj o druhé postupové místo a Šachtar Doněck s českým defenzivním univerzálem Tomášem Hübschmanem vymýšlí, jak Sportingu Lisabon oplatit prohru z domácího hřiště. Jenže Šachtaru chybí mnoho do suverenity z minulých let, ukrajinští šampioni jsou v lize až sedmí.

"Nejsem spokojen s tím, jak moc úsilí jsme museli vložit do sobotního vítězství. Snad to mé hráče před klíčovým zápasem v Lisabonu aspoň povzbudí psychicky," přemítal trenér Mircea Lucescu po vydřené výhře 3:1 nad Luhanskem.

Chelsea zase před cestou do Říma povzbudil návrat na první místo v Premier League. Londýňané se na něj dostali díky drtivému pětibrankovému vítězství nad Sunderlandem a prohře dosavadních lídrů z Liverpoolu na Tottenhamu.

"Bylo to přesně podle mých představ. Třeba Joe Cole hrál nejlepší zápas sezony, Frank Lampard zase ukázal, že je nejlepším záložníkem světa. A Anelka dal hattrick, takže má čím dál víc sebevědomí," vylíčil spokojeně kouč Chelsea Luiz Felipe Scolari, který kvůli Anelkově formě nechá na lavičce uzdraveného Drogbu.

Naopak Římané zabředli do hluboké krize. V lize prohráli čtyřikrát za sebou, dali jen jediný gól a jsou jednu příčku nad sestupovým pásmem. A když neporazí v úterý Chelsea, tak se jim hodně vzdálí i postup v Lize mistrů. Třetí porážka v soutěži by AS způsobila už velké komplikace, i když by ještě neznamenala definitivní ortel.

"Hrajeme se strachem, to je vždycky špatně. Jakmile se zápas vyvíjí proti nám, přestanou si chlapci věřit. Jsme ve velmi nečekané pozici, takže to je pro všechny velmi složité. Hráči aspoň bojují do posledních minut," našel po víkendové prohře na Juventusu 0:2 jediné pozitivum trenér Luciano Spaletti.
Ve skupině A naopak může velký krok k postupu udělat nováček Ligy mistrů z Kluže, ale Bordeaux musí oplatit porážku z minulého kola ve Francii.

Nečekaně vysoko se při premiéře mezi evropskou smetánkou drží i Famagusta. Ta po polovině základních skupin drží stále druhé postupové místo a nyní se doma pokusí zaskočit dalšího favorita: po skalpech Olympiakosu v předkole a Panathinaikosu si Kypřané chtějí vyšlápnout na slavný Inter Milán, který Famagustě před dvěma týdny připravil první prohru ve skupině. Naopak Inter vedený Josém Mourinhem v případě třetího vítězství už bude mít osmifinále také na dosah.

Také ve skupině D po úterku může být situace mnohem jasnější. Hodně napoví souboj prvního Liverpoolu s druhým Atlétikem Madrid na Anfield Road. Oba týmy mají po třech kolech shodně sedm bodů. Domácí se budou chtít oklepat z první letošní ligové porážky, kterou jim připravil z krize se zvedající Tottenham.

"Je to za námi, už musíme myslet jen na Ligu mistrů. Jedna porážka v tak dlouhé sezoně s mnoha zápasy nic neřeší. Navíc jsme byli většinu zápasu lepší," snažil se zahladit stopy zklamání liverpoolský trenér Rafael Benítez.

Ten by si přál, aby už do hry naskočil klíčový útočník Fernando Torres, který se zotavuje ze svalového zranění a proti svému bývalému klubu by měl o motivaci postaráno. V týmu soupeře naopak stále kvůli stejným problémům dál chybí kapitán české reprezentace Tomáš Ujfaluši, který zřejmě o prestižní zápas přijde. Ve druhém utkání skupiny bude v duelu outsiderů usilovat o první body Marseille v souboji s PSV Eindhoven.

Úterní program (začátky 20:45):
Skupina A:

AS Řím - Chelsea
Kluž - Girondins Bordeaux

Skupina B:
Werder Brémy - Panathinaikos Atény
Anorthosis Famagusta - Inter Milán

Skupina C:
Sporting Lisabon - Šachtar Doněck
FC Barcelona - FC Basilej

Skupina D:
FC Liverpool - Atlético Madrid
Olympique Marseille - PSV Eindhoven

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud