9. září 2016 • 04:57

Pelta o reformě soutěží: Nesmíme jít do války, EL zaslouží víc peněz

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká bitva o budoucí podobu evropských pohárů je v plném proudu. Velmi se týká také české nejvyšší soutěže, která by už po příští sezoně měla mít za stávajících pořádků jisté místo v základní skupině Ligy mistrů. Jenže navýšení počtu míst pro nejsilnější země přináší nejistotu. „Je lepší najít nějaký kompromis, než abychom šli do války a vedle toho vznikaly nějaké superligy. Tím by se fotbal v podstatě destabilizoval,“ komentoval složitá vyjednávání předseda FAČR Miroslav Pelta.



Uspořádání nových pořádků v Lize mistrů bude jednou z priorit nového prezidenta UEFA, který se bude volit příští týden na kongresu v Aténách. Na jedné straně je tlak velkých soutěží, čtyři nejvýše postavené mají od sezony 2018/19 jistá čtyři místa v základních skupinách.

Jak však bude vypadat rozdělení druhé poloviny z 32 účastníků? To zatím není jisté, UEFA slibuje řešení do konce roku. Česko se drží v žebříčku koeficientů na 11. místě, velmi blízko jistota minimálně 12. příčky znamenající přímou účast českého šampiona v hlavní fázi Ligy mistrů. Pokud ovšem nebude všechno jinak.

Pelta zmiňuje ve vyjednávání dvě priority. První se týká Ligy mistrů. "Musíme bojovat za to, aby malé země měly větší možnost se do ní dostat,“ zdůrazňuje předseda FAČR. Svou pozornost však upírá také k Evropské lize, do jejíž skupinové fáze se stejně jako loni dostala Plzeň, Sparta a Liberec. „Důležité je bojovat za to, aby UEFA dala větší peníze do Evropské ligy. To je soutěž, která se týká našich mančaftů víc,“ připomíná Pelta, že rozdíly mezi oběma soutěžemi jsou po ekonomické stránce značné.

Vůči reformě zazněla zatím nejostřejší kritika ze strany výboru EPFL (Evropské profesionální fotbalové ligy), která sdružuje vedení 24 domácích soutěží. „Toto rozhodnutí povede k růstu sportovní a finanční propasti mezi největšími kluby v Evropě a všemi ostatními,“ uvedli představitelé EPFL po setkání v Amsterdamu.

Co se má změnit v Lize mistrů?
- nejlepší čtyři soutěže získají po čtyřech místech v základních skupinách
- vítěz Evropské ligy bude mít jistou účast v základní skupině Ligy mistrů (dosud mohl jít také do posledního předkola)
- výrazně se zvýší finanční odměny pro účastníky Ligy mistrů a Evropské ligy
- upraví se klubové koeficienty, v nichž nebudou hrát roli národní koeficienty
- odměny pro jednotlivé kluby budou závislé víc na sportovích výsledcích, zmenší se poměr odměny za marketingový podíl

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud