Pavel Hartman
6. srpna 2009 • 12:53

Hrdina Hloušek? Ne, miliony jsou v tahu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do konce zápasu zbývají vteřiny. Po zbytečném faulu kope Tiraspol kousek od půlky standardní situaci. Zřejmě poslední v utkání. Míč se snáší do pokutového území Slavie. Následuje závar a neskutečný šok. Nadson totiž posílá balon do sítě.



Výsledek 1:1 znamená po bezbrankové remíze z prvního střetnutí konec nadějí českého mistra. Ostuda je dokonána. Ze 3. předkola Ligy mistrů jde dál Šeriff Tiraspol.

Přitom to dlouho vypadalo, že duel bude mít jediného hrdinu. Osmadvacetimilionovou letní posilu Adama Hlouška. Ten přišel do Edenu jako vyučený útočník nebo krajní ofenzivní záložník, ovšem trenér Jarolím ho rekvalifi koval na levého obránce. Včera však slávistický kouč ve stavu nouze postavil Hlouška do útoku.


Dlouho se z toho klubal klíčový tah utkání. Neuplynulo ani patnáct minut a kotel za bránou křičel: „Adááám!" A podélná tribuna odpovídala: „Hloušek!"

Věrní slávisté opěvovali svého hrdinu. Aby ne. Dvacetiletý urostlý mladík s vyholenou hlavou totiž favorita uklidnil rychlým gólem. Svým premiérovým v červenobílých barvách.
Zklamaní fanoušci Slavie
Zklamaní fanoušci Slavie

Jaká to úleva! Vždyť „sešívaní" šli do zápasu s obavami. 0:0, ten výsledek je budil ze sna. I když dělali, že to s nimi nemůže hnout.

Jenže jistě se potají modlili za bleskový gól. A teď byl na světě. Jak padl? Přetažený centr z rohového kopu vrátil zpátky do šestnáctky Jaroslav Černý, hostující brankář ho vyboxoval ke stoperovi Vomáčkovi. Ten bez přípravy vypálil a Hloušek dělovou kouli z hranice malého vápna hlavou trknul do brány.

V 72. minutě se však u lajny objevila cedule, na které svítila číslice devět. Autor zatím jediné branky utkání opouštěl scénu. Z plochy ho vyprovázel hromový aplaus a skandování: „Adááám Hloušek!"

Jakmile však usedl na lavičku, začala se nad domácími stahovat mračna. Do té doby si mohl mladý brankář Hanuš pískat. Zkraje zápasu stáhl v pohodě jeden vysoký centr, po půlhodině zpacifi koval plíživou střelu z dálky. Jinak nic, pohoda. Protivník sice párkrát mohl díky benevolenci slávistů rozjet rychlý kontr. Ale ve finále se zastavil sám vlastní nemohoucností.
Vyřazení slávistické příznivce hodně bolelo...Foto Michal Beránek (Sport)

Ovšem v poslední čtvrthodince se změnil kurz. Už bez Hlouška se hosté častěji dokázali nastěhovat až do šestnáctky „sešívaných". A nebyly to jen neškodné výlety. Naopak při nich hlediště v Edenu několikrát vzdychlo.

Nejvíce tehdy, když se míč zatřepetal v síti. Ale italští sudí už předtím odpískali faul. Trenér hostí se mohl uvztekat, a tak ho arbitr vykázal na tribunu. Tam už celý zápas nervózně postával kouč Jarolím, který kvůli trestu nemohl naposledy na střídačku.

Záhy se o něj určitě pokoušel infarkt. To když Nadson ve čtvrté minutě nastavení srovnal. Ta rána, kterou český šampion dostal, musela být slyšet až za Prahu. Z očekávaného postupu se v mžiku stala ostuda jako hrom.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud