Karel Häring
9. srpna 2014 • 14:20

SROVNÁNÍ: Lavička poháry neumí. Vrba to s Plzní zvládal lépe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do Sparty přišel Vítězslav Lavička před více než dvěma lety. Podařilo se mu tým ihned přivést do základní skupiny Evropské ligy, jenže hlavní cíl: postup do Ligy mistrů ani napodruhé nesplní. Pavel Vrba byl v Plzni dva a tři čtvrtě roku, když regionální klub, jenž se před jeho příchodem chystal na boj o záchranu, přivedl do společnosti Barcelony. Proč to tehdy Viktoria oproti současné Spartě dokázala? A v čem je největší rozdíl?



VÍTĚZSLAV LAVIČKA A PAVEL VRBA V EVROPSKÝCH POHÁRECH

VÍTĚZSLAV LAVIČKA   PAVEL VRBA
Když Sparta vypadla s Häckenem, bojoval Lavička v následujících týdnech o udržení ve funkci. Složitou situaci ustál a s týmem získal „double“ a s výjimkou Tomáše Vaclíka mu vedení klubu udrželo kádr a ještě přivedlo posily. Jestli měl kouč v něčem nevýhodu v porovnání s Plzní 2011, tak v očekávání. To bylo logicky mnohonásobně vyšší než v případě Viktorie. VÝCHOZÍ POZICE - OČEKÁVÁNÍ   Ani na západě Čech nezavládl po historickém zisku titulu exodus, ze základní sestavy odešel prakticky pouze Jan Rezek. Naopak se tým posílil, povedl se hlavně tah s Mariánem Čišovským. Viktoria vstupovala do soutěže bez velkých očekávání, základním přáním bylo podstoupit šest kvalifikačních zápasů. Vyřadila Pjunik Jerevan a pak už jen překvapovala a překvapovala…
Sparta mívala věkově nevyvážený tým, buď mladíky, nebo třicátníky, chyběla střední generace. V současném kádru už taková disproporce není. Jedinými dvěma hráči pod třiadvacet let, kteří nastoupili v základní sestavě, byli Pavel Kadeřábek a Tomáš Přikryl. Věkový průměr jedenáctky v Malmö byl dvacet osm let, takže na nezkušenost středeční selhání svádět nelze. ZKUŠENOSTI Jednou z hlavních devíz Viktorie v premiérovém boji o Ligu mistrů byl zkušený tým. Nejmladším byl tehdy dvaadvacetiletý Václav Pilař. Zbytek mužstva v nejlepších letech, vedeným Pavlem Horváthem (36). Věkový průměr 27,5, k tomu zkušenosti některých bývalých hráčů Sparty (Kolář, Limberský) z evropských pohárů. Vrba toho dokázal využít.
Zatímco v průběhu minulé sezony se Letenským vyhýbala zranění, tentokrát museli počítat ztráty. V Superpoháru přišli o Ladislava Krejčího, který se vrátil až v průběhu druhé půle odvety, první duel s Malmö nehrál Ondřej Švejdík, ve druhém chyběl ještě víc Mario Holek. Zcela fit nejsou ani Marek Matějovský a Josef Hušbauer, což se na nich podepsalo. KOMPLIKACE Viktoria před třemi lety řešila situaci v brance. Zranil se Roman Pavlík a než se podařilo angažovat Marka Čecha, odchytal zápasy 3. předkola neprověřený Michal Daněk. Navíc v odvetě proti Trondheimu (3. předkolo) už po půl hodině hry přišli o Mariána Čišovského, jehož musel nahradit František Ševinský. Ovšem Vrbův tým se změnami na citlivých místech poradil lépe.
Zaměřme se na odvetu 3. předkola. Do ní vstupovali sparťané s výsledkem 4:2 z domácího duelu. Jenže z toho, co předváděli, bylo patrné, že nebyli připraveni stoprocentně. To byla první chyba. A druhá, že na to nedokázal trenér Vítězslav Lavička, ani nikdo na hřišti zareagovat. S výjimkou úvodu druhé půle to byl ospalý a nepřesný výkon a kouči se nepodařilo zareagovat. KLÍČOVÉ MOMENTY Ani Viktoria neprošla do Ligy mistrů bez kritičtějších momentů. Z Norska si dovezla vedení 1:0, ovšem do domácí odvety s Rosenborgem vstoupila špatně a o půli prohrávala. Když se vrátili Horváth a spol. na trávník, byli jako vyměnění a v rozmezí 56. a 60. minuty otočili výsledek. Hráči přiznali, že je v kabině o poločase probral trenér Vrba. Totéž se opakovalo v play off s Kodaní.
V rozhodujícím zápase Letenské nepodržely. Nebyl nikdo, kdo by dokázal probudit a vyburcovat mužstvo. Pro vůdčí schopnosti klub angažoval Radoslava Kováče, jenže nelze být šéfem kabiny během pár týdnů. To trvá déle. A ti, kteří měli být nositelé výkonu, vesměs zklamali. To platí především o Bořku Dočkalovi. Nedokázal to ani kapitán David Lafata. OSOBNOSTI Bez dvojice Pavel Vrba-Pavel Horváth by Plzeň zřejmě nikdy nebyla tam, kde je nyní. Když v roce 2011 bojovala Viktoria o Ligu mistrů, byl její kapitán jednoznačně nejzkušenějším hráčem a lídrem. A potvrzoval to takřka v každém utkání, například i ve zmíněném duelu s Trondheimem. Mimochodem, svou důležitost ukázal i v prvním zápasem na hřišti Ploješti. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud