Michal Koštuřík
28. července 2009 • 12:06

Lord Cissé: extravagantní šelma na lovu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho účesy, tetování a obrovský bílý hummer s podobiznou dcery na kapotě jsou slavnější než on sám. Ale jen o chlup. Extravagantní fotbalový umělec Djibril Cissé, čerstvá posila Panathinaikosu Atény.



Cissé bude největším strašákem sparťanské defenzivy ve třetím předkole Ligy mistrů. Divoká šelma z Arles se nedá lehce zkrotit. Na trávníku ani mimo něj.

Slušných fotbalistů jménem Cissé běhá po světě asi tolik, kolik najedete Nováků v telefonním seznamu hlavního města Prahy. Přesto si Djibrila ani s jedním ze jmenovců nespletete. To zkrátka nejde.

Jen se na něj podívejte… Je fakt, že možná vypadá úplně jinak než včera. To měl na hlavě „zebru“. Dnes má vlasy sestříhané do „pavučiny“. Předtím měl účes ze čtverců, jindy byl za indiána, kohouta či Afroameričana.

Ale pořád je to on, lehkonohý fotbalista s talentem od Boha a zrychlením Usaina Bolta.

A taky šoumen. S pořádně prořízlou pusou. Chcete otevřený názor na kontroverzní událost? Zajděte za Cissém. Když bude mít náladu, vychrlí ze sebe cokoliv. Proto jej angličtí novináři milovali.

Trenér Rafael Benítez v Liverpoolu už méně. Dvojnásobnému nejlepšímu střelci francouzské ligy, který byl v Auxerre modlou, nepřišel na chuť. Když jej chtěl naštvat, postavil jej na místo pravého záložníka. „To nesnáším,“ cedil mezi zuby Cissé, jehož původ sahá do Pobřeží slonoviny.

Odtud pocházejí oba jeho rodiče. V roce 1974 se přestěhovali do Francie, kde hrával Cissého otec Mangue druhou ligu za Arles. Ve své rodné zemi byl dokonce kapitánem národního týmu. Po rozvodu s útočníkovou matkou Karidjatou se do Afriky vrátil.


Djibril Arrun se narodil v pořadí jako sedmé a poslední dítě. Záhy propadl fotbalu. V Auxerre z něj vyrostl prvotřídní kanonýr. Poté v Liverpoolu, kde se potkal s Čechy Šmicrem a Barošem, už to tak slavné nebylo.

I proto, že mu v říjnu 2004 zlomil v duelu s Blackburnem protihráč nadvakrát nohu tak hrůzným způsobem, že později Cissé prohlásil: „Nebýt pohotového zákroku lékařů na stadionu, přišel bych o ni pod kolenem.“

Na hostování v Marseille, které bylo dojednáno přesně v den, kdy si opět zlomil nohu (Olympique z něho ale k překvapení všech necouvl), pak oprášil zašlou slávu.

A v minulé sezoně pomohl deseti brankami zachránit Sunderland v Premier League. Klub na něj však neuplatnil opci. Suma 11 milionů eur se mu zdála příliš vysoká. „Jdu do Tottenhamu,“ oznámil následně Cissé.

To bylo v polovině května. Pět týdnů nato vystupoval ze soukromého speciálu v Aténách, aby s řeckým gigantem podepsal čtyřletý kontrakt a stal se nejdražším hráčem v historii tamní soutěže.

Panathinaikos za něj zaplatil v přepočtu 210 milionů korun. A hvězdě, která přišla o MS 2006 kvůli hrůzné zlomenině nohy, bude sypat 65 milionů korun ročně.

„Čekají se ode mě góly. Jako všude,“ sdělila posila po příletu. V Aténách ji vítaly přes dvě tisícovky fanoušků. „Takové přivítání jsem nikdy nezažil,“ vydechl nadšeně excentrický chlapík, který má na těle přes čtyřicet tetování.



Jeho záda „zdobí“ podobizna anděla s velkými křídly. Na lokti má pavučinu, na levé straně krku jméno své dcery Ilony. Kam se na něj hrabe David Beckham, s nímž bývá Cissé v Anglii často srovnáván...

Spořádaný „Becks“ má co dohánět. Neví se třeba o tom, že by na ulici držel pod krkem nějakou ženu. Divoch z Atén to „dokázal“ letos na jaře, kdy se dostal ve tři ráno do potyčky před diskotékou v Newcastlu. Policisté převezli fotbalistu na služebnu, kde jej vyslechli a propustili na kauci.

Na Cissém, jenž si střihl roli ve filmu Taxi 4, by si smlsla hlavně módní policie. Jednou dorazil na trénink Liverpoolu celý v růžovém, od trička až po kšiltovku. Od té doby má přezdívku „růžový panter“. A když přišli ostatní hráči na slavnostní banket v černém saku, on měl na sobě červené.

Může vás ještě překvapit, že si koupil ve Frodshamu zámek, stal se lordem a zakázal provozovat na svých pozemcích honitbu? A že za svým kadeřníkem pravidelně létal z Anglie do Marseille?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud