9. března 2010 • 15:43

LM: Arsenal a Fiorentina bojují o naději

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Liga mistrů v úterý večer pozná první dva čtvrtfinalisty. Týmy Arsenalu a Fiorentiny mají před odvetami horší výchozí pozice než jejich přemožitelé z prvních zápasů Porto a mnichovský Bayern, ale slibují, že doma se poperou o zvrat. V pomyslném poločase prohrávají 1:2.



Arsenal s Fiorentinou žene vpřed i pocit křivdy. Oba týmy se před třemi týdny hodně zlobily na rozhodčí, kteří prý v jejich neprospěch ovlivnili úvodní duely, když podle nich chybně uznali vítězné branky Porta i Bayernu. Nyní soupeři vzkazují, že nastal čas pro odplatu.

Arsenal zřejmě na Porto vyrukuje v základní sestavě s českým záložníkem Tomášem Rosickým, který bude věřit, že vedle něj nastoupí i kapitán Cesc Fábregas. Lídr kanonýrů sice v sobotu vedoucím gólem pomohl k výhře nad Burnley, ale před přestávkou si poranil sval a jeho start v duelu s Portem, který by byl jubilejním padesátým v Lize mistrů v dresu Arsenalu, je výrazně ohrožen.

Kdyby Fábregas nenastoupil, byla by to pro ofenzivu Arsenalu velká rána. "Malá šance na to, aby nastoupil, pořád existuje," řekl trenér Arséne Wenger, jehož tým v této sezoně Ligy mistrů doma vyhrál všechna utkání v základní skupině i v posledním předkole.

Arsenalu stejně jako Fiorentině proti Bayernu stačí díky brance vstřelené na hřišti soupeře i nejtěsnější výhra 1:0.Londýnský klub do úterního zápasu nasadí prvního brankáře Manuela Almuniu, který první duel v Portu zmeškal kvůli zranění a právě jeho náhradník Lukasz Fabiaňski se dvěma chybami podepsal pod prohru.

Arsenal bude věřit i v prodloužení úspěšné historické bilance v soubojích s Portem, které se na Emirates Stadium představilo už v letech 2006 a 2009 a odjelo s prohrami 0:2 a 0:4.

Kanonýři navíc na domácí půdě v Lize mistrů ztrácejí body jen výjimečně: prohráli jediný z 32 zápasů, loni v semifinále s Manchesterem United.Porto, dvojnásobný vítěz Ligy mistrů, naopak výjezdy na anglické stadiony vůbec nemusí; ani jednou z čtrnácti pokusů tam nevyhrálo a inkasovalo přitom 37 branek.

Pro Porto bude úterní zápas v Londýně jednou z posledních šancí jak zachránit špatnou sezonu, v níž v domácí soutěži figuruje až na třetím místě s jedenáctibodovou ztrátou na vedoucí Benfiku.A rozplývá se mu tak sen o tom, že popáté za sebou vyhraje domácí soutěž.

Před zápasem na Arsenalu však jeho hráči nepropadají skepsi. "Máme velkou víru v naši sílu, k tomu touhu i přesvědčení, že se můžeme dostat do čtvrtfinále," prohlásil útočník Falcao, který v prvním zápase vstřelil sporný vítězný gól.

Na svojí první čtvrtfinálovou účast v historii pomýšlí i Fiorentina, která však také musí smazat manko z prohry na hřišti Bayernu. Italský klub ještě dnes nemůže "rozdýchat", že švédští rozhodčí v bavorské metropoli domácím uznali minutu před koncem branku, kterou útočník Miroslav Klose vstřelil z jasného ofsajdu.

Fiorentina věří v zopakování výkonu z prvního utkání, kdy solidním představením dlouho držela naději minimálně na remízový výsledek. "Bayern má výborné jednotlivce, my zase sázíme na týmové pojetí. Už jsme několikrát dokázali, že se s námi musí počítat," prohlásil brankář Sébastien Frey.

Ten se svými spoluhráči v sezoně zažil radost z domácích výher třeba nad Liverpoolem nebo Lyonem a nyní touží po skalpu dalšího giganta. "Bayernu jsme dali gól na jeho hřišti, což nám dává před odvetou slušné naděje. Jsem si jistý, že jim způsobíme problémy," dodal Frey.

Fiorentina v posledních devíti zápasech nedokázala žádný německý tým porazit. Naopak Bayern má formu, v Lize mistrů vyhrál čtyři z posledních šesti zápasů a na Itálii má také dobré vzpomínky: čtyřikrát za sebou tam neprohrál a v prosinci triumfoval 4:1 na stadionu Juventusu Turín, čímž si zajistil postup do osmifinále.

Úterní program - osmifinále (začátky ve 20:45):

Fiorentina - Bayern Mnichov (Nova Sport), rozhodčí Undiano Mallenco (Šp.),

Arsenal - FC Porto (ČT2), rozhodčí De Bleeckere (Belg.).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud