27. srpna 2015 • 04:56

Kati Plzně a Sparty v pohárech: Vaslui zmizela z mapy, Maccabi má poklad

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Viktorie Plzeň i pražské Sparty za sebou mají pár nepříjemných vyřazení v evropských pohárechFotbalisté Viktorie Plzeň i pražské Sparty za sebou mají pár nepříjemných vyřazení v evropských pohárechFOTO: Koláž iSport.cz

    Tahle jména budou Plzeň a Spartu strašit ještě pěkně dlouho. Maccabi, Ploješť, CSKA, Malmö, Häcken, Vaslui. Fotbalové celky, které zničily českým týmům velké pohárové sny. Krutá vyřazení na evropských kolbištích byla pokaždé nepříjemným šokem, navíc způsobila bolavou finanční ztrátu a často nastartovala turbulentní období. Jak si momentálně vedou přemožitelé nejlepších tuzemských celků z posledních let?

  • Kat Plzně: Maccabi Tel Aviv

    Izrael, srpen 2015, 3. předkolo Ligy mistrů

    Tomáš Hořava (vlevo) a Matúš Kozáčik po prohraném utkání s Maccabi Tel Aviv Tomáš Hořava (vlevo) a Matúš Kozáčik po prohraném utkání s Maccabi Tel AvivFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Ještě stále čerstvá rána v srdci českého mistra. První duel dopadl na izraelské půdě skvěle, Plzeň si odvezla výhru 2:1. Jenže v domácí odvetě přišel kolaps, prohra 0:2 a slzy smutku před vyprodaným hledištěm. Bolestivé vyřazení navíc přispělo k odvolání Miroslava Koubka z plzeňské lavičky. Maccabi rozhodně nebylo partou nazdárků, jak se někomu před zápasem mohlo zdát. Nejúspěšnější izraelský celek a mnohonásobný šampion totiž zvládl i následný souboj se silnou Basilejí a prokousal se do hlavní fáze Ligy mistrů.

  • Kat Plzně: Petrolul Ploješť

    Rumunsko, srpen 2014, 3. předkolo Evropské ligy

    Plzeň nedokázala porazit v odvetě Ploješť a v Evropské lize končí Plzeň nedokázala porazit v odvetě Ploješť a v Evropské lize končíFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Černý den pro Dušana Uhrina mladšího. Koubkův předchůdce nezvládl pohárový úkol před rokem, kdy Plzeň narazila na soupeře z Rumunska. Šlo o podobný scénář jako s Maccabi. Venku slušná remíza 1:1, doma následný výbuch a prohra 1:4. Ani Ploješť se v minulé sezoně nakonec do hlavní fáze evropských pohárů nedostala, v následném play off Evropské ligy ji vyřadil Záhřeb. Příliš se klubu nedařilo ani v domácí soutěži, kde skončil šestý a letos se nepodíval ani do pohárových předkol. Aktuální pozice Ploješti? Po osmi ligových kolech jediný bod a poslední, čtrnáctá příčka.  

  • Kat Sparty: Malmö

    Švédsko, srpen 2014, 3. předkolo Ligy mistrů

    Sparťané nedokázali porazit venku Malmö a v Lize mistrů končí Sparťané nedokázali porazit venku Malmö a v Lize mistrů končíFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Dovolené ve Švédsku si asi sparťanští hráči dobrovolně neobjednají. Vyřazení s Mamö bylo po sezoně snů, kde letenský soubor na domácím poli vyválčil double, hororovým zážitkem. Sparta svého soupeře doma vypráskala 4:2, jenže zájezd do Skandinávie Lavičkovým hochům totálně nevyšel. Remíza 2:2 opět znamenala stopku v cestě za Ligou mistrů. Malmö poté zvládlo postoupit přes Salzburg do hlavní fáze, kde skončilo ve skupině na posledním místě. V Lize mistrů se objeví i v aktuálním ročníku, když v play off po divokém průběhu přešlo přes Celtic. V probíhajícím ročníku je tým po 21 odehraných kolech na pátém, mimopohárovém místě (ve Švédsku se hraje systémem jaro – podzim) 

  • Kat Sparty: Häcken

    Švédsko, červenec 2013, 2. předkolo Evropské ligy

    Fotbalisté Häckenu mohli mít radost, na půdě Sparty uhráli nečekanou remízu 2:2 Fotbalisté Häckenu mohli mít radost, na půdě Sparty uhráli nečekanou remízu 2:2Foto Jaroslav Legner Sport

    Obrovský šok pro Lavičkův výběr. Málo známý Häcken uhrál na Letné před dvěma lety remízu 2:2, ve Švédsku zvítězil 1:0 a poslal českého favorita z pohárového kola ven. Severský celek následně vypadl v 3. předkole s Thunem, v minulém ligovém ročníku skončil až pátý a možnost bojovat o poháry přišel. V aktuálním ročníku je Häcken až osmý.

  • Kat Sparty: Vaslui

    Rumunsko, srpen 2011, 4. předkolo Evropské ligy

    Jiří Jarošík se snažil, ale krach Sparty s Vasluií neodvrátil Jiří Jarošík se snažil, ale krach Sparty s Vasluií neodvrátilFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Čtyři roky stará bolístka Sparty. Hlavními tvářemi letenského celku byly v létě 2011 Tomáš Řepka s gólmanem Jaromírem Blažkem, v týmu pod vedením Jozefa Chovance hráli Jarošík, Zápotočný, Vidlička, Pamič, Vacek či Kweuke. Katastrofálně dopadl především první zápas 4. předkola na rumunské půdě, kde Sparta prohrála 0:2 a doma už nedokázala ztrátu dohnat (vyhrála 1:0). Vaslui poté v základní skupině Evropské ligy skončila třetí. Momentálně prožívá rumunský klub temné období. Naposledy zasáhl do předkola Ligy mistrů před třemi lety, kdy vyhořel s Fenerbahce. Na konci sezony 2013/2014 byl ale kvůli finančním problémům vyřazen z nejvyšší rumunské soutěže, ačkoliv skončil na pátém místě. 

  • Kat Sparty: CSKA Moskva

    Rusko, srpen 2015, 3. předkolo Ligy mistrů

    David Lafata po prohře s CSKA děkuje fanouškům David Lafata po prohře s CSKA děkuje fanouškůmFoto Dominik Bakeš (Sport)

    Ten dvojzápas mají ještě všichni v živé paměti. Sparta uhrála na půdě favorizovaného CSKA nadějnou remízu 2:2 a doma začala parádně. Brzy vedla 2:0 a zdálo se, že by mohla způsobit překvapení. Jenže poté přišel kolaps, CSKA nakonec vyhrál 3:2 a postoupil do play off o Ligu mistrů. I v tom měli Rusové namále, na půdě Sportingu Lisabon prohráli 1:2. Jenže přestože doma prohrávali 0:1, dokázali odvetný zápas otočit a vyhráli 3:1. Tím si zajistili základní skupinu Ligy mistrů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud