Karel Häring
30. září 2017 • 11:00

Vrbova vítězná padesátka! Výsledkově v Evropě drtí všechny předchůdce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne že by letní pohárová kvalifikace dopadla podle představ plzeňské Viktorie, nicméně včerejší výkon i výsledek už připomínal úspěšnou éru Pavla Vrby z jeho prvního angažmá na západě Čech. Vítězstvím nad Hapoelem Beer Ševa 3:1 navíc dosáhl nového milníku.



Třiapadesátiletý expert se stal teprve druhým trenérem v samostatné historii, který na lavičce českých klubů odkoučoval v evropských pohárech padesát zápasů (dalších deset si připsal v Žilině). Dosavadní jedničkou je Karel Jarolím, jenž před nástupem k reprezentaci v létě 2016, zakončil svou bilanci na čísle 57. Pokud by jej chtěl Vrba překonat už v této sezoně, musela by Viktoria postoupit do osmifinále Evropské ligy.

Tím by si někdejší reprezentační trenér vylepšil i počet vítězství v pohárech. V této statistice však už nikoho nenahání a jen by prodloužil české maximum. Předchozí rekord Františka Cipra (20) překonal už v létě 2013, po čtvrtečním úspěchu nad Hapoelem má na kontě už 27 tříbodových zápisů.

Nejvíc zápasů v evropských pohárech na lavičce českých klubů

Karel Jarolím 57
Pavel Vrba 50
Vítězslav Lavička 48

Čtvrteční večer v Plzni částečně připomněl nejúspěšnější pohárovou éru v klubu, kterou Viktoria prožila za předchozí „vlády“ Pavla Vrby. K vidění byl ofenzivní fotbal, plný náběhů krajních záložníků i obránců a šancí. Viktoria proměnila v první půli jen jednu, i proto si v té druhé utkání sama zkomplikovala. Nicméně na vyrovnávací branku dokázala zareagovat trefami Jana Kopice a Marka Bakoše. Mimochodem, byla to teprve třetí výhra v rámci základních skupin za posledních 14 utkání.

Na této nepříznivé bilanci se především podíleli Vrbovi předchůdci. A jejich srovnání s ikonou plzeňské lavičky pro ně nevychází vůbec dobře. Jestliže si staronový kouč připsal celkově zmíněných dvacet sedm výher (v padesáti utkáních), tak kvarteto Dušan Uhrin, Miroslav Koubek, Karel Krejčí a Roman Pivarník nastřádalo dohromady pouhých šest! A to ve čtyřiadvaceti zápasech, což činí nízkou úspěšnost 38 procent. Naopak Vrba se pohybuje těsně pod šedesátiprocentní hranicí. A to na rozdíl od zmíněných jmen působil i v Lize mistrů, v níž utrpěl osm z celkového počtu třinácti porážek.

Že jsou k vidění i ofenzivnější představení než v předchozích sezonách, je očividné. Od Vrbova konce v prosinci 2013 se Viktorii povedlo vstřelit v pohárovém utkání tři a více branek jen třikrát. Pod Vrbou stihla v této sezoně už dva takové zápisy. Celkově jich je patnáct.

Podzim v Evropě se bude hodnotit až podle (ne)postupu ze základní skupiny. Ale čtvrtek minimálně naznačil, že to je reálný cíl.

 

 

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud