Richard Šíma
31. října 2008 • 14:50

Bazaly se chystají na Spartu

TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáct měsíců uplynulo od utkání Baníku a Sparty, během něhož si to v ochozech Bazalů natvrdo rozdala dobrá stovka rozvášněných fanoušků s policisty. Výsledkem bylo několik zraněných a poničený stadion.



Od té doby Bazaly nic podobného nezažily. V pondělí se však Sparta do Ostravy vrátí a domácí pořadatelé jsou v pohotovosti.

Je to podruhé během měsíce a půl, kdy se Ostrava chystá na možný nájezd nebezpečných fanoušků, případně jejich spřátelených divizí. Naposledy měli Slezané velké obavy o hladký průběh utkání Poháru UEFA mezi Baníkem a Spartakem Moskva, které se hrálo v polovině září. Ostravané tehdy přikročili k mimořádně přísným opatřením a situaci bezvýhradně zvládli. Nic mimořádného se nestalo.

Návštěvy na Baník - Ostrava
2000/2001 Baník-Sparta 1:5 6538

2001/2002 Baník-Sparta 1:0 5490

2002/2003 Baník-Sparta 3:2
17 263

2003/2004 Baník-Sparta 1:2
17 720

2004/2005 Baník-Sparta 0:2
15 419

2005/2006 Baník-Sparta 0:2 7436

2006/2007 Baník-Sparta 2:2
17 053

2007/2008 Baník-Sparta 0:0
14 603


„Také na zápas se Spartou chystáme zvýšená opatření,“ potvrdil Igor Bruzl, klubový manažer pro komunikaci a vnější vztahy. „Ale ne až v takovém rozsahu jako před zápasem se Spartakem Moskva,“ dodal.

Před zmíněným zápasem Poháru UEFA prodávala Ostrava vstupenky na zápas výhradně proti průkazu totožnosti, jehož údaje byly na lístek vytištěny. Smůlu měla většina polských žadatelů o lístek.

Vzhledem k obavám z nájezdu polských fandů Baník na polské žádosti o vstupenky většinou reagoval omluvou a nevyhověním. „To tentokrát dělat nebudeme.
Kdybychom například znovu chtěli poskytovat vstupenky proti průkazu totožnosti, z technických důvodů bychom nemohli prodávat v den utkání. A vzhledem k tomu, že už teď cítíme, že divácký zájem o ten zápas je velký, byla by to určitě chyba,“ pravil Bruzl.

Po loňském utkání Baníku se Spartou, jež bylo provázeno násilnostmi v hledišti, Ostravané zkvalitnili bezpečnostní zóny na Bazalech. Výsledek? Od té doby ostravský stadion žádný incident nezažil.

Jenže v posledním kole ve Zlíně ostravští fanoušci své nervy na uzdě neudrželi, poničili stadion a narušili i průběh zápasu. „Víte, v české lize jsou kluby, které opatření na svém stadionu zavádějí, a pak ty, které o tom jenom mluví. Tam bohužel patří i Zlín,“ řekl Bruzl.

„Na jejich stadionu je mezi kotlem pro fanoušky hostů a hřištěm plot, jaký bych si nedal ani na zahradu. Navíc jsme Zlínu nabízeli naši ochranku, která fanoušky Baníku zná a už to s nimi umí. Zlín to odmítl. Pak se ale není možné divit, že se něco semele. Čímž to, co se stalo, neomlouvám, jen připomínám pár detailů,“ dodal ostravský tiskový mluvčí.

Včera večer bylo na pondělní duel se Spartou prodáno už šest tisíc vstupenek. Ostravané mají v této sezoně poněkud potíže s návštěvností, Bruzl přesto věří: „Čtrnáct tisíc diváků přijde.“

Letenských fans v posledních letech do Ostravy mnoho nejezdí. „Podle informací, které máme, tomu ani letos nebude jinak. Přijede jich sotva sto,“ řekl Bruzl.

A co polští fanoušci, kteří měli v loňských nepokojích během utkání Baníku se Spartou také prsty? „Pokud nějací přijedou, podle signálů, které máme, jich mnoho nebude.

Nedokážeme úplně předpovědět, co se v pondělí na stadionu může stát, ale vzhledem k opatřením, která jsme už na Bazalech udělali, a také vzhledem ke zvýšenému počtu členů ochranky během utkání, máme za to, že se fanoušci mohou těšit především na dobrý fotbal,“ uzavřel ostravský tiskový mluvčí.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud