28. července 2009 • 15:04

Pražská "S" bojují o Ligu mistrů. S nimi dalších 16 Čechů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedle fotbalistů Sparty a Slavie se o postup do Ligy mistrů pokusí v 3. předkole dalších 15 českých hráčů a navíc trenér Dušan Uhrin starší, který vede Slovan Bratislava.



Může dojít i na dva české souboje, a to v zápasech Salcburku s Dinamem Záhřeb a Šachtaru Doněck s Temešvárem. Všechny čtyři celky mají v kádrech české fotbalisty.

Jako první z Čechů se o postup pokusí trojice v Anderlechtu Brusel Jan Polák, Ondřej Mazuch a Daniel Zítka. Proti tureckému Sivassporu však dnes na hřiště vyběhne jen Polák.

Mazuch se po letním přestupu z Fiorentiny ještě neprosadil naplno do sestavy a navíc ho trápí svalové zranění. Zítka se teprve vrací po vážné zlomenině nohy.

Dalších 12 Čechů do hry zasáhne ve středu. Největší šanci si zahrát má Tomáš Hübschman, kterému patří místo v základní sestavě úřadujícího vítěze Poháru UEFA (od této sezony přejmenovaného na Evropskou ligu) Šachtaru Doněck.

Právě triumf v druhé nejprestižnější pohárové soutěži klade na ukrajinský celek velké očekávání. Vyřazení by bylo velkým zklamáním. Překvapit Šachtar se však pokusí rumunský Temešvár, za který by mohl nastoupit český útočník Lukáš Magera.

Magera v dresu Temešváru.Foto Pavel Mazáč - SPORT

Druhý z českých soubojů by měl přinést duel Salcburku s Dinamem Záhřeb. V domácí sestavě by neměl chybět záložník Patrik Ježek, který v posledních minutách zařídil rakouskému týmu postup z 2. předkola.

Naopak jeho spoluhráč Karel Piták se potýká se zdravotními problémy. Za Dinamo může nastoupit útočník Miroslav Slepička, který o víkendu přispěl jedním gólem k jasné výhře 7:1 v duelu chorvatské ligy s Istrou. Českou stopu v utkání zanechá i sudí Pavel Královec.

Zatímco Dinamo je v úvodu sezony ve výtečné formě, Salcburk se trochu trápí. Hned v prvním ligovém kole prohrál a ve 2. předkole ho od vyřazení zachránil až Ježkův gól v závěru.

O případném postupu přes Dinamo by navíc potřeboval rozhodnout již ve středu před vlastním publikem. Chorvatský celek je totiž na svém stadionu těžko k poražení.

Zápas provázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření kvůli radikálním fanouškům Dinama. Tvrdému jádru přezdívanému "Bad Blue Boys" byl dokonce zakázán výjezd přes hranice. Přesto by mělo dorazit okolo sedmi tisíc chorvatských příznivců.

O překvapení se chce pokusit trenér Dušan Uhrin starší se Slovanem. Bratislavský klub bude čelit řeckému šampionovi Olympiakosu Pireus, který je považován za jasného favorita.

Dušan Uhrin st.Foto Barbora Reichová (Sport)

"Je to skvělý tým s výbornými individualitami. Co hráč, to pojem. Ale určitě nejdeme do zápasu s poraženeckou náladou. Chceme uhrát výsledek, který nám dá naději před odvetou," uvedl pro slovenská média Uhrin, který chce těžit z nerozehranosti soupeře.

"Olympiakos v této sezoně ještě neodehrál soutěžní utkání. Uvidíme, zda to bude naší výhodou. Určitě ale chce těžit z toho, že hrajeme doma. Věřím, že fanoušci opět budou naším dvanáctým hráčem," dodal.

Pomoci k dobrému výsledku by měli i brankář David Bičík a obránce Radek Dosoudil, kteří nastupují v základní sestavě Slovanu. Do kádru ještě patří další dva Češi Jan Králík a náhradní brankář Dominik Rodinger.

Sionko,PospěchFoto Michal Beránek


Jeden z nejjednodušších postupů přes 2. kolo za sebou má dánský celek FC Kodaň, který černohorskému Mogrenu nasázel ve dvou utkání 12 branek. O víkendu navíc v dánské lize rozstřílel HC Koge 7:1, na čemž se jedním gólem podílel i Zdeněk Pospěch. Dobrou formu se pokusí potvrdit i proti norskému Stabaeku.

Zda nastoupí i Libor Sionko, není jisté, protože proti Koge nehrál.
O postup bude usilovat i Celtic Glasgow, do jehož kádru patří Milan Mišůn. Mladý levý bek si však v přípravě, ve které se začal prosazovat do užšího kádru, poranil vazy v koleni a bude spoluhráčům v souboji s Dynamem Moskva jen fandit.

Program úvodních zápasů 3. předkola Ligy mistrů:
Úterý:
17:00 Aktobe (Kaz.) - Maccabi Haifa, FK Baku - Levski Sofia.
Nemistrovská část:
20:45 Anderlecht Brusel - Sivasspor (Tur.).
Středa:
17:00 Ventspils (Lot.) - BATE Borisov (Běl.),
18:00 Levadia (Est.) - Debrecín,
19:00 APOEL Nikósie - Partizan Bělehrad,
20:00 Slovan Bratislava - Olympiakos Pireus,
20:15 FC Curych - Maribor, FC Kodaň - Stabaek (Nor.),
20:30 FC Salcburk - Dinamo Záhřeb.
Nemistrovská část:
19:00 Šachtar Doněck - FC Temešvár (Rum.),
20:45 Celtic Glasgow - Dynamo Moskva,
21:45 Sporting Lisabon - Twente Enschede.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud