28. července 2009 • 15:04

Slavii to skřípe. V nevhodný čas

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest nových tváří se objevilo v dresu Slavie v úvodním duelu sezony proti Mladé Boleslavi. A na souhře to bylo vidět. „Musí si to sednout,“ přiznávají hráči.



Jenže není čas. Už dnes červenobílí odletí do Moldavska k prvnímu duelu 3. předkola Ligy mistrů proti Šeriffu Tiraspol.

Je to nepříjemná situace. Tým se v létě zásadně obměnil, nové tváře si na sebe teprve zvykají. Automatismy chybějí. To vše v momentě, kdy před českým mistrem stojí na startu sezony klíčové zápasy, které mu mohou zajistit miliony.

„Skřípe to," konstatuje Josef Csaplár, někdejší trenér Slavie. Zároveň však odmítá v červenobílém táboře podporovat nervozitu. „K alarmu vůbec není důvod, je to jen otázka času. Mám ze hry Slavie vesměs pozitivní dojem," říká.

Svěřenci trenéra Karla Jarolíma nejsou v podobné situaci poprvé. Před dvěma lety se tým během letní pauzy rovněž zásadně proměnil. V týmu se objevila řada nováčků, mnozí navíc bez zkušeností. Mickael Tavares například dorazil až na poslední chvíli jen těsně před prvním ostrým zápasem. „Do Žiliny jsme jeli jen po pár společných trénincích," vzpomíná útočník Stanislav Vlček na první duel 2. předkola Ligy mistrů na Slovensku.

Jen pro zajímavost, tehdy obléklo červenobílý dres šest nových posil (Dřížďal, Šenkeřík, Brabec, Šourek, Tavares, Vaniak). Tedy stejně, jako se nyní v sobotu představilo v premiérovém střetnutí sezony proti Boleslavi. I přes tento handicap a jistou nesehranost před dvěma lety Slavia přes Žilinu postoupila.

Zleva Jarolím, Řehák, Brabec Zleva Jarolím, Řehák, BrabecFoto Jaroslav Legner SPORT

V dalším předkole už proti Ajaxu Amsterdam válela a zaslouženě se kvalifi kovala do hlavní soutěže. „Ale v dvojzápase se Žilinou to bylo se štěstím," připomíná někdejší reprezentant Pavel Kuka penaltový rozstřel.

Nyní Slavia v prvním kvalifi kačním kole v boji o milionářskou soutěž narazí na moldavského mistra. Herní projev Pražanů se však od soboty nijak výrazně nepromění. „Skřípat to bude zcela určitě znovu," má jasno Csaplár.
„Ovšem Tiraspol není takovým týmem, aby této disharmonie využil," dodává.

Dá se očekávat, že slávistický kouč Jarolím vsadí i v Tiraspolu minimálně na pětici hráčů, kteří do týmu přišli až před sezonou. „Nedá se říci, že bych byl s někým nespokojen," prohodil trenér na adresu letních posil po sobotním klání se Středočechy.

Pracovitostí se blýskl navrátilec Vlček, přímočarostí v ofenzivní činnosti zase tuniský záložník Ragued. „Ten má obrovský potenciál, oproti českým hráčům je velmi dobře silově vybaven," chválí Kuka šestadvacetiletého záložníka.

Nepropadl vyloženě nikdo, jen útočník Riste Naumov zůstal trochu za očekáváním. Nedal gól, nenadchl herně a nedostával se ani do šancí. Neměl by jej kouč vyměnit? „Nemyslím si, že trenér bude dělat změny, nyní je důležité, aby si hráči na sebe co nejvíce zvykli," zamýšlí se Václav Daněk, někdejší kanonýr Baníku Ostrava.

I Kuka by Naumova podržel. „Útočníci potřebují tři čtyři zápasy na to, aby si rozuměli a na hřišti si nepřekáželi. Ve dvojici Naumov-Vlček se do budoucna ukrývá velká síla," stojí za makedonským forvardem bývalý slávistický snajpr. Naumovovi navíc ubyla konkurence, Tomáš Pekhart si na nedělním tréninku poranil zánártní kůstku a nohu bude mít dva měsíce v sádře.

Tak co, budou si „sešívaní" v Tiraspolu rozumět na hřišti zase o chlup lépe než v sobotu v Edenu?

JAK SI VEDLY V LIZE SLÁVISTICKÉ POSILY

STANISLAV VLČEK (33), útočník
Čím zaujal:
Z letních posil si vedl nejlépe, byl pracovitý, z jedné dobře sklepával míče nabíhajícím záložníkům, zapojoval se do kombinace. V prvním poločase nebezpečně vystřelil. Co musí zlepšit: Finální fázi. Kromě zmíněného pokusu se do koncovky už víc nedostal, to je na útočníka málo.

RISTE NAUMOV (28), útočník
Čím zaujal:
Vlastně ničím. Ze šestice nových hráčů v základní sestavě byl nejslabší, se spoluhráči prostě nenašel společnou řeč. Co musí zlepšit: Přišel, aby dával góly, jenže se nedostal ani k náznaku šance. Měl by rozhodně zvýšit aktivitu a agresivitu.

HOCINE RAGUED (26), záložník
Čím zaujal:
Prezentoval se přímočarostí i snahou hrát na minimální počet doteků. Přesně tak by si měl defenzivní štít počínat. Co musí zlepšit: Komunikaci se spoluhráči. Trojúhelník se dvěma stopery nefungoval zle, souhru mezi nimi je ovšem třeba ještě vybrousit.

BENJAMIN VOMÁČKA (31), stoper
Čím zaujal:
Premiéru zvládl obstojně, spolupráce se Suchým fungovala slušně. Jednou zahrozil po rohu, střelu ale namířil přímo do gólmana. Co musí zlepšit: Rozehrávku. Na začátku utkání zazmatkoval, při odkopu nastřelil dotírajícího útočníka Kuliče a Boleslav z toho mohla profitovat. Zapracovat je třeba i v komunikaci.

ADAM HLOUŠEK (20), levý obránce
Čím zaujal:
Byl hodně aktivní v ofenzivě, předvedl úniky po levé straně, při nichž využil své rychlosti. Dobře si počínal i ve vzduchu, vyhrával hlavičkové souboje. Co musí zlepšit: Přesnost centrů. Z množství úniků, do kterých se dostal, by měl alespoň jednou najít adresáta.

ONDŘEJ ČELŮSTKA (20), pravý obránce
Čím zaujal:
V defenzivní fázi si odvedl své, pravou stranu dokonale uzavřel, nikdo ze soupeřů se přes něj neprosadil. Co musí zlepšit: Aktivitu směrem dopředu. Ta byla slabá, rozhodně nepodporoval útok tak jako jeho kolega na opačné straně Hloušek.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud